biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:171/225)

Sałata z dressingiem z białego wina 194

zostało? Część mięs, kiełbas można zamrozić i potem wykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek

Szybko Tanio Smacznie
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 202

płatki chili i czosnek, mieszając smażymy minutę, dwie, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach.   Dodajemy paprykę i pokrojony seler, mieszamy, całość przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa z kiełbasą do zeszklenia i zmięknięcia, 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy przykrycie, dodajemy odcedzoną fasolkę, pomidory które rozgniatamy razem z całą zawartością puszki i jeszcze pół puszki wody. Wsypujemy(...)SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g 2 łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy

Karo in the Kitchen
Jesienna zupa kapuściana 145

Jesienna zupa kapuściana Jesienią zupy to największy skarb . Siedząc na chłodnym już acz słonecznym tarasie , taka gorąca zupa kapuściana na kiełbasie z dodatkiem świeżych pomidorów brzmi jak poezja Wreszcie udało mi się przekonać rodzinkę do konsumpcji zup i teraz częściej goszczą na naszym stole . Oczywiście nie jako danie główne , co najwyżej jako przystawka , taki starter przed daniem głównym(...)jesieni… składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki

Ogrodnik w podróży
Zalewajka 95

sobie o zalewajce,doskonałej zupie którą robiła jej mama z kiełbasą. Moja zalewajka zamiast kiełbasy ma pyszny boczek, choć zostawiam Wam tu dowolność. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem

nietylkopasta.pl
Chłopski garnek 549

porcji: 4 kiełbaski np. śląskie 2 średnie cebule 4 ziemniaki 1 mała główka białej kapusty 2 czerwone papryki 500 g pieczarek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki wody   Kiełbasę pokroić w półplasterki a cebulę w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza

Simply Food
Zapiekanka ziemniaczana 266

tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza :) Możemy wrzucić naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:)   Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule 2 czerwone papryki 4 łyżki oleju 20 dag żółtego sera 400 ml mleka ¼ łyżeczki

Tradycyjna Kuchnia
porowa fasolowa 150

złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5l bulionu drobiowego - może być z kostki 250g kiełbasy podwawelskiej liść laurowy Sposób przyrządzenia : fasolę wsypujemy do naczynia, zalewamy na noc z zimną wodą

zobacz ich smak
Kiełbasa w kiszonej kapuście 196

Trochę inne podejście do kiełbasy duszonej w kapuście .To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej). W oryginale kapusta jest duszona w białym winie a nawet w niektórych regionach w szampanie . Ponieważ nie przewidywałam,, bąbelków " - zmodyfikowałam po swojemu tworząc bardziej codzienną potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki z grilla 78

przepisie na danie wykorzystano do części szaszłyków mięso z kurczaka a do części kiełbasę śląską. Dodatkowo dodałam kilka ulubionych warzyw, które jednak można dowolnie zmieniać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szaszłyku z grilla – Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 dobrej jakości kiełbas śląskich bądź innych ulubionych kiełbasek 2 cukinie 1 czerwona cebula 1 cebula średnia czerwona papryka średnia żółta papryka(...)piersi możesz dodać 1,5 piersi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę śląską pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Cukinię umyj, poodcinaj końce, pokrój w sporej wielości kawałki. Paprykę czerwoną i żółtą umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kwadratowe kawałki i wielkości około 3×3 cm. Cebulę czerwoną oraz białą pokrój w piórka o szerokości około 2 cm. Zbyt małe kawałki

To Musisz Wiedzieć
Żur na wędzonce 172

śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie  TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona SYS otręby pszenne  Młyn Kopytowa liść laurowy 4 ząbki czosnku sól śmietana, mleko jajo cebula usmażona kiełbasa, boczek wysmażone Przygotuj wędzony wyroby. Włóż je do garnka, dodaj ulubionych przypraw. Doprowadz do wrzenia.  Gdy woda(...)wędzonka zacznie się gotować dodaj łyżkę włoszczyzny suszonej SYS i gotuj dalej. Wyciągnij boczek i kiełbasę. Wlej zakwas na żur i ciągle mieszając doprowadz do wrzenia.Dodaj otręby pszenne.  Następnie dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wysmaż wyroby wędzone jakie lubisz z cebulką. Tylko cebulkę osobno ! Ja dodatkowo pod sam koniec dodałam  płatki smażonej cebuli Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Moje ulubione leczo 34

lepszy smak lecza. Oryginalne, prawdziwe węgierskie leczo to potrawa wege – nie zawiera kiełbasy czy kabanosów. Składa się z papryk, pomidorów i cebuli doprawionych papryką w proszku podsmażaną na smalcu. Ja dodatek kiełbasy bardzo lubię – nadaje posmaku wędzonki i danie jest bardziej sycące. Oczywiście kiełbasę można pominąć i uzyskać jarską kompozycję. W leczo mojej mamy jest też cukinia(...)naszej polskiej wersji wzbogacić danie o jej dodatek. Z czym podawać leczo? U nas jemy je po prostu z bułką lub bagietką. W wielu domach podaje się je z białym ryżem lub kaszą gryczaną. Przepyszne jest też po prostu samo. Każdy ma inne przyzwyczajenia, jednak leczo jest tak uniwersalne, że pasuje niemal do wszystkiego i na każdą okazję. To potrawa

Poezja smaku
Kapusta z kiełbasą 98

Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 280 g cienkich kiełbasek (ulubionych) 1/2 główki białej kapusty  150 ml wrzątku 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną kiełbasą. Kapustę grubo kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy, podlewamy gorącą wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości

R'n'G Kitchen
Grillowane szparagi w boczku 147

Zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem. Składniki: Pęczek szparagów (zielonych lub białych) Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów) Musztarda dijon Sól, cukier Sposób przygotowania: Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli

Pyry na Gaz
Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 184

jakość. Jestem wielką fanką tak przygotowanych szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam! Składniki: 1 opakowanie  kiełbasek piekło w gębie  Hańderek 1 opakowanie kiełbasek góralskich  Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka 2 cebule białe 2 cebule czerwone Garść listków szałwii Przyprawa do grilla Rozmaryn suszony Sól do smaku Pieprz

Wanilia i Kardamon
W koszyczku 134

koszyk, z którym mama wyprawiała mnie do kościoła. Było w nim całe wielkie pęto wiejskiej kiełbasy, pół porządnej szynki, jakieś 10 jajek zafarbowanych w łupinach cebuli i obowiązkowo czekoladowe lizaki w kształcie zająca, które dostałam w paczce z zagranicy. Koszyk był przykryty wykrochmaloną białą serwetką, którą mama zrobiła na szydełku.  Tak było to kiedyś proste i odświętne

bistro mama
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 151

chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy,  - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BIGOS Z PORA 254

lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z delikatną fasolką. Składniki: 6 szt pora kiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej lub mrożonej) koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej

Walijskie Pichcenie