ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu mielonego Farsz: 15dkg boczku wędzonego 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) pół czerwonej papryki 2 ogórki kiszone pół pęczka zielonej pietruszki 1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej kiełbasy) Dodatkowo: kilka łyżek musztardy sól, pieprz kilka suszonych grzybków liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego olej do smażenia
Blog z ApetytemZazwyczaj gotuję bigos mieszając kapustę białą z kiszoną tradycyjnie w garnku. Dziś jednak postawiłam na bigos tylko z kapusty kiszonej z wolnowaru. Z dodatkiem dużej ilości kiełbasy, suszonych podgrzybków i śliwek. Wyszedł rewelacyjny, treściwy, aromatyczny i lekko kwaśny. Od razu większość zamknęłam w słoiki i będzie idealny na tzw. czarną godzinę :) Składniki: * 2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapustę kiszoną
Zrób to smaczniesałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 5) PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI
Kuchnia MagdaLenyDobra zimowa zupa z kapusty, na wędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego
chleba naszegozanudzała właściwościami, wystarczy sobie wygooglować :-) Z ciecierzycy można przygotować dużo wspaniałych dań. Ja używam ją jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków liść
Bea(u)ty kitchenjasnobrązowej barwy i twardej konsystencji. Udekorować według własnego uznania - na przykład owocami lub bakaliami. 4. BARSZCZ BIAŁY - WERSJA LIGHT Kolejna potrawa, bez której w Wielkanoc nie możemy się obejść. Musimy jednak pamiętać o jakości składników. Zamiast dodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną, proponuję wykorzystać trochę więcej warzyw, np. seler i pietruszkę. Przed Wami przepis
Katsuumiprzywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia lub gotowania) i kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się potrawy. Następnie w tym samym czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już
Smaki Brazyliiprosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek
Kulinarna Pokusaziemniaków 0,5kg swojskiej kiełbasy 300ml mleka 180g mąki pszennej 3 cebule szalotki 2 jajka 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła(...)misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kawałki i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do zimnego
Gotowanie i blogowaniewołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki(...)Pokrój boczek w kostkę i usmaż na skwarki. Przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej
codojedzeniawędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie obgryzam 😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą wiejską kiełbasą, albo pominąć mięsną wkładkę i ugotować wersję typowo warzywną. Nie dajmy nigdy sobie wmówić, że ... ta zupa musi być gotowana na drobiu, a ta ... na żeberkach, a jeszcze inna(...)kość schabowa wędzona 1/2 główki białej kapusty/ włoskiej kapusty/ młodej kapusty/stożkowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz szczypta ostrej papryki ewentualnie kminek (ja pomijam) posiekany koperek opcjonalnie: 400g pomidorów w sosie własnym, zblendowanych opcjonalnie: wiejska kiełbasa Wykonanie: Z porcji rosołowych, udek, skrzydełek i kości
Walijskie PichcenieJeśli lubisz fasolkę po bretońsku, ta również na pewno będzie ci smakować. Zamiast kiełbasy czy boczku znajdziesz w niej podsmażone mięso mielone. Świetne danie jednogarnkowe. Przepis na fasolkę z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowe lub z indyka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 mała papryka czerwona, łyżka papryki w proszku
Kulinarna PolskaSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g schabu bez kości Sokołów , kawałek kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku, 4 plasterki sera koziego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego, sól morska, pieprz biały, 1 szklanka kaszy jaglanej, 300 g mini marchewek. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy
Aga w kuchni