Kiełbasa ,,warkocz'' 246słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól do słoniny 19-21 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz czerwony 1 g/kg (rozdrobniony w moździerzu) -gorczyca biała mielona 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy(...)przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos 160kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten ), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo
PaleoSMAK
Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami 167makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję
MojaQchnia.pl
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 584również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały. Przepis na smalec domowy. Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę
Moja Książka Kucharska
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 227smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka
Walijskie Pichcenie
Bigos 347kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna
PaleoSMAK
Mafaldine w sosie pomidorowym, z kiełbasianymi miseczkami i białym serem 191O tym daniu, nie daniu, pisałam już kiedyś. Wczoraj wróciło do mnie gdy zajrzałam do lodówki i zobaczyłam pustkę. Prawie nic poza cebulą, kiełbasą i serami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa krucha z galaretką 774boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna(...)około 30 sekund. Teraz dodajemy zmieloną szynkę i ponownie mieszamy szybko i krótko max 2-3 min. Uwaga – im dłużej będziesz mieszał farsz tym będzie on bardziej kleisty, a kiełbasa będzie bardziej zbita, mniej krucha. W efekcie w takiej kiełbasce nie zobaczysz już fajnej galaretki. Dalsza czynność to nadziewanie jelit. Nadziewamy nie za bardzo ściśle. Osadzanie pomijamy i przystępujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowy kapuśniak 191Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 86szablasty z pomidorami Ugotować w wodzie z solą pół kwarty białej fasoli. W rondelku zagotować łyżkę masła ( na 5 osób mniej więcej), wlać dwie łyżki pomidorów w maśle uduszonych i przefasowanych lub konserwowanych, wsypać mąki na koniec noża, bo fasola posiada w sobie wiele części mącznych, szczyptę białego pieprzu, lub, kto może znieść odrobinę, to jeden ząbek utartego czosnku(...)Ćwierczakiewiczowa, „365 obiadów” Ja dziś proponuję fasolę na gęsto z pomidorami, kiełbasą i odrobiną boczku :) Składniki: -500 g fasoli (u mnie karłowa) -puszka pomidorów bez skórki -2 łyżki keczupu łagodnego -laska kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule -4-5 ząbków czosnku -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku
Kulinarne przemyslenia
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 124włoskiej flagi (czerwone pomidory, zielona bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny. W Zakopanym oscypek. Szukasz pomysłu
KuchniaWeDwoje.pl
Hiszpański ryż z Chorizo Faceta w Kuchni 169White dostało się za dodanie większej ilości białego wina. Ale, bo zawsze jest jakieś, ale, czytając historię, powstania paella można dojść do wniosku, że paella to danie, które powstało w dobie kryzysu, biedy, było pożywieniem biednych ludzi i w rzeczywistości był to smażony ryż z… tym, co było, prawdopodobnie mięso, kiełbasy były drogie, ciężko dostępne, od ryb czy owoców
RafalCook
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 241bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny
KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa szynkowa 484SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.