młotkowanego 350 g kiełbasy, u mnie kiełbasa z chili Świeża sałatka 1 ogórek 1 pęczek rzodkiewek 100 g feta 3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany sól do smaku 4 łyżki posiekanego koperku Surówka z selera 1 seler, średniej wielkości 10 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g majonezu, u mnie majonez domowy 1 łyżka białego octu balsamicznego Dodatki
codojedzeniapieprz czarny 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg -pomidor suszony płatek 7 g /kg -pomidor z czosnkiem i bazylią 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 4 g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę 4 cm i peklujemy każdy rodzaj mięsa w osobnym pojemniku. Czas peklowania(...)ciasno i odwieszamy w pokojowej temp. na 2 godz. OSUSZANIE W WĘDZARNI Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła WĘDZENIE W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz. PARZENIE Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie. Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o: - ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki - kiełbasę lub wędzonki - sos tabasco
AniaGotuje.plCzęść nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na same dno i piecz przez około 10 minut. Upieczone pizze posyp oregano i rukolą. Do pizzy przygotuj surówkę z białej kapusty . The post Mini
codojedzeniałatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów . Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu
Apetyczna babeczkawieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki 600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno 3-4 g /kg -jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki(...)zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.uczciwością . Nie ma nic piękniejszego niż obdarowanie bliskich zdrowiem . Warto więc wrócić do wyrobu własnych wędlin , choćby w niewielkim procencie . Uwierzcie , że to zaprocentuje lepszym zdrowiem i smakiem . Kiełbasa nie jest trudna do wykonania , a jeśli nie dysponujecie wędzarnią , można ją upiec w piekarniku w 100 C przez 2 godziny i też będzie pyszna Polecam , wyrób własnych wędlin . To pasjonujące(...)udźca z indyka bez kości i skóry 0,5 kg świeżego , chudego boczku wieprzowego bez skóry 2 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka mielonej gorczycy białej 1 łyżeczka siekanych liści kolendry 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki soli 1 szklanka wody dodatkowo : osłonka kolagenowa , taka jak do szynkowej – gruba ( nigdy nie wiem
Ogrodnik w podróżymój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami ( jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu ) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest przysmakiem kuchni staropolskiej, tak więc stoisko go prezentujące jest jak najbardziej(...)Leśnej Polanie i smakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość ciepłym jak na Polskę klimatem, który sprzyja uprawie winorośli. W Lubuskim produkuje się zarówno wina białe, jak i czerwone, choć z festiwalu wróciłam z czymś dużo ciekawszym - winem z dzikiej róży w typie Porto . Dowiedzieliśmy się przy okazji o Tygodniu otwartych winnic, organizowanym co roku
Chilli Czosnek i Oliwaustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej..... wody oczywiście. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy
Miód i pieprzjest niezwykle fajne smakowo. Do tego zaproponowałam sos na bazie śmietany, ale równie dobrze możesz go zrobić w wersji z sera mascarpone z dodatkiem większej ilości wody, a nawet białego wina. Daję Ci tu zatem pyszną bazę i pomysł na przepis, zmodyfikuj go jeśli masz taką ochotę! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px(...)białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z CHORIZO I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi – 100-150 g kiełbasy chorizo
nietylkopasta.plprzypominać rozwijanie rulonu ). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy
Życie zamknięte w smakugrillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie mi przygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora miska i każdy jest zadowolony. Składniki: minimum 2 kg ogórków 0,5 kg zmielonego sera białego 400 ml jogurtu greckiego
na moim stole...nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody(...)Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5-10 min.). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu. Świetnie smakuje z białym winem
Chilli Czosnek i Oliwataką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam polecam Składniki: 1,3 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków 0,35 kg boczku , chudego bez skóry zmielonego 30 g soli peklowej 0,5 łyżki cukru pudru 0,5 łyżka żelatyny 0,5 łyżki pieprzu 0,5 łyżki mielonej białej gorczycy
Swojskie jedzonkobiałych kiełbasek 1 mała cebula 1 mały kiszony ogórek 50 g sera żółtego musztarda sól, pieprz Przygotowanie: Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte na tarce, a pośrodku układamy kiełbasę
Symfonia smakowa