smaczna i daje dużo satysfakcji , bo jak , by nie było , jest naszym własnym dziełem . Czosnkowa kiełbasa , drobiowa , to doskonały przepis dla początkujących ,uda się każdemu Składniki : 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 główka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy(...)płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić w wielu sklepach, lub przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety
Ogrodnik w podróżyPowoli przyzwyczajam moich do nieco innego ciasta niż to tradycyjne na białej mące pszennej. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie, więc bez obaw, że nie będzie zjadliwe. Właściwie jest to modyfikacja ciasta na pizzę, które już pojawiło się na blogu. Dodatki możecie dowolnie modyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc(...)łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera ( ja najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora
Niebieski kubek z kawaprzy ich produkcji , ale to sama przyjemność , móc się na chwilę oderwać od rzeczywistości nad michą mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Uwielbiam wyrabiać różne kiełbasy i bawić się w wędzenie , ten przepis znalazłam w starej książce , bez okładki i połowy kartek . Swego czasu była znaleziona u dziadka , na strychu i niestety już wtedy była tylko(...)ścinek mięsnych z różnych części świnki 1 czubata, łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu ( ja tłukę w moździerzu ) 2 główki czosnku 1 płaska łyżka , mielonego kminku 1 płaska,łyżka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo : osłonka kolagenowa do grubej kiełbasy sznurek do wiązania Mięso z szynki roimy w grubą kostkę i lekko obtłukujemy , żeby naruszyć włókna
Ogrodnik w podróżykurczakiem i chorizo to pyszny, pełen aromatu obiad, który sprawi, że poczujecie się jak w dobrej restauracji w Madrycie. Delikatne mięso z kurczaka zyskuje na aromacie dzięki intensywnej kiełbasie chorizo, a całość dopełnia smak soczystych pomidorów. Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad . Wystarczy szybko pokroić mięso, dodać garść ulubionych warzyw, wrzucić(...)hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 250 g kiełbasy chorizo 600 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 2 żółte papryki 1 cebula 1½ łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżeczki oregano 150 ml białego wina 300 g passaty pomidorowej 500 ml bulionu
Na-talerzu.plcebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny pogląd na wina niemieckie, w szczególności białym badeńskim muszę zwrócić honor - genialny Grauer i Weißer Burgunder, Gewürztraminer czy Sylvaner zachwycają świeżością, kolorem i aromatem
Kuchnia Prezydentowejprzepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem
Monia miesza i gotujegarnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli
Smaki Brazyliiodrobiną cukru i octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :) Składniki: 2 50g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej 2 marchewki 1 pietruszka seler 1 cebula 3 średnie ziemniaki 200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól
Walijskie PichcenieNaszej rodzince smakowało bardzo! Składniki: 2 szkl ryżu do risotto Arborio 1 szkl wina białego wytrawnego ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek 20 - 30 g sera Rubin Wykonanie: Kiełbasę pokroić
Malinowe Pocałunkikolację. Ropuszka w dziurze 3 jajka 150ml mleka 300g mąki ulubione przyprawy 1/2 cebuli 2 białe kiełbaski 2 parówki 2 łyżki oliwy Mąkę, mleko i jajka połączyłam i zmiksowałam. Ciasto posoliłam, dodałam przyprawy i odstawiłam na chwilę. Parówki i kiełbasę lekko obsmażyłam (w całości). Spód naczynia żaroodpornego polałam oliwą. Ułożyłam kiełbaski i cebulę. Całość polałam ciastem
bastalenagodzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli(...)garnku i zalewam. Białą kapustę pozbawiam zewnętrznych liści i siekam lub szatkuję. Posiekaną kapustę umieszczam w dużym garnku. Ja lubię kwaśny bigos, dlatego dodaję sok z odcedzenia kapusty. Całość uzupełniam wodą z kranu, tak aby przykryło warstwę kapusty. Jeśli lubisz łagodny smak bigosu, zamiast soku nalej samej wody. Krok 4. Przygotowuję świeżą kapustę. Białą kapustę kroję
Ania gotujetych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa. Składniki 400 g filetów z kurczaka lub indyka słoik kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście(...)wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój w cieniutkie piórka. Na gorącą patelnię włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem. Po chwili dołóż grzyby razem z wodą
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku Sposób wykonania: Mięso oraz boczek mielimy w maszynce używając gęstego sitka (kółka z małymi oczkami). Czosnek miażdżymy w prasce. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek, wrabiamy dłonią do osiągnięcia jednolitej masy. Możemy(...)folię aluminiową i na niej formujemy wałki o długości około 20cm. Wałki obsypujemy majerankiem. Każdy wałek owijamy szczelnie folią. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Owinięte kiełbasy układamy na górnej części, przeznaczonej do gotowania na parze i nakładamy na garnek z wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 40 minut. Kiełbasy owinięte folią pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie
Qchnia po prostuBigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)myjemy i dzielimy na cztery części. Odcinamy twarde, białe głąby, a kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z kapustą. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, jeśli masz chudy boczek i zaczyna się przypalać dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Kiełbasę kroimy w pół księżyce i dodajemy do boczku
Gotuj z PrezesemBabka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale. Składniki: 4kg ziemniaków 0,7kg kiełbasy wiejskiej 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 jajka 300ml mleka 200g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz ogórki konserwowe Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków w całości(...)skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę, pociętą natkę pietruszki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy
Gotowanie i blogowanie