zrelaksować. Składniki: 3 łyżki oleju rzepakowego cebula 3 ząbki czosnku 250 gram brązowych pieczarek fasola np.z puszki( wegenie), kiełbasa (mięsożercy) 1/2 dyni czerwona papryka cukinia puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki(...)ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba
AZgotuj!kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest
peggiwkuchniSkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić
stajnia gołębie od kuchnidnia kiedy zaczynam gotowanie dania, fasolka jest już odpowiednio namoczona. Jeśli chodzi o mięsne dodatki to u mnie najczęściej jest to zarówno boczek jak i kiełbasa. Dodać można tylko sam boczek lub samą kiełbasę, nie ma potrzeby dodawania obu. Boczek, który dodaję najczęściej to boczek parzony, jednak boczek wędzony równie dobrze sprawdza się w tym daniu. W moim domu fasolkę(...)życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Fasolka Składniki na fasolkę po bretońsku. 50 dkg suchej, białej fasoli 30 dkg boczku parzonego 25 dkg cebuli 45 dkg kiełbasy śląskiej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 i 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
MeCooksChłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad. Z tradycyjnym bigosem ma niewiele wspólnego, ale i tak jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko, w nie więcej niż 45 minut, z kilku tanich(...)składników. Świetnie smakuje w chłodne jesienne dni, podany ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką. Składniki na chłopski bigos z cebuli: około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka) 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną) 2 niezbyt duże kwaśne jabłka 3 łyżki smalcu szczypta cukru łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól
e-PrzepisyKulinarnecurrywursta. W końcu mało które danie na świecie doczekało się zarówno patentu, jak i własnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj(...)zbrązowienia. Sos: do rondelka wlać przecier pomidorowy. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać dość obficie sosem pomidorowym, tak aby każdy kawałek kiełbasy był w niej obtoczony. Następnie posypać curry do smaku. Ja swojego currywursta podałam
Fabryka pomysłówlitry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry
Ze smakiem bez glutenudanie nazwać chociażby…..pęczotto. Składniki: * 10 dkg pęczaku * pół marchewki * pół papryki czerwonej surowej * kilka kawałków papryki w occie * pół laski kiełbasy * 15 dkg boczku parzonego * sól, pieprz * niewielka cebula czerwona albo biała * łyżeczka masła Miałam pęczak w saszetkach. Podgotowałam saszetkę przez ok. 12 minut. Odsączyłam i odstawiłam do momentu aż przygotuję następne składniki. Marchewkę starłam(...)jarzynówce, cebulkę pokroiłam w kosteczkę, paprykę surową w niewielkie kawałki, boczek w paseczki, kiełbasę w pół talarki, ale kółek z niczego już nie udało mi się zrobić Wszystko wrzuciłam do głębokiej patelni i wspomogłam jeszcze podsmażanie łyżeczką masła. Jak już ładnie wszystko się podsmażyło dodałam pęczak. Przemieszałam i pozwoliłam, by jeszcze dochodziło wszystko na małym ogniu. Gdy nadmiar płynów odparował
Pieprzyć z Fantazjąjest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam
Kuchnia Pełna Emocjipołączenie kiełbasy boczku, warzyw i fasolki z puszki, doskonale smakuje w towzrzystwie pieczywa, polecam do wypróbowania. składniki na 4-5 porcji 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 1 cebula włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek pora i selera ) 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego puszka białej fasoli(...)przepis Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Włoszczyznę czyli marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojony boczek oraz kiełbasę i całość chwilę podsmażamy często mieszając. Do boczku i kiełbasy dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko smażymy
Smakowite DaniaRoladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie
Tradycyjna Kuchniakaszankę białą, ale równie dobra jest też tradycyjna. Jeszcze kilka lat temu na grillu robiliśmy kiełbasę i karkówkę a dziś praktycznie nie ma rzeczy, których nie grilujemy. SKŁADNIKI : ( z tej porcji uzyskałam 8 sztuk kaszanka 5 szt (użyłam białej ) 2 duże cebule 4 jabłka (użyłam papierówki ) majeranek boczek parzono wędzony (można pominąć ) 8 plastrów
Basia w kuchnizakwasie, na wywarze z wędzonki. Wersja bogata z dodatkiem mięska, kiełbasy, marchewki, ziemników, zabielony śmietaną. Do żurku na wędzonce dodaję zwykłą cienką wiejską kiełbasę, jakoś bardziej mi pasuje ale jak ktoś woli może dodać białą. składniki: 600 g wędzonych żeberek lub kości 1 cebula kawałek selera 1 duża marchewka 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)wody 1 kg obranych ziemniaków 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 0,5 l domowego zakwasu na żurek sól,pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% Do garnka włożyć wędzone kości. Dodać cebulę, selera, marchewkę, listki laurowe i ziele angielskie, troszke soli. Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki pokroić
Monia miesza i gotujeżółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać(...)jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawic do nagrzanego
Wanilia i Kardamonmięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji 4 kawałki kiełbasy na grilla plasterki
karmelowy