biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:179/225)

Bigos 111

kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten ), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo

PaleoSMAK
Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami 98

makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję

MojaQchnia.pl
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 496

również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały. Przepis na smalec domowy. Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę

Moja Książka Kucharska
BIGOS MYŚLIWSKI 183

później.Zapraszam. 1 kg.kiszonej kapusty 1 główka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy 3 duże ząbki czosnku 10 dag.suszonych grzybków 3 suszone śliwki pieprz Sól ziarna jałowca liść laurowy ziele angielskie suszony majeranek ************************************  Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 166

smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka

Walijskie Pichcenie
Bigos 277

kapusty świeżej i kiszonej . Klasyczny bigos zawiera kiełbasę i inne wędliny, choć niestety często mają one poza mięsem dużo uczulających składników (czasem nawet gluten), więc ten przepis nie zawiera wędlin tylko czyste mięso. Przepis na bigos z kapusty świeżej i kiszonej z dodatkiem grzybów : kiszona kapusta – 1,5 kg biała kapusta – nieduża główka (gdy jest sezonowo niedostępna

PaleoSMAK
Mafaldine w sosie pomidorowym, z kiełbasianymi miseczkami i białym serem 120

O tym daniu, nie daniu, pisałam już kiedyś. Wczoraj wróciło do mnie gdy zajrzałam do lodówki i zobaczyłam pustkę. Prawie nic poza cebulą, kiełbasą i serami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa krucha z galaretką 659

boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg -gorczyca biała ziarno 3 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -pieprz kolorowy gnieciony w moździerzu 1 g/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna(...)około 30 sekund. Teraz dodajemy zmieloną szynkę i ponownie mieszamy szybko i krótko max 2-3 min. Uwaga – im dłużej będziesz mieszał farsz tym będzie on bardziej kleisty, a kiełbasa będzie bardziej zbita, mniej krucha. W efekcie w takiej kiełbasce nie zobaczysz już fajnej galaretki. Dalsza czynność to nadziewanie jelit. Nadziewamy nie za bardzo ściśle. Osadzanie pomijamy i przystępujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowy kapuśniak 106

Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka . Zupę możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 22

szablasty z pomidorami Ugotować w wodzie z solą pół kwarty białej fasoli. W rondelku zagotować łyżkę masła ( na 5 osób mniej więcej), wlać dwie łyżki pomidorów w maśle uduszonych i przefasowanych lub konserwowanych, wsypać mąki na koniec noża, bo fasola posiada w sobie wiele części mącznych, szczyptę białego pieprzu, lub, kto może znieść odrobinę, to jeden ząbek utartego czosnku(...)Ćwierczakiewiczowa, „365 obiadów”     Ja dziś proponuję fasolę na gęsto z pomidorami, kiełbasą i odrobiną boczku :) Składniki: -500 g fasoli (u mnie karłowa) -puszka pomidorów bez skórki -2 łyżki keczupu łagodnego -laska kiełbasy podlaskiej -100 g boczku parzonego -2 spore cebule  -4-5 ząbków czosnku  -2 liście laurowe -olej do smażenia -pieprz -papryka ostra w proszku

Kulinarne przemyslenia
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 56

włoskiej flagi (czerwone pomidory, zielona bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny. W Zakopanym oscypek. Szukasz pomysłu

KuchniaWeDwoje.pl
Hiszpański ryż z Chorizo Faceta w Kuchni 82

White dostało się za dodanie większej ilości białego wina. Ale, bo zawsze jest jakieś, ale, czytając historię, powstania paella można dojść do wniosku, że paella to danie, które powstało w dobie kryzysu, biedy, było pożywieniem biednych ludzi i w rzeczywistości był to smażony ryż z… tym, co było, prawdopodobnie mięso, kiełbasy były drogie, ciężko dostępne, od ryb czy owoców

RafalCook
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 173

bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny

KuchniaWeDwoje.pl
Kiełbasa szynkowa 417

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 146

moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a  nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek(...)cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy) średnia porcja rosołowa ok. 250 ml kwaśnej śmietany ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku) 3-4 ząbki czosnku Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z choriso i szpinakiem 138

makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką MAKARON Z CHORISO I KURCZAKIEM Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu penne lub innego – 2 szalotki lub 1 mała cebula – 100 g pikantnej kiełbasy choriso – 80 g sera

nietylkopasta.pl
Jak uwędzić ser ? 206

specjalną siatkę i wędziłam razem z kiełbasami. Sery wędziłam 3 godziny w 50C.  Wyszły pyszne, trzeba będzie to powtórzyć :)  Tu lepsze zdjęcie serów z kolejnego wędzenia, żęby lepiej je było widać. Tu są obsypane mieszanką oregano, tymianku z dodatkiem pieprzu i ostrej papryczki. Kolejne są w czosnku niedźwiedzim. Dwa całkiem białe nie zostały niczym potraktowane. A kawałeczek

Kuchnia na wzgórzu
Koszyczki z niespodziankami 158

porady na temat Wielkanocy :D Zapraszam. Koszyczki z niespodziankami (przepis na 12 porcji) 12 kromek chleba tostowego margaryna (do posmarowania kromek) 1/2 pomidora 3 plastry szynki (dowolnej) kawałek dowolnej kiełbasy 15 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować delikatnie wałkiem, a następnie każdą kromkę chleba posmarować margaryną. Kromki wkładać do wysmarowanej formy na muf finki tworząc

Gotuję Testuję
Kisz lotaryński - tartaletki 156

już wiele razy (np.  z kiełbasą ,  z pomidorkami ,  z cukinią ) postanowiłam zmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki

W kuchni wieczorem
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 64

przepis na kiełbasę szynkową wg Kostka , którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego(...)temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru. Parzenie: w wodzie 75 o C aż do osiągnięcia w środku batonu temperatury mięsa 68 o C. Po parzeniu kiełbasę szynkową zahartować około 10 min w zimnej wodzie, schłodzić w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do lodówki. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 207

muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso mielone z łopatki wieprzowej jelita wieprzowe Kilka gotowych białych kaszanek cebula świeży tymianek 1 łyżka oleju do posmarowania formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy(...)cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masą, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze będziemy zwijać kaszankę w porcje. Tak przygotowaną domową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię