noce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki(...)smakowymi) uwielbiam – jestem w stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki
Karo in the Kitchennoce, to roślina zdecydowanie ciepłolubna. Jadalnych jest kilka jego części – wysuszone nasiona kopru włoskiego, wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, są jego owocem. Znajdziecie je np. w przepisie na włoską surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki(...)smakowymi) uwielbiam – jestem w stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki
Karo in the Kitchenpięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro(...)dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się
Chilli Czosnek i OliwaG dy budzisz się głodny jak wilk albo wiesz, że czeka na Ciebie dłuuugi aktywny dzień pełen wyzwań, nie ma nic lepszego, jak solidne angielskie śniadanie
Food Squarewarzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł(...)WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE
OstryKęswarzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł(...)WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE
OstryKęsCo potrza? 1 brokuł kartołfle [1] – tyla samo, wiela brokuła 250 gr abo i trocha wiyncy biołego syra 1 cebula połra [2] łeżek
Chop w kuchniokoło 400-500 ml białego wina Składniki Nadzienia: – oliwa z oliwek – cebula – drobno posiekana – około 200g suszonych pomidorów – 2 puszki po 400 g białej fasoli – odsączyć i osuszyć – około 150-200 g kiebłasy chorizo, obranej i pokrojonej w drobną kostkę* – 2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane – świeży majeranek(...)upieczonej w kurczaku cytryny – mieszamy i otrzymujemy delikatny sos do polania kurczaka. Jeśli chcemy, żeby sok był gęstszy, trzeba go zredukować. *zamiast chorizo można użyć innej kiełbasy, ale musi być podsuszana i powinna być dobrze przyprawiona nadzienie Podobne przepisy Zupa limonkowa z kurczakiem Kurczak po czerkiesku Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna
Pociąg Do Kuchnicałego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread(...)migdałami Koktajl owocowy Koktajl owocowy z białym winem Koktajl owocowo-warzywny z kalerosse Koktajl owocowo - warzywny Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy
Moja smaczna kuchniawyjątkowym. Zaproście do stołu rodzinę i przyjaciół, bo ta zupa to nie tylko danie, to prawdziwy powód do świętowania smaku i aromatu. Smacznego! >> Zobacz też: Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa Zupa krem z ziemniaków — przepis Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula ½ korzenia selera 2 łyżki oleju rzepakowego sól(...)Zupa krem z ziemniaków to danie, które możesz łatwo urozmaicić, stawiając na konkretne dodatki. Poza wspomnianym wyżej podsmażanym boczkiem i pietruszką doskonale sprawdzą się ziołowe grzanki, podsmażana kiełbasa pokrojona w kostkę czy groszek ptysiowy. Artykuł Zupa krem z ziemniaków pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionapieczarek 250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego) 150 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżkę masła sok z 1/4 cytryny przyprawy: sól, biały pieprz, tymianek Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy, dosypujemy 4 łyżki mąki (odejmujemy je z tych 500 g z listy składników) i znów mieszamy. Przykrywamy(...)same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;) PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem. PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa
Ratunku obiadOsłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią. Połowę masy mięsnej przekładamy do osłonki (można sobie pomóc nadziewarką do kiełbas), ciasno i dokładnie ubijamy ją drewnianą łyżką, żeby pozbyć się z masy powietrza. Zakręcamy koniec, zaginamy go dla jeszcze lepszego uszczelnienia i mocno zawiązujemy. Powtarzamy z kolejnymi fragmentami osłonki(...)małe ząbki czosnku 5-7 kulek ziela angielskiego 1 pełna łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1 płaska łyżeczka kolendry *30g soli to ‘książkowa’ proporcja peklosoli pozwalająca na zakonserwowanie 1,5kg mięsa. Wędlina jest odczuwalnie słona. Możecie bez szkody zmniejszyć ilość soli do 27g – w zupełności
Karo in the KitchenBiała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa
Waniliowe Improwizacjedania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego(...)Polsce dawno smacznie śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże, imprezować! Wiele hiszpańskich Wigilii kończy się w barach lub dyskotekach, na których rodziny i przyjaciele bawią się do białego rana. Boże Narodzenie Boże Narodzenie jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół
Chilli Czosnek i Oliwamłodej kiszonej kapusty i ze świeżej młodej kapusty. Na wiosnę, gdy na straganach pojawia się młoda kapusta to robię z niej kapuśniak lub podsmażam na gęsto z boczkiem lub kiełbasą. Kapuśniak z młodej kapusty najczęściej gotuję na szyjkach drobiowych i młodych warzywach, gdyż taki wywar szybko się gotuje wystarczy 30 minut. Świeża młoda kapusta szybko dochodzi, po dodaniu(...)ktoś lubi to można dodać do smaku i koloru odrobinę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak ktoś lubi gęsty kapuśniak, to można go zagęścić białą zasmażką (1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 250 ml płynu ) i dodać ją do zupy. Można też dodać podsmażoną na złoto cebulę. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy siekanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię