biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:150/225)

Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 192

Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również  świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje(...)ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić w połtalarki,  por w talarki,  pieczarki w grube plastry,  paprykę w drobne kawałki W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę. Jak się podsmaży dodać por, wymieszać. Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać paprykę i wymieszać. Po ok 5 minutach, dodać pieczarki i pieprz. Delikatnie wymieszać, przykryć. Dusić

kawawszklance
Barszcz biały 153

składniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego  * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę

Mix smaku
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka 67

próby. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wersji :) Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kapusty słodkiej (białej) 500 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego 50 g boczku wędzonego 150 g kiełbasy 50 g cebuli 50 g przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej liść bobkowy (laurowy) ziele angielskie sól pieprz Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy(...)niego kapustę kiszoną. Gotujemy ją około 20 minut. W tym czasie szatkujemy białą kapustę i wkładamy ją do osobnego garnka z zagotowanym litrem wody. Po 15 minutach białą kapustę odcedzamy. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na tłuszczu na rumiano. Kapustę białą i mięso wkładamy do gotującej się kapusty kiszonej. Gotujemy razem około 30 minut

Trzeci talerz
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 73

pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie z fasolą suchą. Mocząc fasolę, pamiętajcie, by zalać ją naprawdę dużą ilością wody - fasola mocno pęcznieje i jeśli wlejecie(...)znajdziecie więcej przepisów z fasolą :) Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule

Lekcje w kuchni
Szwajcarska sałatka ziemniaczana 321

Wielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach

R'n'G Kitchen
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 180

pieczenia) -starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi -dwa ząbki czosnku -papryka czerwona mielona -sól, pieprz -Edam w kostce -por część biała -cebula -białe półwytrawne wino -suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamy Kiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego naczynia. Na tłuszczu z kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy

BaRepas
Babeczki śniadaniowe z kiełbasą myśliwską, selerem naciowym i pomidorkami 112

papryki, może być chili 1łyżeczka suszonej bazylii 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mleka 1łyżeczka proszku do pieczenia 150 g  kiełbasy myśliwskiej Duda 1 łodyga selera naciowego 2 suszone pomidorki z oliwy Wykonanie: Jajka ubijamy z solą na biały krem, następnie dodajemy,przypraw, mleko,olej i mieszamy. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Kiełbasę

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 83

jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami warzywno-owocowymi(...)dieta to niestety jedna z głównych przyczyn powstawania nowotworów, dlatego musimy o tym pamiętać, komponując codzienne posiłki. Z czerwonego mięsa produkowane są także kiełbasy na grilla, więc również warto zamienić je na zdrowsze przysmaki. Mięso białe wypada na tle czerwonego nieco lepiej. Do białego mięsa zaliczamy drób (indyk, kurczak, kaczka, gęś) a także mięso z królika. Jest to mięso mniej

Wiszniówka
ziemniaki na ostro odsmażane z kiełbasą i fasolką... 132

Składniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem 91

najlepiej Lyonnaise lub Pariser); 150 gramów sera dojrzewającego klasy Gruyere; 1 czerwona cebula; szczypiorek; 2 łyżki oliwy extra vergine; 2 łyżki białego octu winnego; 1 łyżeczka musztardy Dijon; 1 łyżeczka majonezu; sól, pieprz; przepis na sałatkę szwajcarską z kiełbasą i serem Artykuł Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zapiekanka z fasolką szparagową 169

ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn(...)zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać

Moje domowe kucharzenie
Chłopski garnek 153

małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego Składniki: Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Zalewajka 153

Składniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)kiełbasę, boczek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone, namoczone grzyby. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W ten sposób powstanie aromatyczna baza pod zalewajkę. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż staną się miękkie. Następnie wlać barszcz biały

Gospodyni Miejska
Gulasz z fasolki szparagowej 137

Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku(...)skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę

In my kitchen
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 57

ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie(...)Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania