biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:150/225)

Leczo 152

mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku

Lena Gotuje
Fasolka po bretońsku 97

Zaczęły się długie, ponure i szare dni. W dodatku jest coraz chłodniej. Po powrocie z pracy marze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter

Kolizje Smaków
Leczo z dynią i papryką 143

duża cebula jedna dynia piżmowa 3 małe papryki w różnych kolorach 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu łyżeczka tymianku płaska łyżeczka soli olej do podsmażenia pół szklanki wody Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy

Kuchnia Bazylii
Leczo z dynią i papryką 196

duża cebula jedna dynia piżmowa 3 małe papryki w różnych kolorach 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu łyżeczka tymianku płaska łyżeczka soli olej do podsmażenia pół szklanki wody Przepis 1 Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka. 2 W międzyczasie przygotowujemy

Kuchnia Bazylii
parzona domowa kiełbasa krakowska 224

uwagę na ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak aby po dodaniu peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g ziele angielskie 2 szt gorczyca biała szczypta pieprz czarny 4-5 ziaren 1 łyżeczka czosnku suszonego  sposób wykonania  mięsa  myjemy i wkładamy do  naczyń, przy czym(...)wołowe mielimy w maszynce do mięsa na bardzo drobnym sitku ( pasztetowym). Mięso z boczku mielimy w na sitku o oczku 5 mm ( takim na którym robimy mielone kotlety). Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Teraz wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do sporej misy, dodajemy około 3/4 szklanki zimnej wody  i całość

Miód i pieprz
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 143

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe w wersji ekspresowej.  Wystarczy kawałek boczku, kiełbasa, fasolka z puszki  i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz warzywny z kiełbasą 26

Krojone warzywa i kiełbasa duszone w sosie ze startych pomidorów doprawione suszonym oregano. GULASZ WARZYWNY Z KIEŁBASĄ SKŁADNIKI 2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów); 3 duże pomidory; 2-3 ziemniaki; 1 por; 3 duże białe (lub zwykłe) cebule; 1 papryka ostra; mała bulwa fenkuła; pęczek koperku; pęczek natki pietruszki; suszone oregano; pół szklanki oliwy; sól;... Artykuł Gulasz warzywny

Kuchnia Tomka
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 170

chce mi się robić na szybko obiadu.  Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej główka kapusty białej garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 25dag łopatki duże pęto kiełbasy 100 ml czerwonego wytrawnego wina duża cebula duża łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam(...)dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno białą kapustę i łącze ja z kiszoną. Gotuje razem do miękkości. W drugim garnku zalewam umytą łopatkę i ją gotuję. Kiedy mięso zmięknie, odcedzam i drobno kroję. Kiełbasę kroję

ChilliJemy
Smażona kiełbasa z warzywami 105

domowy keczup czy inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki białej fasoli z puszki 3 oliwki zielone z pestkami 1 szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1 kiełbasa

Moja smaczna kuchnia
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 164

posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego

Passions hobbies life
Leczo 145

papryki. Połączenie papryki z pomidorami jest genialne, a do tego odrobina mięsnych dodatków. Proporcje na 4-5 porcji obiadowych. 3 czerwone papryki 1 biała papryka 2 zielone papryki 3 pomidory 1 czerwona cebula 2 laski kiełbasy pieprz, sól Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do tego posiekaną drobno cebulę. Cebula powinna się zeszklić lub lekko

Czerwony Gupik
Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 185

Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również  świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje(...)ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić w połtalarki,  por w talarki,  pieczarki w grube plastry,  paprykę w drobne kawałki W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę. Jak się podsmaży dodać por, wymieszać. Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać paprykę i wymieszać. Po ok 5 minutach, dodać pieczarki i pieprz. Delikatnie wymieszać, przykryć. Dusić

kawawszklance
Barszcz biały 143

składniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego  * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę

Mix smaku
Bigos 152

Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle  uznania) 1 duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól(...) kapustę dodajemy do kwaszonej. Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do kapusty dodajemy gotową cebulkę, mięso, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz wędzone nogi z kurczaka. Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzybki również wlewamy do garnka z kapustą. Jak ktoś

tojestpyszne.blogspot.com
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka 54

próby. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wersji :) Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kapusty słodkiej (białej) 500 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego 50 g boczku wędzonego 150 g kiełbasy 50 g cebuli 50 g przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej liść bobkowy (laurowy) ziele angielskie sól pieprz Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy(...)niego kapustę kiszoną. Gotujemy ją około 20 minut. W tym czasie szatkujemy białą kapustę i wkładamy ją do osobnego garnka z zagotowanym litrem wody. Po 15 minutach białą kapustę odcedzamy. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na tłuszczu na rumiano. Kapustę białą i mięso wkładamy do gotującej się kapusty kiszonej. Gotujemy razem około 30 minut

Trzeci talerz