biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:178/225)

Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 230

muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso mielone z łopatki wieprzowej jelita wieprzowe Kilka gotowych białych kaszanek cebula świeży tymianek 1 łyżka oleju do posmarowania formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy(...)cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masą, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze będziemy zwijać kaszankę w porcje. Tak przygotowaną domową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka 120

Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek

Ogrodnik w podróży
Kiełbasa Jackówka puszczańska 204

Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami 36

wspominam? Bo babcia podaje ją z kiełbasą i jajkami. Nooo, właśnie tak. Przy najbliższej okazji zapytam jak ją zrobić. Zrobię i ją Wam wrzucę. Dobra, kończę pisać posta i uciekam. Do jutra. Jutro też napiszę. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy

Kardamonovy
ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ, KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 68

bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną, ba - nawet spotkałam przepis na łazanki z papryką! Ale zuuupełnie mi to nie przeszkadza 😎 Zawsze powtarzam, aby każdy gotował wg własnego smaku, i daleka jestem od krytyki wykonania jakiegoś dania inaczej niż ja to robię.  Łazanki gotuję zawsze z kiszoną kapustą, boczkiem lub kiełbasą i pieczarkami - nie mam pojęcia

Walijskie Pichcenie
Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami 93

wspominam? Bo babcia podaje ją z kiełbasą i jajkami. Nooo, właśnie tak. Przy najbliższej okazji zapytam jak ją zrobić. Zrobię i ją Wam wrzucę. Dobra, kończę pisać posta i uciekam. Do jutra. Jutro też napiszę. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy

Kardamonovy
Bigos z żeberkami 112

Bigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania

karolgotuje
Żurek z kiełbasą 133

Kilka żurków już na blogu jest a dziś jeden z pyszniejszych jakie robiłam. Idealny na wielkanocny stół, polecam gorąco. U Was na stołach wielkanocnych jest żurek

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z fasolką i cebulką 144

Szybkie pierogi, idealne na wigilijny stół do barszczu czerwonego, jeśli taki zajadacie lub jako danie obiadowe z cebulką i boczkiem. Zachęcam do lepienia pierożków. Pierogi z

Moje Małe Czarowanie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 42

hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 60

hardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża

Kardamonovy
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 191

pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu nuconych kolęd, śmiechu i gwary rodziny, wiary i miłości, nadziei w lepsze jutro, aromatu domowych wypieków, białego opłatka, małego Jezuska, pustego miejsca przy

VioletoweKucharzenie
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 164

jarmużu biały pieprz ( może być czarny) sól  przygotowanie Przygotować jarmuż.    Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie  paski. Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć

Stare Gary
Bigos mojej mamy 436

podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku dni, ale na drugi dzień zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików(...)mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania