przepis na kiełbasę szynkową wg Kostka , którą uwielbia moja rodzina. Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego(...)temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru. Parzenie: w wodzie 75 o C aż do osiągnięcia w środku batonu temperatury mięsa 68 o C. Po parzeniu kiełbasę szynkową zahartować około 10 min w zimnej wodzie, schłodzić w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do lodówki. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso mielone z łopatki wieprzowej jelita wieprzowe Kilka gotowych białych kaszanek cebula świeży tymianek 1 łyżka oleju do posmarowania formy Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy(...)cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy końcówkę jelita i napełniamy je niezbyt ciasno ciepłą masą, pamiętając, że kasza jeszcze po sparzeniu napęcznieje i jeszcze będziemy zwijać kaszankę w porcje. Tak przygotowaną domową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek
Ogrodnik w podróżyPrzepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wspominam? Bo babcia podaje ją z kiełbasą i jajkami. Nooo, właśnie tak. Przy najbliższej okazji zapytam jak ją zrobić. Zrobię i ją Wam wrzucę. Dobra, kończę pisać posta i uciekam. Do jutra. Jutro też napiszę. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy
Kardamonovybardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną, ba - nawet spotkałam przepis na łazanki z papryką! Ale zuuupełnie mi to nie przeszkadza 😎 Zawsze powtarzam, aby każdy gotował wg własnego smaku, i daleka jestem od krytyki wykonania jakiegoś dania inaczej niż ja to robię. Łazanki gotuję zawsze z kiszoną kapustą, boczkiem lub kiełbasą i pieczarkami - nie mam pojęcia
Walijskie Pichceniewspominam? Bo babcia podaje ją z kiełbasą i jajkami. Nooo, właśnie tak. Przy najbliższej okazji zapytam jak ją zrobić. Zrobię i ją Wam wrzucę. Dobra, kończę pisać posta i uciekam. Do jutra. Jutro też napiszę. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy
KardamonovyBigos na żeberkach z suszonymi grzybami i śliwkami. To pyszna, aromatyczna potrawa która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania
karolgotujeKilka żurków już na blogu jest a dziś jeden z pyszniejszych jakie robiłam. Idealny na wielkanocny stół, polecam gorąco. U Was na stołach wielkanocnych jest żurek
Moje Małe CzarowanieSzybkie pierogi, idealne na wigilijny stół do barszczu czerwonego, jeśli taki zajadacie lub jako danie obiadowe z cebulką i boczkiem. Zachęcam do lepienia pierożków. Pierogi z
Moje Małe Czarowaniehardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża
Kardamonovyhardcorowa. Babcia My robi pomidorową z kiełbasą i jajkiem na twardo. Słyszeliście o czymś takim? Może kiedyś odważę się ją opublikować. Dziś chyba to tyle. Powinnam wrócić do Was w środę. Może rzucę jakimś mięsem, taki jest plan. To do następnego. Składniki: 1,2 l wody 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 mały por (biała i jasnozielona część) 1 duża
Kardamonovypieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru, skrzących się w słońcu płatków śniegu, odgłosu nuconych kolęd, śmiechu i gwary rodziny, wiary i miłości, nadziei w lepsze jutro, aromatu domowych wypieków, białego opłatka, małego Jezuska, pustego miejsca przy
VioletoweKucharzeniejarmużu biały pieprz ( może być czarny) sól przygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć liście, pokroić na bardzo cieniutkie paski. Podgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu . Dodać plasterki Chouriço i smażyć , aż zrobią się lekko rumiane , 3 do 5 minut. Wyjąć kiełbasę z garnka i odłożyć
Stare Gary