biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:202/225)

Duszona biała kapusta 87

Ten sposób na kapustę pojawił się w moim rodzinnym domu wiele lat temu wraz z odwiedzinami ciotki. Pewnego dnia zrobiła ją na obiad i choć ciotka

Kulinarny S.O.S.
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 171

zainteresowanych wklejam linki do tych postów, wystarczy najechać na nie kursorem myszki i kliknąć, wiem, wiem, wiecie o tym, ale bywa różnie :) Nowa jakość grillowania we własnej kuchni Biały kamień z Salento Ceramiczna elegancja Tu poniżej dane techniczne na skróty dla tych mniej dociekliwych ;) zdjęcie pochodzi ze strony firmy Ballarini Co teraz? Tym razem będę mniej techniczna, a bardziej emocjonalna(...)Poniżej już widać, że dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Naczynia tej linii bardzo długo utrzymują ciepło. SERDECZNIE Was Wszystkich POZDRAWIA Wasza

Blondynka Gotuje
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 60

kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana Gulasze, zarówno mięsne jak i rybne, są w Portugalii bardzo(...)dość sycąca, ale bardzo smaczna potrawa. Francesinha Legendarna kanapka z Porto, uznawana za najbardziej rozpoznawalny portugalski fast food. Francesinha to bardzo charakterystyczny olbrzymi tost z dodatkiem różnych rodzajów mięsa (kiełbasa, karkówka, boczek itp.). Całość jest obłożona plastrami sera i oblana sosem pomidorowo-piwnym, a dodatkowo na górze zazwyczaj kładzie się usmażone jajko. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a najlepiej

ProstePesto.pl
Obiady poniedziałek-piątek z listą zakupową 64

robiliśmy. W poniedziałek była Zapiekanka warzywna z frankfurterkami Super prosty przepis na coś z niczego. Bierzesz warzywa jakie masz pod ręką, kroisz, wykładasz na tackę do pieczenia, dodajesz dowolną kiełbasę jaką masz w domu i zapiekasz. Na wierzch kładziesz sadzone jajko. Całość polewasz pysznym, jogurtowym sosem. Gotowe:) W czasie pieczenia warzyw wsunęliśmy do piekarnika również bataty, żeby były na następny(...)Mąka/kasze/ryż Mąka 3 zł Ryż 1,5 zł Kasza gryczana niepalona 2,4 zł Makaron ryżowy 6 zł Jajka/nabiał/sery 5 jajek 6 zł Ser biały kremowy 4 zł jogurtu 1,5 Śmietana 2 zł Parmezan 10 zł Owoce Cytryna 1 zł Mandarynka 1 zł Jabłko 0,5 zł Mięso/wędliny Podwójna pierś z kurczaka

Niedzielny kucharz
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 144

dekoracji, np. rukiew wodna Kalafiora podzielić na różyczki, dwie pokroić w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża, coś na kształt małych drzewek, a resztę pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo podsmażyć na suchej patelni na chrupko, dodać śmietanę, trochę ją zredukować (pogotować, żeby zgęstniała), dodać pokrojonego kalafiora, można też dodać koperek, wymieszać do połączenia wszystkich składników i trzymać na małym(...)dyniowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (zamiast parmezanu) 3 gałązki jarmużu, bardzo drobno porwane/posiekane 200g mrożonego groszku 1 marchewka łyżka oliwy ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka (z grubym dnem) wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać ryż i podsmażyć ciągle mieszając

Dietolog
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 131

każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki ( patrz niżej ), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica ( χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas) Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα(...)znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie. Na Internecie czytałam, że ta różnorodność może

Chilli Czosnek i Oliwa
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 175

Chwilowo na blogu nie mogę zamieścić ładnych zdjęć potraw, ponieważ po kilku latach marzeń, wreszcie wybrałam się w podróż do pięknych Włoch. Choć bella Italia przywitała

W kuchni wieczorem
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 247

razie tyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru , no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni(...)ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy

Kulinarny karnet Christophera