czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule 1 por 4 pomidory 6 suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem 2 szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka(...)papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie: Na oleju przesmażam posiekaną w półksiężyce kiełbasę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut. Cebule siekam drobno razem z porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki
Zasmakuj Kuchnijeżeli chcemy na bogato, to chlebek z pewnością zrobi furorę:) Zapraszam po szczegóły. Składniki 250 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 kiełbasa jałowcowa, pokrojona w kostkę 750 g ziemniaków , obranych pokrojonych w kostkę 500 g białej kapusty, pokrojonej w kostkę 3 marchewki, pokrojone w plasterki 2 pietruszki, pokrojone w plasterki 1 mały por, pokrojony w półplasterki 1 mały(...)ziemniaków) dusić około 5 minut. Przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać kapustę i ziemniaki, włożyć przyprawy, zalać wodą tak aby wszystko zakryła. W międzyczasie podsmażyć na oleju boczek i kiełbasę dodać do zupy. Wlać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach. Jeżeli chlebek
gotuj ze mnągustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej lub białej fasoli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę i selera naciowego pokrojone w plasterki. Dodać(...)liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie 1/5 szklanki oleju i 1 czubata łyżka mąki), dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą
Kuchnia domowa Aninajbardziej wolę wersje na słono. Do tego przepisu co ja mam można dodać także smażoną kiełbasę czy też brukselkę. Składniki: 700 g makaronu - 1,99 zł 2 średnie cebule - 0.52 zł 500 g sera białego twarogowego - 4,98 zł szczypta soli i pieprzu - tego juz raczej nie da się obliczyć :) no ale każdy
ClauditteMissCookingdaje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka mielonego kminku(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli wędzonej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 jajka 4 łyżki octu 1 litr wrzątku sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy
R'n'G Kitchenprzyprawami. Mój jest następujący ... Składniki: 1.5kg kiszonej kapusty 1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała) grzybki suszone wcześniej namoczone 2 peklowane golonki 20 dkg wędzonego boczku 2 cebule 2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne) liść laurowy ziele angielskie 3-4 ziarenka jałowca łyżeczka majeranku ew.przyprawa do bigosu słodka papryka koncentrat pomidorowy olej(...)garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę
Walijskie PichcenieSkładniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy
Gospodyni MiejskaPAPRYKARZ Z JESIOTRA SKŁADNIKI 400 gramów fileta z jesiotra; 250 gramów boczniaków; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej lub chorizo; mielona, słodka papryka; 2 nieduże zielone papryki; dwie nieduże białe papryki; dwa większe pomidory; 1 duża cebula; 1 plaster wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; sól, pieprz;... Artykuł Paprykarz z jesiotra
Kuchnia Tomkafasolkę po bretońsku, która nie chwaląc się, wyszła nam naprawdę dobrze. Zupa fasolowa. Przepis na fasolkę po bretońsku SKŁADNIKI: - 500g białej fasoli - 1l wody - 1l bulionu - 200g boczku wędzonego - około 5 małych lasek kiełbasy zwyczajnej - 2 cebule - 500g całych pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - około 10 ziarenek pieprzu ziołowego
Związek na patelnibardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kapusty białej 1 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy 2 łyżki smalcu ze skwarkami 4 cebule 0,1 kg grzybów 0,1 kg śliwki wędzonej 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 4 szt. ziela
Krokusowy Domwracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy. Na 3 porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej
Jadło i czytadłopostanowiłam zrobić ją niemal od razu. Dlatego dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy
Ratunku obiadrozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje. Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki smalcu z kaczki 1 szalotka 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 liść laurowy(...)wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ). Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy
R'n'G Kitchendzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu
W kuchni Katie