biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:163/225)

Fasolka po bretońsku 69

najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad.   Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli “Piękny Jaś” 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 7 pomidorów – 1400 g 360 g koncentratu pomidorowego 280 g wędzonego boczku surowego 500 g kiełbasy, np. myśliwskiej 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 101

chorizo, dzięki czemu była ona dość ostra i jeszcze bardziej rozgrzewająca. Zamiast chorizo możesz użyć każdej zupy. Składniki: Kawałek chorizo lub kiełbasy 10-15 cm 1 marchewka 2 ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 puszki białej fasoli 2×400 ml) 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml) 1/2 szklanki wina (opcjonalnie) 1 łyżka mielonej papryki Siekana natka

Niedzielny kucharz
Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem 106

Z reguły bigos kojarzy się z daniem sytym, aczkolwiek ciężkim i w wielu przypadkach trudnoprzyswajalnym. Ta wersja jest jego lżejszą i równie smaczną odmianą.… Czytaj

Pij soki wyciskane
Pieczonki z ogniska 114

woli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści  białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki  i marchewkę obrać i pokroić

Andzia Pichci
Risotto z kurczakiem i warzywami 107

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy

MojaQchnia.pl
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 113

odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia

Nie tylko w kuchni
Bigos z kapusty cukrowej. 162

lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może

Rozpustne gotowanie
Fasolka po bretońsku 107

oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka mąki pszennej liść laurowy+ ziele angielskie   Przygotowanie

ChilliJemy
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 171

postaram się podać gramaturę :)  Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna) 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy jałowcowej 4 listki bobkowe łyżeczka ziela angielskiego 4 kulki jałowca łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego tymianku 2 cebule

Bon Appetit Małgorzaty
Młoda kapusta po węgiersku 78

smakuje podana z pieczywem lub młodymi ziemniakami i koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Młodą kapustę po węgiersku: 200 g kiełbasy wawelskiej lub śląskiej 1/2 główki młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 nieduża cukinia 1 większa biała cebula 2 nieduże marchewki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego(...)gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać podkrojoną kiełbasę, podsmażyć do lekkiego zrumienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia

Danka Pichci
ZUPA WĘGIERSKA Z BIAŁĄ FASOLĄ I KLUSECZKAMI 218

Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po

Przepisy Aleksandry
Penne z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą, szpinakiem i serem pleśniowym 82

Makaron większość z nas jada w zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni.  Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze. Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam(...)oliwy z awokado Sól morska do smaku Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Szczypta białego pieprzu Pęczek natki pietruszki do posypania   Sposób przygotowania:   Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, wlać oliwę z awokado, zeszklić   pod przykryciem, dodać pokrojoną na cieniutkie plasterki kiełbasę, chwilę razem podsmażać, dodać świeży szpinak i zamieszać, gdy tylko „zwiędnie” dodać pokruszony

Wanilia i Kardamon
ŻUREK KUJAWSKI 193

Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa po bretońsku 299

kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, kiełbasę i smażyć około

Passions hobbies life
Zupa katalońska 108

lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy(...)przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen