biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:174/225)

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 67

śmietanowym.   Makaron z kurkami Bardzo szybki w przygotowaniu i prosty makaron z kurkami w czosnkowym sosie śmietanowym z pomidorami, tymiankiem, białym winem i parmezanem. To danie wymaga kilku prostych składników i przygotujesz je w zaledwie 30 minut! Białe wino użyte w przepisie można zastąpić odrobiną soku z cytryny albo całkowicie pominąć ten składnik. Wyjątkowy smak całej potrawie nadaje(...)Jest to jeden z moich ulubionych, łatwych przepisów ze względu na niesamowity smak kurek. Jeśli chcesz dodać lub ulepszyć ten makaron z kurkami , oto kilka składników, które możesz dodać: kiełbasa chorizo lub boczek filet z kurczaka olej truflowy do skropienia gotowej potrawy cukinia szpinak, jarmuż Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami: około 180-200 g makaronu

Moja Książka Kucharska
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 331

smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.     Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa(...)duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki

Moja Książka Kucharska
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 125

biały, gdyż było to tak oczywiste, jak to, że kiedy mówimy jajko, mamy na myśli jajko kurze. Niegdyś była to potrawa spożywana każdego poranka – na co dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę(...)dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny z kaszą jaglaną (oryginalnie przepis opublikowano w „Kuchnia lasowiacka”, wydanej przez Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie). O tym, jak zrobić zakwas na biały barszcz lasowiacki, możecie przeczytać tutaj

Trzeci talerz
KIEŁBASA WIANKOWA -wieprzowo drobiowa 50

kg/10 mm -indyk 1kg  (tzw. mięso gulaszowe) 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz biały 1g/kg -pieprz czarny 2g/kg -chili jalapeno grys czerwone ostre 1-2g/kg osobiście dałem 1g/kg -papryka płatek mix 10g/kg -gorczyca ziarno biała 4g/kg -czosnek 4g/kg -woda 10% ilości mięsa -jelita wołowe wiankowe WYKONANIE    Mięso boczek i indyka kroimy(...)siatkami, dodajemy szynkę, wodę i mieszamy następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy do osadzenia 1 godz. Rozpalamy w wędzarni, wygrzewamy ją. Wieszamy kiełbasę i osuszamy na samym żarze w jak najmniejszej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osuszamy, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy już docelowo w temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 189

schab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól  15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1 g pieprz ziołowy 2 g czosnek  20g gorczyca 1 łyżka woda 200g cukier 1 g opcjonalnie zioła; gorczyca majeranek, kminek, kolendra lubczyk jałowiec papryka tymianek pieprz czarny gałka muszkatołowa osłonka białkowa(...)przez tydzień Oryginalny przepis na Jackówkę - Jacek Wiertel Kiełbasa Jackówka puszczańska Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójk a: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-18-20 gram/kg sól kamienna do smaku jak komuś mało ja dodałem 20 gram do całości pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy

Gotowanie jest łatwe
Gemelli z salsiccia i parmezanem 179

rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników. Na koniec wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i białym pieprzem. Gotuj przez 20 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron

codojedzenia
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 141

Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤  i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki(...)jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej

Kuchnia MagdaLeny
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 209

Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa.  Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół

Karczma Honorietty
Bigos 67

główki białej kapusty. Do garnka wkładam kapustę kiszoną, zalewam wodą na oko i gotuję tak 30 min. Potem dodaję posiekaną białą kapustę i gotuję pod przykryciem następną godzinę do półtorej dodając liście laurowe i ziele angielskie. Między czasie smażę pokrojoną w kostkę karkówkę (około 1,5 kg) do miękkości dodaję do kapusty wraz z pokrojoną kiełbasą, suszonymi grzybami

Wasze Przepisy
Kolorowa sałatka z grzankami 184

Lekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka

Ze smakiem i z pasją
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 194

Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania