wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą
Smakowy Rajzupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko 1/2 szklanki
Jadło i czytadłodługim spacerze, miska treściwego jedzenia była jak znalazł. Składniki (porcja dla 10-12 osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe
W kuchni wieczoremsamo cebulę i czosnek. Wszystko rozkładamy sobie po osobnych miseczkach. Na dnie naczynia rozkładamy kilka pasków słoniny, kładziemy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy. Rozkładamy na nich równomiernie po kilka plastrów kiełbasy, buraka, marchwi, cebuli, czosnku. Pieprzymy, posypujemy szczodrze majerankiem. I znowu ziemniaki, sól, pieprz, reszta składników… i tak do wykończenia wszystkiego, co wcześniej sobie naszykowaliśmy. Każdą warstwę dość mocno solimy(...)razem w lodówce trafiło na pekińską, ale tak samo dobra będzie zwykła kapusta biała czy kapusta włoska. Zatrzyma wilgoć w naczyniu i zmniejszy odparowywanie płynów. Gdy mam więcej czasu lub robię to danie jako część gorącego imprezowego bufetu, jeszcze smaczniejsza jest wersja w której najpierw kiełbasę i ziemniaki osobno podsmażamy do mocnego zrumienienia. Na oleju rzepakowym lub lepiej
Karo in the Kitchenoraz wędlin nadaje się do bigosu. Sięgnąć można po schab, golonkę, łopatkę czy karkówkę. Obok mięs równie ważna jest wędlina i u mnie jest to zazwyczaj wędzony boczek oraz kiełbasa. Po podgotowaniu bądź podsmażeniu, wszystkie składniki bigosu lądują w jednym garnku i zaczyna się proces wolnego gotowania. Bigos ma to do siebie, iż im dłużej gotowany tym smaczniejszy, dlatego warto(...)Bigos z kapusty Składniki na bigos. 80 dkg kapusty kiszonej 80 dkg kapusty świeżej 40 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów leśnych 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 20 dkg białej cebuli 2 łyżki oleju 60 dkg golonki bez kości i skóry 1 łyżeczka kminku
MeCooksLECZO WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; 1 mała słodka, czerwona papryka; ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona papryka; smalec wieprzowy z mangalicy; sól, pieprz; przepis na leczo węgierskie oryginalny Artykuł Leczo węgierskie przepis oryginalny pochodzi
Kuchnia Tomkapiknikach idealnie nadajcie się na tworzenie oryginalnych prażonek w kociołkach. Składniki na 8 litrowy garnek: - kilka liści białej kapusty (młodej lub starej) - 3 kg ziemniaków - 5 dużych czerwonych cebul - 2 kolorowe papryki - 1 por - 3 marchewki - 1 pietruszka - boczek lub kiełbasa opcjonalnie jeśli robicie prażonkę mięsną - pól szklanki oleju w wersji wegetariańskiej lub pół kostki smalcu dla mięsnego wydania
Apetyczna babeczkabretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę w białym sosie Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 4 duże cebule, 5 ząbków
Kulinarna Polskakoniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze
kuchnia doskiwykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego szponder wołowy kiełbasa wędzona Do garnka wlać wodę, umieścić
MarciochaKucharzysosie własnym ( 8 świeżych mięsistych pomidorów) 2 pętka kiełbasy ( wiejskiej, swojskiej) oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz ostra i słodka papryka w proszku Przygotowanie: Paprykę i pomidory umyć. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, zielone końcówki, gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Paprykę rozkroić, usunąć gniazda nasienne i białe wewnętrzne zgrubienia. Pokroić w paski szerokości około jednego centymetra. Cebulę obrać(...)lodówki i kroić ją schłodzoną). W garnku rozgrzać oliwa z oliwek i smażyć na nim pokrojoną w paski cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojoną w krążki kiełbasę. Po około dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie te składniki podsmażyć, cały czas mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Następnie do garnka dodać z puszki pomidory, sól
Smaczne Potrawysmaczna i daje dużo satysfakcji , bo jak , by nie było , jest naszym własnym dziełem . Czosnkowa kiełbasa , drobiowa , to doskonały przepis dla początkujących ,uda się każdemu Składniki : 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 główka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy(...)płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić w wielu sklepach, lub przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety
Ogrodnik w podróżyPowoli przyzwyczajam moich do nieco innego ciasta niż to tradycyjne na białej mące pszennej. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie, więc bez obaw, że nie będzie zjadliwe. Właściwie jest to modyfikacja ciasta na pizzę, które już pojawiło się na blogu. Dodatki możecie dowolnie modyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc(...)łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera ( ja najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora
Niebieski kubek z kawaprzy ich produkcji , ale to sama przyjemność , móc się na chwilę oderwać od rzeczywistości nad michą mięsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Uwielbiam wyrabiać różne kiełbasy i bawić się w wędzenie , ten przepis znalazłam w starej książce , bez okładki i połowy kartek . Swego czasu była znaleziona u dziadka , na strychu i niestety już wtedy była tylko(...)ścinek mięsnych z różnych części świnki 1 czubata, łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżka grubo mielonego pieprzu ( ja tłukę w moździerzu ) 2 główki czosnku 1 płaska łyżka , mielonego kminku 1 płaska,łyżka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo : osłonka kolagenowa do grubej kiełbasy sznurek do wiązania Mięso z szynki roimy w grubą kostkę i lekko obtłukujemy , żeby naruszyć włókna
Ogrodnik w podróżykurczakiem i chorizo to pyszny, pełen aromatu obiad, który sprawi, że poczujecie się jak w dobrej restauracji w Madrycie. Delikatne mięso z kurczaka zyskuje na aromacie dzięki intensywnej kiełbasie chorizo, a całość dopełnia smak soczystych pomidorów. Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad . Wystarczy szybko pokroić mięso, dodać garść ulubionych warzyw, wrzucić(...)hour Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 250 g kiełbasy chorizo 600 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 2 żółte papryki 1 cebula 1½ łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżeczki oregano 150 ml białego wina 300 g passaty pomidorowej 500 ml bulionu
Na-talerzu.pl