biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:162/225)

Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza 194

jest tyle, co kucharzy, fasolkę po bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże cebule, 200 gramów boczku, 300 gramów kiełbasy, słoiczek koncentratu pomidorowego 30 proc., sól, pieprz, kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek. Zrób tak: fasolę namocz dzień wcześniej

Kulinarna Polska
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 165

porze dnia:) Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu. Składniki: 690 g passaty 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory(...)klarowanego Przechodzimy do przygotowania: KROK 1. Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą 55

Przemycania ciąg dalszy. Bo soczewica to zło, kasza to zło… dodałam wieprzowinę. Myślę, że przejdzie. Kiełbasa to w końcu kiełbasa, nie? Zupa rozgrzewająca, bardzo pożywna, na marzec całkiem si. Zapomniałam jak fajnie smakuje gotowana kapusta, w końcu z gołąbków też najbardziej lubię właśnie ją. Zupę się robi bardzo sprawnie i jest naprawdę bardzo smaczna – a też nie należę(...)obiektywu i zrobić nowe dechy. Same się nie zrobią. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego pół małej główki kapusty włoskiej biała część małego pora 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka zielonej soczewicy kawałek ulubionej kiełbasy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4-5 porcji) Soczewicę płuczemy

Kardamonovy
Kapuśniak z młodej kapusty 83

push({}); Składniki na Kapuśniak z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (około 800 g) 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej 400 g żeberek wieprzowych 3 marchewki 1 pietruszka 5 średniej wielkości ziemniaków 1 nieduża biała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól 1/2 pęczka koperku 1 łyżka(...)kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę. Warzywa przełożyć do garnka z żeberkami i gotować kolejne 30 minut (do miękkości warzyw). Boczek pokroić w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek przełożyć na suchą patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do zrumienienia boczku i wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną

Danka Pichci
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 90

słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko(...)razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy

Kolorowy Przepisownik
Kapusta zapiekana z kaszą i boczniakami 89

dodatkiem  jest  chorizo  - staram się zawsze mieć kawałek w lodówce. Dzięki użyciu tej ostrej kiełbasy, farsz stał się wyrazisty. Boczniaki można zastąpić pieczarkami, też będzie smacznie. Bardzo polecam ! KAPUSTA ZAPIEKANA Z KASZĄ I BOCZNIAKAMI - PRZEPIS składniki główka  białej, podłużnej kapusty ok 250 g masa do przekładania ok 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej

Stare Gary
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 210

wniosek nie pozostawił niestety złudzeń – jaja niekorzystnie wpływają na nasz lipidogram. Wśród „winowajców” znajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym(...)pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 72

najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad.   Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli “Piękny Jaś” 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 7 pomidorów – 1400 g 360 g koncentratu pomidorowego 280 g wędzonego boczku surowego 500 g kiełbasy, np. myśliwskiej 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 103

chorizo, dzięki czemu była ona dość ostra i jeszcze bardziej rozgrzewająca. Zamiast chorizo możesz użyć każdej zupy. Składniki: Kawałek chorizo lub kiełbasy 10-15 cm 1 marchewka 2 ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 puszki białej fasoli 2×400 ml) 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml) 1/2 szklanki wina (opcjonalnie) 1 łyżka mielonej papryki Siekana natka

Niedzielny kucharz
Bigos z surowej i kiszonej kapusty z indykiem 119

Z reguły bigos kojarzy się z daniem sytym, aczkolwiek ciężkim i w wielu przypadkach trudnoprzyswajalnym. Ta wersja jest jego lżejszą i równie smaczną odmianą.… Czytaj

Pij soki wyciskane
Pieczonki z ogniska 116

woli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści  białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki  i marchewkę obrać i pokroić

Andzia Pichci
Risotto z kurczakiem i warzywami 109

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 laska kiełbasy chorizo 4 pomidory 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy

MojaQchnia.pl
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 118

odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia

Nie tylko w kuchni
Bigos z kapusty cukrowej. 165

lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może

Rozpustne gotowanie
Fasolka po bretońsku 110

oknem taka piękna wiosenna pogoda :) Wszystkim radzę- fasolka do garnka i pełno energii do wiosennego działania :) Składniki: 0,5kg białej fasoli (piękny jaś) puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 0,3kg kiełbasy 0,2 chudego boczku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka mąki pszennej liść laurowy+ ziele angielskie   Przygotowanie

ChilliJemy