dzień robiła to nasza babcia. Przepis na żur śląski Składniki: 200 gramów boczku lub podgardla wieprzowego, około 400 gramów kiełbasy (może być w różnych gatunkach, tym razem wykorzystaliśmy śląską pół na pół z białą), duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, pół litra zakwasu żytniego, majeranek, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo do podania. Jak zrobić żur śląski(...)garnku przesmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą, dorzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub półplasterki, zalej 2 litrami wody, zagotuj, wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, dopraw majerankiem, pieprzem i solą, gotuj kilka minut – aż ziemniaki zmiękną. Teraz wlej zakwas, wymieszaj, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj z kawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada
Kulinarna Polskasię nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii . Składniki na leczo z cukinii 1 duża cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 250 g kiełbasy np. śląskiej 4 duże pomidory 2 średnie marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szczypta ostrej papryki 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki(...)czosnek obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w dość dużą kostkę. Papryki umyć, pozbawić nasion i białych błonek, pokroić w paski. Marchewki, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć część po łodyżce i pokroić je na ćwiartki. Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, wsypać
niecodziennikparyPyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek(...)ziela ang, olej do smażenia do smaku :sól,pieprz,papryka czerwona słodka Wykonanie: Białą kapustę szatkujemy..Kiszoną kroimy ,nie wyciskając soku.Przekładamy do garnka razem z kośćmi lub żeberkami .Zalewamy wodą, dodajemy sól ,pieprz paprykę czerwoną do smaku,ziele , liście laurowe oraz grzyby.Gotujemy pierwszego dnia na małym ogniu ok 4 godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia
Olcia gotuje!niż 30 min. Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram) 200 gram wędzonego boczku 200 gram kiełbasy 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 większa cebula 3 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżeczka
Blog kulinarny S9.PLjednym z nich są też ziemniaki z kiełbasą z blachy . Oprócz podstawowych ziemniaków dodałam tu również inne warzywa, takie jak czerwona i zielona papryka oraz cebula. Całość doprawiłam słodką, ostrą papryką w proszku, kurkumą i pieprzem, ale można użyć innych ulubionych przypraw, sprawdzą się tu również zioła prowansalskie lub inne. Ziemniaki z kiełbasą z blachy to pomysł na smaczny, sycący(...)Można by stwierdzić że ziemniaki z kiełbasą z blachy to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w kilkanaście minus plus czas zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ziemniaki z kiełbasą z blachy: 1 i 1/2 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub innej 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 2 średniej wielkości białe cebule około 150 g surowego boczku wędzonego
Danka Pichcikaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne leczo z kiełbaską. Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje): 4 kiełbasy śląskie, 1 cukinia, około 400g, 2 pomidory malinowe, papryka żółta, papryka czerwona, 2 białe cebule, 200g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta chilli
Natka Pietruszkimoże takie śniadanie ? Składniki 20 dag zielonej fasolki szparagowej duża czerwona papryka 20 dag kiełbasy chorizo 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 7 łyżek oliwy ostra papryka sól biały pieprz Przygotowanie Fasolkę oczyściłem i obgotowałem ok. 5 minut we wrzątku. Osączyłem. Na oleju przesmażyłem posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodałem czosnek i fasolkę , pokrojoną
R'n'G KitchenCzy barszcz biały chrzanowy je się tylko w Wielkanoc? a kto tak powiedział? on jest smaczny o każdej porze roku i smakuje obłędnie. Dziś wersja na
Moje Małe Czarowaniepewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :) Składniki: 2 małe bagietki (albo długi chlebek) pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy 3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta) 6 jajek ugotowanych na twardo 200 g białego sera ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis ) czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo
Bon Appetit MałgorzatyCiecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak
Buniabaje w kuchnipozostaje w naszej rodzinie niezmienny. Mam nadzieję, że moje dzieci poniosą tradycję dalej w klasycznej formie. Składniki: 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szczypty pieprzu 3 szczypty chili sól 1/2 szklanki wody
zadanie-gotowanielepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól
Pełny talerzTradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik