chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy(...)gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski, a do garnka wlewamy zakwas i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie na nią ochota, a czas goni, szykuję błyskawiczną wersję fasolki - z fasoli białej z puszki. Skraca to czas gotowania do minimum i szybko na stole pojawia się moja ulubiona potrawa 😊 W zależności co aktualnie mam w lodówce, dodaję do niej najczęściej i boczek, i kiełbasę, ale niekiedy wystarczy mi wegetariańska wersja, bez dodatku mięsa. Ważne, żeby fasolkę dobrze(...)treściwe danie dla zabieganych, na pewno często będziecie do niego wracać 😉 SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 100 g wędzonego boczku 150 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 większą cebula 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku 2 puszki białej fasoli konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
Słodko-Słony Świat IlonyPierś kaczki w domowym sosie z czerwonego wina: idealna propozycja na świąteczny obiad Sałatka jarzynowa z kukurydzą; sos majonezowo-jogurtowy Kaczka pieczona z jabłkami BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM Sałatka z tuńczykiem
Moja Książka Kucharskapowodu łazanek, a nie samego bigosu. Na dziś tyle, wracam do kuchni, póki mój dzisiejszy obłęd trwa. Do następnego, cześć. Składniki: pół główki małej białej kapusty 300-350 g kabanosów wieprzowych lub cienkich kiełbas 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka wody (lub więcej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść laurowy 2 ziarna
KardamonovyGOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki
Kuchnia Tomkabotwinka, ile chcecie - małe opakowanie białych kiełbasek - pesto z czosnku niedźwiedziego - kilka suszonych pomidorów w oleju - pół bakłażana okrojonego w słupki - koperek, natka pietruszki, dymka – rozdrobnione - oliwa z oliwek, sól i pieprz - 1 woreczek ugotowanego na sypko Lunch Mix KUPIEC - opcjonalnie pół szklanki białego wina Ugotuj Lunch Mix na sypko, odstaw. Bakłażana, kiełbasę i liście botwiny zacznij dusić
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawy dodane do fasoli: kminek, koper włoski i cząber fasola biała nie zawiera sodu Przepisy z białą fasolą 1) ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 2) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ
Kuchnia MagdaLenyprzyprawy dodane do fasoli: kminek, koper włoski i cząber fasola biała nie zawiera sodu Przepisy z białą fasolą 1) ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 2) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ
Kuchnia MagdaLenyświątecznym stole musi być barszcz biały.Barszcz biały to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa nie należy do lekkich ale dzięki Espumisan Max nie musimy martwić się o wzdęcia, uczucie ucisku i pełności. Wystarczy wziąć 1 kapsułkę dziennie aby naszz brzuch uśmiechał się do nas. Producent Espumisan Max pisze: jest bardzo skuteczny dzięki wysokiej zawartości
Kuchnia w oparachpyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić
Kuchnia na wzgórzuSkładniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie Sposób przyrządzania(...)Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku(...)wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem
Przepisy kulinarne babci Antoninygeriatrycznej części rodzinki , młodzież się nie wpisuje ) . Danie wybitne , mimo , iż wydaje się nieciekawe .. kaszanka … nawet może , co niektórych , odstraszać . Nic bardziej mylnego , jabłka duszone z cebulą i białym winem, zmieniają tą pospolitą potrawę w wykwintną i ciekawą . Oczywiście nie jest to danie dla wszystkich , moi chłopcy jakoś nie padli z zachwytu , a raczej poprosili o tosty i szybko(...)tego , potrawa jest tania i mega prosta w wykonaniu , ot taka , ekskluzywna wersja , krwawej kiszki składniki na 2 osoby : 3 małe kaszanki ( takie wielkości kiełbasy śląskiej ) 2 średniej wielkości słodkie jabłka 1/2 szklanki słodkiego białego wina 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka, czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Na patelni
Ogrodnik w podróżykilu prostych składników, w kilka chwil można przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki (ilość zależy od wielkości patelni)* kawałek kiełbasy żywieckiej Henryk Kania około 2 łyżki oleju 2 cm pora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól do smaku *używam ziemniaków, które zostały z obiadu(...)tych ugotowanych do sałatki Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Przekładamy nasze pokrojone ziemniaki, chwilę podsmażamy same. Po czym dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość smażymy, co jakiś czas delikatnie obracając składniki, aby ziemniaczki były chrupiące z każdej strony (jak mocno, to już kwestia waszych upodobań
Słodkie okruszkiwięc pomysł na tradycyjną domową fasolkę po bretońsku, która znana jest z domowej kuchni w każdym rejonie Polski. Składniki: 400 g białej fasolki typu “Piękny Jaś” 300 g boczku wędzonego lub parzonego 300 g kiełbasy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli 3 L wody (2L do namoczenia 1L do gotowania) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Suchą białą fasolę typu “Piękny Jaś” przesypać do naczynia, zalać zimną wodą około 10cm ponad poziom fasoli (bo napęcznieje) i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę odcedzić, przełożyć do garnka w którym będziemy gotować, zalać
ProstePesto.pl