peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu -sól morska 18 g/kg do podgardla -czosnek dobrej jakości 7 g/kg -pieprz kolorowy mielony 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca biała ziarno 2 g/kg -woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita -jelita wp. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kawałki(...)dodajemy jeszcze 100 ml wody i mieszamy dokładnie. Napełniamy jelita. Osadzanie u mnie trwało 1,5 godz. przy wentylatorze.Osuszanie w wędzarni w temp. 35-45 st.do momenty gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła . WĘDZENIE 3,5 godz. w temp. 55-60 st.olcha ODPARZANIE W temp. 72-75 stopniach do uzyskania w kiełbasie 70 stopni. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przyrostami mięsnymi 1 kg -jelita wieprzowe PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg do łopatki i ścinek wp -sól 18 g/kg do podgardla i pachwiny -pieprz czarny 2,5 g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed(...)lodówki na 24 godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody dokładnie wyrabiamy i napychamy jelita.Wieszamy na kije do osadzenia.U mnie osadzanie trwało 12 godz. temp.pokojowa pod wentylatorem. Przed wędzeniem kiełbasę i wędzarnie trzeba osuszyć jeśli tego wymaga i wygrzać wędzarnie i kiełbasę aby była ciepła. WĘDZENIE -olcha,buk -3,5 godziny do koloru jaki mnie zadowalał w temperaturze 55 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.osłonki białkowe 60 mm -sznurek wędzarniczy PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg do łopatki i ścinek wp -sól 18 g/kg do podgardla i pachwiny -pieprz czarny 2,5 g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed(...)godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody dokładnie wyrabiamy i napychamy osłonki.Wieszamy na kije do osadzenia.U mnie osadzanie trwało 12 godz. temp.pokojowa pod wentylatorem. Przed wędzeniem kiełbasę i wędzarnie trzeba osuszyć jeśli tego wymaga i wygrzać wędzarnie i kiełbasę aby była ciepła. WĘDZENIE -olcha,buk -3,5 godziny do koloru jaki mnie zadowalał w temperaturze 55 stopni PARZENIE Woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.osłonki białkowe 60 mm -sznurek wędzarniczy PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg do łopatki i ścinek wp -sól 18 g/kg do podgardla i pachwiny -pieprz czarny 2,5 g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed(...)godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody dokładnie wyrabiamy i napychamy osłonki.Wieszamy na kije do osadzenia.U mnie osadzanie trwało 12 godz. temp.pokojowa pod wentylatorem. Przed wędzeniem kiełbasę i wędzarnie trzeba osuszyć jeśli tego wymaga i wygrzać wędzarnie i kiełbasę aby była ciepła. WĘDZENIE -olcha,buk -3,5 godziny do koloru jaki mnie zadowalał w temperaturze 55 stopni PARZENIE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.idealny na śniadanie czy kolację. W zimne wieczory będzie smakował wyśmienicie 😊 Mój farsz jest warzywny, ale Wy możecie dodać do niego drobno posiekana szynkę, ulubioną kiełbasę czy parówkę. Smacznego 😋 Składniki na ciasto: -3 jajka -1 szklanka mąki pszennej (szkl. poj.250 ml ) -1 szklanka wody zimnej niegazowanej -szczypta soli W misce roztrzepać jajka, dodawać stopniowo wodę(...)przemian, mieszając za pomocą rózgi, tak aby nie było grudek, i powstało jednolite, puszyste ciasto. Farsz: W równych proporcjach czyli po 40 g pokroić w kostkę: cebulę, paprykę białą, paprykę czerwoną i pomidora. Do tego dodać dwa ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Oprócz tego przygotować garść posiekanej natki pietruszki i kilka zielonych oliwek. Na patelni rozgrzewamy
Kulinarne przemysleniaDzięki temu wyjdzie nam idealne połączenie smaków. Danie to przypomina odrobinę szakszukę. Najlepiej jest podać jajka i warzywa ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Będą wyśmienite. Najlepszy przepis na: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory Składniki 3-4 jajka czerwona papryka 1 duży mięsisty pomidor masło cebula pieprz sól oregano świeże pieczywo Czy wiesz: Ile gotować jajka Jajka na twardo(...)pomidorach Na patelni na odrobinie masła, szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojoną w grube paseczki paprykę (możecie zamiast tylko czerwonej papryki, dodać żółtą, białą itp) i pokrojonego na grube plastery pomidora. Warzywa smażymy na patelni ok. 5-6 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano. Na patelnię wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana na odpowiednim tłuszczu - na smalcu. Kręcący nosem(...)oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość jędrna
Pełny talerzMoja wariacja na temat zupy fasolowej. Kiedyś dodawałam do niej pokrojoną w kawałeczki kiełbaskę, ale pewnego dnia kiełbasy w lodówce zabrakło, za to z półki mrugały do mnie parówki. Spróbowałam - zupka nabrała całkiem nowego smaku a parówki jako dodatek do niej wpisały się na stałe w nasze menu. Taka wersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę(...)fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć
Kto ugości moich gości?pomysły znajdziecie TUTAJ . Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka(...)łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki w białej czekoladzie PRZEPIS Smacznego
Przepisy AleksandryMASZYNCE 8 -boczek 50% fi 16mm -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8-10 mm PRZYPRAWY - pieprz czarny 4 g/kg -peklosól 19g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 5g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 5g/kg -chilli jalapeno grys 2g/kg -ziele angielskie 1g/kg WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką przez(...)dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita dość ściśle, odwieszamy na kije na 12 godzin w warunkach chłodniczych. OSUSZANIE W WĘDZARNI W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 3,5 godziny. PARZENIE Woda 75 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cebula 100 g boczku 200 g wiejskiej kiełbaski 1 duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki mały(...)natki pietruszki mały pęczek koperku 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki pszennej WYKONANIE Boczek kroimy na cienkie plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, wiejską kiełbasę w plasterki. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Pomidory
cool and mintynawet nie powinniśmy jeść czegokolwiek. Więc co zdrowego zjeść w podróży? Jakie są dietetyczne i fit przekąski? Nasze trzy złote zasady przy wyborze przekąsek na podróż to: - BRAK BIAŁEGO CUKRU - BRAK TŁUSZCZU PALMOWEGO - JAK NAJMNIEJSZA ILOŚĆ KONSERWANTÓW I BARWNIKÓW Na pierwszy rzut idą... KANAPKI. Olejmy kajzerki z masłem i czymś seropodobnym i postawmy na coś co będzie naprawdę(...)który mają jak najkrótszy skład. Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor. Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał. Do kanapek warto dodać sałatę, chudą szynkę, paprykę, awokado, kiełki czy łososia. OWOCE Tutaj są dwie zasady
CzarnawisienkaKiełbasę i boczek pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić smalec, wrzucić łopatkę wieprzową, obsmażyć, aby zamknąć pory. Dodać kiełbasę i boczek, smażyć do wytopienia się tłuszczu, po czym wsypać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Do garnka(...)pomidorowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i chili. Posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu godzinę. W tym czasie czerwoną paprykę umyć, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w paski. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, również pokroić w paski. Warzywa dołożyć do garnka po upływie godziny duszenia, gotować ok. 20 minut – aż papryka zmięknie
niecodziennikparynastępny dzień nie ma śladu po leczo. Leczo z kiełbaskami sojowymi Składniki: Opakowanie Vege kiełbasek grillowych o smaku paprykowym Polsoja * 4 papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kiełbaski pokrój na grube plastry i podsmaż na oleju w garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia. Usuń z papryki nasiona i pokrój na kawałki podobnie jak cukinie. Przełóż warzywa do garnka z kiełbasa i cebulą, zalej wodą
wegujemyCudowne kiełbaski w glazurze, przepisu Nigelli Lawson. Niestety kiełbaski z małym falstartem, ponieważ przygotowane (i w większości zjedzone) wczoraj, jednak tak jak rozbrzmiewają wczorajszo-dzisiejsze media
Brzuszki Łakomczuszki