biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:153/225)

Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS 96

dzień robiła to nasza babcia. Przepis na żur śląski Składniki: 200 gramów boczku lub podgardla wieprzowego, około 400 gramów kiełbasy (może być w różnych gatunkach, tym razem wykorzystaliśmy śląską pół na pół z białą), duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, pół litra zakwasu żytniego, majeranek, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo do podania. Jak zrobić żur śląski(...)garnku przesmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą, dorzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub półplasterki, zalej 2 litrami wody, zagotuj, wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, dopraw majerankiem, pieprzem i solą, gotuj kilka minut – aż ziemniaki zmiękną. Teraz wlej zakwas, wymieszaj, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj z kawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada

Kulinarna Polska
Leczo z cukinii 71

się nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii . Składniki na leczo z cukinii 1 duża cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 250 g kiełbasy np. śląskiej 4 duże pomidory 2 średnie marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szczypta ostrej papryki 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki(...)czosnek obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w dość dużą kostkę. Papryki umyć, pozbawić nasion i białych błonek, pokroić w paski. Marchewki, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć część po łodyżce i pokroić je na ćwiartki. Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, wsypać

niecodziennikpary
Domowy bigos tradycyjny 29

Pyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek(...)ziela ang, olej do smażenia do smaku :sól,pieprz,papryka czerwona słodka Wykonanie: Białą kapustę szatkujemy..Kiszoną kroimy ,nie wyciskając soku.Przekładamy do garnka razem z kośćmi lub żeberkami .Zalewamy wodą, dodajemy sól ,pieprz paprykę czerwoną do smaku,ziele , liście laurowe oraz grzyby.Gotujemy pierwszego dnia na małym ogniu ok 4 godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia

Olcia gotuje!
Ekspresowa fasolka po bretońsku 115

niż 30 min. Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram) 200 gram wędzonego boczku 200 gram kiełbasy 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 większa cebula 3 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżeczka

Blog kulinarny S9.PL
Ziemniaki z kiełbasą z blachy 1966

jednym z nich są też ziemniaki z kiełbasą z blachy . Oprócz podstawowych ziemniaków dodałam tu również inne warzywa, takie jak czerwona i zielona papryka oraz cebula. Całość doprawiłam słodką, ostrą papryką w proszku, kurkumą i pieprzem, ale można użyć innych ulubionych przypraw, sprawdzą się tu również zioła prowansalskie lub inne. Ziemniaki z kiełbasą z blachy to pomysł na smaczny, sycący(...)Można by stwierdzić że ziemniaki z kiełbasą z blachy to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w kilkanaście minus plus czas zapiekania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Ziemniaki z kiełbasą z blachy: 1 i 1/2 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy śląskiej, podwawelskiej lub innej 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 2 średniej wielkości białe cebule około 150 g surowego boczku wędzonego

Danka Pichci
Leczo z kiełbaską 56

kaszę lub makaron. Możliwości jest wiele. Zapraszam do przepisu na pyszne leczo z kiełbaską. Leczo z kiełbaską – składniki (4 porcje): 4 kiełbasy śląskie, 1 cukinia, około 400g, 2 pomidory malinowe, papryka żółta, papryka czerwona, 2 białe cebule, 200g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta chilli

Natka Pietruszki
Jajka po hiszpańsku 107

może takie śniadanie ? Składniki 20 dag zielonej fasolki szparagowej duża czerwona papryka 20 dag kiełbasy chorizo 2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 7 łyżek oliwy ostra papryka sól biały pieprz Przygotowanie   Fasolkę oczyściłem i obgotowałem ok. 5 minut we wrzątku. Osączyłem. Na oleju przesmażyłem posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodałem czosnek i fasolkę , pokrojoną

R'n'G Kitchen
Barszcz biały chrzanowy na zakwasie z jajem i boczkiem 59

Czy barszcz biały chrzanowy je się tylko w Wielkanoc? a kto tak powiedział? on jest smaczny o każdej porze roku i smakuje obłędnie. Dziś wersja na

Moje Małe Czarowanie
Faszerowana bagietka pastą jajeczną i chorizo 213

pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :) Składniki: 2 małe bagietki (albo długi chlebek) pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy 3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta) 6 jajek ugotowanych na twardo 200 g białego sera ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy,  przepis ) czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo

Bon Appetit Małgorzaty
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą) 136

Ciecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak

Buniabaje w kuchni
Klasyczne leczo. 126

pozostaje w naszej rodzinie niezmienny. Mam nadzieję, że moje dzieci poniosą tradycję dalej w klasycznej formie. Składniki: 1 kg papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szczypty pieprzu 3 szczypty chili sól 1/2 szklanki wody

zadanie-gotowanie
Fasolka po bretońsku 182

lepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji: 500 g białej fasoli (najlepiej piękny Jaś) 200 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru cukier sól

Pełny talerz
Biały barszcz na białej kiełbasie 124

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik