Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej(...)jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kiełbasy( lub innej wędliny) 60g suszonych pomidorków w zalewie 50g żółtego sera 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu ¾ łyżeczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie na drobne kawałki. Następnie na małe kwadracikikroimy kiełbasę i ser żółty. Rozmaryn myjemy, osuszamy
Mia Cucina Sofietagranulowanego 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu jajko kilka łyżek zimnej wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej Nadzienie: 4 spore ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody(...)ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę i pora. Na koniec doprawiamy
Dieta moja pasjamogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija , podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się(...)sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu
Chilli Czosnek i Oliwawęgierskiej są na pewno gulasz, czyli pörkölt, leczo (lecsó) oraz zupa rybna podawana z chlebem, czyli halászlé. Nie należy zapominać również o tradycyjnych węgierskich alkoholach, takich jak tokaj, czyli białe wino z winogron z dużą ilością cukru, palinka wytwarzana ze śliwek, czereśni, gruszek i brzoskwiń oraz törley, czyli węgierskiej wersji szampana. Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką Gulasz z soczystym(...)wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Leczo węgierskie z aromatyczną papryką i cukinią Połowa sierpnia, a więc sezon na leczo rozpoczęty! Papryka, cukinia i dobrej jakości kiełbasa. Odkryj sekret przyrządzenia najlepszego leczo. Artykuł Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad
ProstePesto.plserdecznie Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni 400 g pomidorów(...)minut. Najpierw przygotuję składniki na leczo: Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję
Uwaga Babcia Gotujejest trudne, o czym przekonał mnie mój przyjaciel-kucharz :) A co do omletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego(...)OMLET Z KURKAMI (bez glutenu) /własny;/ dla 1 osoby 2 jajka kl. M 2 łyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kurki oczyszczam pędzelkiem
W kuchni Karmel-itkiŚwięta już tuż tuż.... zapewne i u Was czuć już ich namiastkę i przygotowania ruszają pełna parą. Wyglądam za okno, jedynie ogromu białego puchu brak by poczuć, że za kilka dni nadejdą święta .... Pewnie w każdym domu jest inna tradycja co do pyszności obowiązujących na świątecznym stole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :) Dlatego już dzisiaj zapraszam(...)świąteczny bigos. Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSUROWIEC -boczek bez skóry w miarę chudy 5 kg -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do boczku 19 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest wystrój mieszkania. Warto przejrzeć strych(...)kratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy
CookYourselfzdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest wystrój mieszkania. Warto przejrzeć strych(...)kratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy
CookYourselfkiełbasa podsuszana Z reguły wystarczy kilka dni gorszej pogody i już moi domownicy rozglądają się za jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki na pięć kilo(...)wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz, majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2 g na kilogram mięsa) 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( ewentualnie inne przyprawy lecz należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą
Miód i pieprzbezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie(...)klik , a do stworzenia mojego przepisu zainspirował mnie przepis z bloga Wino-Francja-Kuchnia -> klik . Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla 5 osób): 2 szklanki suchej białej fasoli typu jaś 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr passaty pomidorowej około 1 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka
Kawa z mlekiemhiszpańskim winem musującym, będącym ekwiwalentem szampana) i raczą się kawałeczkami turrón , migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni mieć na sobie czerwoną bieliznę , którą otrzymali od kogoś w prezencie. Taki strój ma im przynieść szczęście w Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce(...)ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano . Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino, wolno gotowana kiełbasa wieprzowa. Taki posiłek szczególnie popularny jest na południu półwyspu Apenińskiego. Soczewica i wieprzowina uważane są we Włoszech za symbol szczęścia i dobrobytu. Okrągły kształt ziarenek soczewicy kojarzy się
Chilli Czosnek i Oliwabył rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki ziaren kminku, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem, przygotowanie dzisiejszej potrawy(...)suchej patelni. Patelnię podgrzewałem na średnim ogniu, aż do zarumienienia się boczku, dość często mieszając, aby przyrumienienie wszystkich kawałków było mniej więcej jednakowe. Zamiast boczku można użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób
Wyprawy kulinarne