biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:190/225)

Domowy bigos 168

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 163

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 171

kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 4 kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - łopatkę umyć osuszyć(...)dokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca - przygotowuję osłonkę barierową - związuję ją z jednej strony - wkładam do niej masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno - wysokość kiełbasy dostosowuję do szynkowara -  szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. - po wyznaczonym czasie szynkowar wstawić do wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć

Basia w kuchni
Sos grzybowy – jak zrobić ten wyjątkowy delikates? 22

wszechstronny dodatek, który pasuje do wielu potraw. Oto kilka pomysłów, jak go wykorzystać: Sos Grzybowy do Mięsa: Podawaj go jako dip lub polewę do pieczonego kurczaka, steku lub mięsnej kiełbasy. Sos Grzybowy do Ziemniaków: Polewaj ziemniaki pieczone lub puree z sosem grzybowym dla wyjątkowego smaku. Świeże Grzyby w Sosie: Dodaj do sosu świeże grzyby, aby podkreślić smak dania. Świeże grzyby(...)przepis na pierogi z farszem z grzybami – prawdziwa uczta! Sos grzybowy – jak zrobić go wyjątkowym? Chcesz nadać swojemu sosowi grzybowemu wyjątkowy smak? Oto kilka wskazówek: Dodaj odrobinę białego wina, aby podkreślić aromat grzybów. Posyp sos świeżą natką pietruszki lub szczypiorem, aby dodać świeżości i koloru. Eksperymentuj z różnymi gatunkami grzybów, aby odkryć swój ulubiony smak. Sos grzybowy

Ania i Marcin gotują
Przekąski na sylwestra 42

można ją zrobić praktycznie z dowolnych składników. W moich przepisach zrobimy je w wersji wegetariańskiej z łososiem i ogórkiem zielonym, ale będzie też coś dla wielbicieli mięsa. Koreczki z kiełbasą, albo bardzo proste koreczki z serem camembert. Zobacz pomysły na koreczki >>> Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Doskonała wytrawna przekąska czy jako przystawka przed głównym daniem(...)nawidzą, jednak sałatka z dodatkiem paluszków krabowych jest bardzo często spotykana na wielu stołach podczas różnych imprez. Wbrew temu co sugeruje nazwa – paluszki krabowe to po prostu zmielone białe mięso ryb. Zobacz przepis >>> Wegetariańskie spring rolls Spring roll to tradycyjne danie pochodzące z dalekich i egzotycznych Chin. W języku polskim najczęściej spotyka się je pod nazwą sajgonki, jednak spring roll

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 110

obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się emerycki tydzień(...)całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost

Cooking for Emily
Kiełbasa Swojski Mix podsuszana 171

SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym 158

stosunkowo szybkie i proste danie, które powinno zasmakować nie tylko wielbicielom tych grzybów. Pieczarki przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, pachnące wędzonką. Boczek wędzony można zastąpić szynką lub kiełbasą, ale wtedy smak przekąski ulegnie zmianie. W przygotowaniu tego dania nie ma nic skomplikowanego, wystarczy tylko zrobić farsz i napełnić nim kapelusze grzybów, a to jest proste. Pieczarki faszerowane boczkiem(...)pieczarki to doskonała przekąska na imprezę i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym: 6 dużych pieczarek 100 g surowego boczku wędzonego 1 średniej wielkości biała cebula 2 ząbki czosnku 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie sól, pieprz do smaku 200 g żółtego sera startego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pieczarek faszerowanych boczkiem wędzonym: Pieczarki oczyścić

Danka Pichci
Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem 48

ręką. Aby uzyskać dodatkowy smak, zupę możesz posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kartoflanki: mały korzeń pietruszki pokrojony w kostkę biała część pora, pokrojona w cienkie półplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 marchewka, pokrojona w kostkę kawałek selera, pokrojony w kostkę 150g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 200g świeżych, oczyszczonych(...)smaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki Śmietanę kremówkę możesz zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną 18% lub 12%. Zamiast świeżych grzybów leśnych możesz użyć mrożonych, a boczek zastąpić pikantną kiełbasą np. chorizo.  Zupa ziemniaczana przepis Oto przepis krok po kroku na zupę ziemniaczaną z grzybami i wędzonym boczkiem Krok 1. W garnku na zupę podsmażyć na rumiano boczek, dodać pora

Moja Książka Kucharska
Cytrynówka / Limoncello 444

Ciasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta.  Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą(...)litra wody 1/2 szklanki cukru  Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika 0,5 l wrzucamy skórki z cytryny  i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki

Życie zaczyna się w kuchni
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 306

kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami(...)różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą

karmelowy
32 rozgrzewające dania na jesień 1755

papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki(...)oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Sposób na banany według Nigelli 169

Wczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost , czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia(...)mną. W udziale przypadł mi mały ośnieżony domek z lampką w środku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leczo z jajkiem 35

solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylko warzyw, lecz bardzo często znaleźć można w nim kiełbasę lub jajka. Jak na Węgrów przystało kiełbasa , którą dodają do leczo jest kiełbasą z dodatkiem papryki, na ogół lekko pikantną w smaku. Innym ze sposób na urozmaicenie leczo jest dodanie do niego jajek. Moja teściowa, która(...)którym pozostałe warzywa są miękkie, a danie jest niemalże gotowe do podania. Osobiście najbardziej lubię podawać leczo z pieczywem lecz równie dobrym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż biały . Dodatkowo, leczo podać można z keksem kwaśniej śmietany, która to bardzo fajnie komponuje się zarówno z pomidorami jak i z papryką. Polecam Wam poniższy przepis na leczo z jajkiem i życzę

MeCooks
Udkówka - kiełbasa z udek kurczaka, parzona 235

peklowania na 2-3 doby. Po tym czasie 30% mięsa kurczaka zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę(...)można również osadzać w temperaturze pokojowej 2 h. Gdy osadzamy w lodówce, przed parzeniem wyciągnąć z lodówki i powiesić w temperaturze pokojowej na około godzinę do wyrównania temperatury. Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80 0 C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć

Kocham..lubię..gotuję..