biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:174/225)

Kiełbasa ,,warkocz'' 222

słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól do słoniny 19-21 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz czerwony 1 g/kg (rozdrobniony w moździerzu) -gorczyca biała mielona 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy(...)przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos 138

kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten ), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo

PaleoSMAK
Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami 120

makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję

MojaQchnia.pl
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 549

również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały. Przepis na smalec domowy. Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę

Moja Książka Kucharska
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 198

smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka

Walijskie Pichcenie
Bigos 320

kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna

PaleoSMAK
Mafaldine w sosie pomidorowym, z kiełbasianymi miseczkami i białym serem 159

O tym daniu, nie daniu, pisałam już kiedyś. Wczoraj wróciło do mnie gdy zajrzałam do lodówki i zobaczyłam pustkę. Prawie nic poza cebulą, kiełbasą i serami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa krucha z galaretką 731

boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna(...)około 30 sekund. Teraz dodajemy zmieloną szynkę i ponownie mieszamy szybko i krótko max 2-3 min. Uwaga – im dłużej będziesz mieszał farsz tym będzie on bardziej kleisty, a kiełbasa będzie bardziej zbita, mniej krucha. W efekcie w takiej kiełbasce nie zobaczysz już fajnej galaretki. Dalsza czynność to nadziewanie jelit. Nadziewamy nie za bardzo ściśle. Osadzanie pomijamy i przystępujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowy kapuśniak 162

Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 54

szablasty z pomidorami Ugotować w wodzie z solą pół kwarty białej fasoli. W rondelku zagotować łyżkę masła ( na 5 osób mniej więcej), wlać dwie łyżki pomidorów w maśle uduszonych i przefasowanych lub konserwowanych, wsypać mąki na koniec noża, bo fasola posiada w sobie wiele części mącznych, szczyptę białego pieprzu, lub, kto może znieść odrobinę, to jeden ząbek utartego czosnku(...)Ćwierczakiewiczowa, „365 obiadów”     Ja dziś proponuję fasolę na gęsto z pomidorami, kiełbasą i odrobiną boczku :) Składniki: -500 g fasoli (u mnie karłowa) -puszka pomidorów bez skórki -2 łyżki keczupu łagodnego -laska kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule  -4-5 ząbków czosnku  -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku

Kulinarne przemyslenia
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 95

włoskiej flagi (czerwone pomidory, zielona bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny. W Zakopanym oscypek. Szukasz pomysłu

KuchniaWeDwoje.pl
Hiszpański ryż z Chorizo Faceta w Kuchni 124

White dostało się za dodanie większej ilości białego wina. Ale, bo zawsze jest jakieś, ale, czytając historię, powstania paella można dojść do wniosku, że paella to danie, które powstało w dobie kryzysu, biedy, było pożywieniem biednych ludzi i w rzeczywistości był to smażony ryż z… tym, co było, prawdopodobnie mięso, kiełbasy były drogie, ciężko dostępne, od ryb czy owoców

RafalCook
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 215

bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny

KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa szynkowa 451

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.