przyprawy dodane do fasoli: kminek, koper włoski i cząber fasola biała nie zawiera sodu Przepisy z białą fasolą 1) ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 2) KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ
Kuchnia MagdaLenyświątecznym stole musi być barszcz biały.Barszcz biały to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa nie należy do lekkich ale dzięki Espumisan Max nie musimy martwić się o wzdęcia, uczucie ucisku i pełności. Wystarczy wziąć 1 kapsułkę dziennie aby naszz brzuch uśmiechał się do nas. Producent Espumisan Max pisze: jest bardzo skuteczny dzięki wysokiej zawartości
Kuchnia w oparachpyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy 25 dkg boczku 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić
Kuchnia na wzgórzuSkładniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie Sposób przyrządzania(...)Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku(...)wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem
Przepisy kulinarne babci Antoninygeriatrycznej części rodzinki , młodzież się nie wpisuje ) . Danie wybitne , mimo , iż wydaje się nieciekawe .. kaszanka … nawet może , co niektórych , odstraszać . Nic bardziej mylnego , jabłka duszone z cebulą i białym winem, zmieniają tą pospolitą potrawę w wykwintną i ciekawą . Oczywiście nie jest to danie dla wszystkich , moi chłopcy jakoś nie padli z zachwytu , a raczej poprosili o tosty i szybko(...)tego , potrawa jest tania i mega prosta w wykonaniu , ot taka , ekskluzywna wersja , krwawej kiszki składniki na 2 osoby : 3 małe kaszanki ( takie wielkości kiełbasy śląskiej ) 2 średniej wielkości słodkie jabłka 1/2 szklanki słodkiego białego wina 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka, czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Na patelni
Ogrodnik w podróżykilu prostych składników, w kilka chwil można przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki (ilość zależy od wielkości patelni)* kawałek kiełbasy żywieckiej Henryk Kania około 2 łyżki oleju 2 cm pora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól do smaku *używam ziemniaków, które zostały z obiadu(...)tych ugotowanych do sałatki Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju. Przekładamy nasze pokrojone ziemniaki, chwilę podsmażamy same. Po czym dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość smażymy, co jakiś czas delikatnie obracając składniki, aby ziemniaczki były chrupiące z każdej strony (jak mocno, to już kwestia waszych upodobań
Słodkie okruszkiwięc pomysł na tradycyjną domową fasolkę po bretońsku, która znana jest z domowej kuchni w każdym rejonie Polski. Składniki: 400 g białej fasolki typu “Piękny Jaś” 300 g boczku wędzonego lub parzonego 300 g kiełbasy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli 3 L wody (2L do namoczenia 1L do gotowania) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Suchą białą fasolę typu “Piękny Jaś” przesypać do naczynia, zalać zimną wodą około 10cm ponad poziom fasoli (bo napęcznieje) i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę odcedzić, przełożyć do garnka w którym będziemy gotować, zalać
ProstePesto.plmięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku
Lena GotujeZaczęły się długie, ponure i szare dni. W dodatku jest coraz chłodniej. Po powrocie z pracy marze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter
Kolizje Smakówduża cebula jedna dynia piżmowa 3 małe papryki w różnych kolorach 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu łyżeczka tymianku płaska łyżeczka soli olej do podsmażenia pół szklanki wody Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy
Kuchnia Bazyliiduża cebula jedna dynia piżmowa 3 małe papryki w różnych kolorach 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu łyżeczka tymianku płaska łyżeczka soli olej do podsmażenia pół szklanki wody Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy
Kuchnia Bazyliiuwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak aby po dodaniu peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas. cukier brązowy 8 g ziele angielskie 2 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny 4-5 ziaren 1 łyżeczka czosnku suszonego sposób wykonania mięsa myjemy i wkładamy do naczyń, przy czym(...)wołowe mielimy w maszynce do mięsa na bardzo drobnym sitku ( pasztetowym). Mięso z boczku mielimy w na sitku o oczku 5 mm ( takim na którym robimy mielone kotlety). Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Teraz wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do sporej misy, dodajemy około 3/4 szklanki zimnej wody i całość
Miód i pieprzPyszne i sycące danie jednogarnkowe w wersji ekspresowej. Wystarczy kawałek boczku, kiełbasa, fasolka z puszki i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2
magiczna kuchnia KasiKrojone warzywa i kiełbasa duszone w sosie ze startych pomidorów doprawione suszonym oregano. GULASZ WARZYWNY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów); 3 duże pomidory; 2-3 ziemniaki; 1 por; 3 duże białe (lub zwykłe) cebule; 1 papryka ostra; mała bulwa fenkuła; pęczek koperku; pęczek natki pietruszki; suszone oregano; pół szklanki oliwy; sól;... Artykuł Gulasz warzywny
Kuchnia Tomka