różnymi rodzajami mięsa. Mogą to być kawałeczki mięsa wołowego lub wieprzowego, a także tradycyjnie boczek i kiełbasa. Ponadto łazanki można przygotować również w wersji z dodatkiem kiszonej kapusty. Każda wersja jest wartościowa, ponieważ kapusta należy do niezwykle zdrowych warzyw. Artykuł Łazanki młoda biała kapusta i makaron pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plSKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom(...)miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek, kiełbase i cebulę. 6. Dodać passatę pomidorową, chwilę gotować. 7. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. ZAPRASZAM NA FILM - Fasolka
Atlas Smakówrobi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść(...)ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę
Bajeczna Kuchnianiej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula, ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku(...)drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo). Do dużej miski przelewamy olej dodajemy tymianek, ½ łyżeczki soli i mieszamy. Przekładamy do miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy. Szklane naczynie żaroodporne (średnica ok. 20 cm) smarujemy olejem
Moniki Smakołykizrelaksować. Składniki: 3 łyżki oleju rzepakowego cebula 3 ząbki czosnku 250 gram brązowych pieczarek fasola np.z puszki( wegenie), kiełbasa (mięsożercy) 1/2 dyni czerwona papryka cukinia puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki(...)ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba
AZgotuj!kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest
peggiwkuchniSkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić
stajnia gołębie od kuchnidnia kiedy zaczynam gotowanie dania, fasolka jest już odpowiednio namoczona. Jeśli chodzi o mięsne dodatki to u mnie najczęściej jest to zarówno boczek jak i kiełbasa. Dodać można tylko sam boczek lub samą kiełbasę, nie ma potrzeby dodawania obu. Boczek, który dodaję najczęściej to boczek parzony, jednak boczek wędzony równie dobrze sprawdza się w tym daniu. W moim domu fasolkę(...)życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Fasolka Składniki na fasolkę po bretońsku. 50 dkg suchej, białej fasoli 30 dkg boczku parzonego 25 dkg cebuli 45 dkg kiełbasy śląskiej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 i 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
MeCooksChłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad. Z tradycyjnym bigosem ma niewiele wspólnego, ale i tak jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko, w nie więcej niż 45 minut, z kilku tanich(...)składników. Świetnie smakuje w chłodne jesienne dni, podany ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką. Składniki na chłopski bigos z cebuli: około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka) 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną) 2 niezbyt duże kwaśne jabłka 3 łyżki smalcu szczypta cukru łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól
e-PrzepisyKulinarnecurrywursta. W końcu mało które danie na świecie doczekało się zarówno patentu, jak i własnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj(...)zbrązowienia. Sos: do rondelka wlać przecier pomidorowy. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Pieczoną kiełbasę pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzu. Polać dość obficie sosem pomidorowym, tak aby każdy kawałek kiełbasy był w niej obtoczony. Następnie posypać curry do smaku. Ja swojego currywursta podałam
Fabryka pomysłówlitry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry
Ze smakiem bez glutenudanie nazwać chociażby…..pęczotto. Składniki: * 10 dkg pęczaku * pół marchewki * pół papryki czerwonej surowej * kilka kawałków papryki w occie * pół laski kiełbasy * 15 dkg boczku parzonego * sól, pieprz * niewielka cebula czerwona albo biała * łyżeczka masła Miałam pęczak w saszetkach. Podgotowałam saszetkę przez ok. 12 minut. Odsączyłam i odstawiłam do momentu aż przygotuję następne składniki. Marchewkę starłam(...)jarzynówce, cebulkę pokroiłam w kosteczkę, paprykę surową w niewielkie kawałki, boczek w paseczki, kiełbasę w pół talarki, ale kółek z niczego już nie udało mi się zrobić Wszystko wrzuciłam do głębokiej patelni i wspomogłam jeszcze podsmażanie łyżeczką masła. Jak już ładnie wszystko się podsmażyło dodałam pęczak. Przemieszałam i pozwoliłam, by jeszcze dochodziło wszystko na małym ogniu. Gdy nadmiar płynów odparował
Pieprzyć z Fantazjąjest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną. Nie odsączam
Kuchnia Pełna Emocjipołączenie kiełbasy boczku, warzyw i fasolki z puszki, doskonale smakuje w towzrzystwie pieczywa, polecam do wypróbowania. składniki na 4-5 porcji 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 1 cebula włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek pora i selera ) 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego puszka białej fasoli(...)przepis Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Włoszczyznę czyli marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojony boczek oraz kiełbasę i całość chwilę podsmażamy często mieszając. Do boczku i kiełbasy dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko smażymy
Smakowite DaniaRoladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie
Tradycyjna Kuchnia