biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:157/225)

Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 76

pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest suszonymi grzybami. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, składniki są tanie, a smak swojski(...)dobrego smaku. Poznaj, spróbuj, ugotuj”. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 duże ziemniaki 2 litry wody garść suszonych grzybów zakwas na barszcz kwaśny biały (mąka żytnia i czosnek) ½ szklanki śmietany 2 liście laurowe sól, pieprz kiełbasa lub boczek Aby przygotować zakwas na barszcz należy do naczynia do kiszenia lub litrowego słoika wsypać kilka łyżek mąki żytniej i dolać 2 szklanki

Trzeci talerz
Bigos rybny 68

Czas Przygotowania : 40 min Gotowe w : 2 h   Wigilia to taki szczególny dzień w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bigos z białej kapusty 75

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.  Składniki:  1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Kluski ziemniaczane po kujawsku 166

Danie typowe dla regionu kujawskiego. Kluski ziemniaczane serwujemy okraszone skwarkami z boczku, z białym serem i zeszkloną cebulką. Boczek możemy zamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku

Dominacja smaku
CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ 157

CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów dzieciństwa, polecam Wam ten produkt

SMYKWKUCHNI
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 182

łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych

Karo in the Kitchen
Pikantna fasolka po bretońsku 170

Składniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 174

zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany(...)łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy

Moniki Smakołyki
Leczo z cukinią papryką i kiełbaską 119

jest całe mnóstwo ten przepis nie jest oryginalny Węgierski My Polacy zawsze dodajemy coś od siebie ;-) Składniki: (6 +) 0.5 kg kiełbasy i boczku wędzonego 3 cukinie 3 słodkie papryki żółta, pomarańczowa ,czerwona 1 cebula czerwona i jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 4 łyżki(...)cukru bazylia,oregano do smaku sos pomidorowy ja uwielbiam włoski z ziołami 1 puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona  . W między czasie kroimy pozostałe składniki w grubą kostkę (cukinia na 4 ,pieczarki na pół,) Usmażoną i odcedzoną z tłuszczu kiełbasę dodajemy do garnka zalewamy bulionem układamy kolejno

Viola cooks with passion
Bigos staropolski 835

główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca(...)będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy (jak porcja dodana zmniejszy objętość dodajemy kolejną, aż do wyczerpania). Kolejno dodajemy pokrojone śliwki

mojewypiekiinietylko
Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami 142

gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami  stało się oryginalne, wyjątkowe. Składniki 3 porcje: 3 duże świeże papryki (żółta, zielona, czerwona), 2 szt. kiełbasy surowo-wędzonej (ok. 260 g) - Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra GZELLA, 1 biała cebula, 100 g kaszy jaglanej, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 150 g świeżych boczniaków, ok. 100 ml roztopionego masła klarowanego(...)jest uzależniony od ich wielkości i grubości. Z papryk ściągamy skórkę, oczyszczamy z pestek i kroimy na paski dowolnej długości. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, na sypko, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Dodajemy pieczone papryki, pieprz czarny i podsmażamy 2-3 min, delikatnie mieszamy . Następnie dodajemy kaszę

Moniki Smakołyki
Szybkie danie jednogarnkowe z kiełbasą i ziemniakami 120

banalnie proste.Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy.  Zapraszam do wypróbowani:)   Składniki: około 7 ziemniaków 500 g  kiełbasy śląskiej np: Duda   2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około(...)obieramy i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół plasterki.Kiełbasę kroimy w grubą kostkę.  Obraną marchewkę w cienkie pół plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę i  przyprawy, podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 144

faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest raczej we wszystkich marketach , ale oczywiście można ją zastąpić np. zwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe(...)miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego patisona dokładnie wypełniamy

Ogrodnik w podróży
domowa parzona szynkowa kiełbasa 727

ilość saletry, zawartej w gotowej mieszance) uważając jednak aby po dodaniu peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny 3-4 ziarna czosnek suszony szczypta sposób wykonania Kawałki mięsa z szynki myjemy i wkładamy(...)przełożyć) mięso. Piątego dnia wyjmujemy kawałki szynek z peklówki,  dokładnie płuczemy, kroimy nożem w kostkę o boku około dwóch, trzech centymetrów, a następnie lekko rozbijamy mięso tłuczkiem. Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Teraz do kawałków "wymasowanego" mięsa dodajemy żelatynę, ( posypujemy żelatyną mięso) i całość dokładnie mieszamy. Namoczone osłonki wyjmujemy

Miód i pieprz
Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka 159

doskonale smakują również po odsmażeniu. Prezentowany przepis pochodzi z Beskidu Dukielskiego, gdzie gały ziemniaczane nazywa się również kocurami. Poza nadzieniem z białego sera, w regionie popularne są także inne nadzienia słone, na przykład z grzybów, mięsa, kiełbasy czy kapusty. Przygotowuje się tu także gały z nadzieniem słodkim, na przykład z serem z rodzynkami, świeżymi owocami czy suszonymi śliwkami. Przepis(...)Równem. Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana – ¼ objętości ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej 1 jajo sól Nadzienie: 500 g białego sera 2 cebule 100 g masła sól, pieprz Biały ser mielimy i dodajemy do niego podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy

Trzeci talerz
Kapusta z kiełbasą w pomidorach 90

Proste danie - kapusta duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym, dobre na każdą porę roku. Wiosną można zrobić z młodej kapusty, teraz robię z białej. Lekkie danie, które można zjeść z kromką chleba. Niskobudżetowy obiad, z kilku składników. Jak wszystkie dania z kapusty najlepiej smakuje odgrzewane następnego i kolejnego dnia. Ja robię zwykle cały gar, żeby miała szansę postać(...)Kapusta z kiełbasą w pomidorach 1 cebula 1 łyżka oleju 150 g kiełbasy ½ główki kapusty 2 marchewki 70 g przecieru pomidorowego pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku   Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do miski. Obrać  i zetrzeć marchewkę Cebulę posiekać w kosteczkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minuty aż się zeszkli, dodać

Smaczny zeszyt
fasola z kiełbasą z wolnowaru 196

fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g  - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g  - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g  - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu z kurczaka 1 cebula, pokrojona(...)kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu low 6-8 godzin lub w ustawieniu

Stare Gary