A co tak mi się zachciało takiego barszczyku to sobie ugotowałam. Też tak macie że jak coś za wami chodzi to nie ma zmiłuj tylko trzeba
Moje Małe CzarowanieSezon grillowy w pełni. Dobra kiełbasa, mięso, żeberka, kaszanka...to chyba podstawy. Jednak, aby urozmaicić grillowe jedzenie przygotowujemy również warzywa czy sałatki. Dla mnie jednym z najlepszych dodatków są tzw. ziemniaczane wariacje, czyli sałatki na bazie ziemniaków. Dodatków można wymyślać i komponować niezliczone ilości, bo ziemniak jest bardzo wdzięcznym kompanem i smakuje chyba ze wszystkim. Moja dzisiejsza sałatka oprócz ziemniaków(...)półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet winny, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać musztardę i majonez, wymieszać. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym). Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla. Jeśli zostanie Wam grillowane mięso, to możecie je wykorzystać do przygotowania sałatki z winogronem lub brokułowej sałatki
Codzienna kuchnia niecodziennadomu i wręcz ją pokochałam. To danie warto zrobić, kiedy w lodówce zalegają resztki wędlin z którejś z imprez. Do mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i “chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie Jak wiecie, przeważnie(...)pokrywką i dusimy. W dalszym ciągu co jakiś czas mieszamy, aby cebula się równomiernie poddusiła. 3 Kiedy cebula będzie miękka, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie innymi przyprawami. Podajemy z białym pieczywem. Artykuł Duszona cebula na kanapki pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliisposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami(...)plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna kilka czarnych oliwek
Smakowity Blog KulinarnySUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.drodzy, kiedy tylko nadchodzi ten czas kiedy wszystko wokół pachnie pomidorami, cukinią i papryką, nie potrafię odmówić sobie zrobienia Leczo. Wersja tradycyjna jest oczywiście z suchą, pyszną kiełbasą jednak ja, z racji mojego zdrowego odżywiania, postanowiłam ten składnik zamienić na pierś kurczaka, która niesamowicie dobrze wpasowała się w temat. Nieco odchudzona wersja Leczo nadal jest pyszna, nadal kusi smakiem(...)małe cukinie 2 papryki- u mnie żółta i czerwona 1 cebula 1 papryczka chilli sól pieprz oliwa z oliwek- jedna łyżka 1/4 szklanki wody/bulionu lub białego wina Cebulę i piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli
Mango PapajaKiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i kiełbasę przesmażyłam na niedużej ilości oleju. Pod koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Kiełbasę z cebulą przestudziłam i dodałam do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroilam w kostkę i dodałam do reszty. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek, przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem(...)ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjenajlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw oraz do oliwy(...)Tymianek Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych. Wspomaga trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchniajarmarku w Luksemburgu i moje uczucia względem tego typu imprez zrobiły się lekko cieplejsze. Piękne stoiska z twórcami i rękodziełem. Zamiast oszukanych oscypków – pyszne sery i dojrzewające kiełbasy, figurki nawiązujące do „Dziadka do orzechów”. Zamiast kwaśnego zapachu ohydnego grzańca – cudowny aromat korzennego piwa i cynamonu. Jabłka, orzechy i karuzele. Stoisko z orzeszkami też było. Atmosfera mi się udzieliła(...)słodkiej idiotki, trochę trzepotania rzęsami i jest! Łapcie przepis na hit zimowych przekąsek! Do orzechów w cukrze potrzebujemy: 500 g orzechów (ja użyłam surowych orzeszków ziemnych) 2 białka szklankę białego cukru szklankę brązowego cukru 1 łyżkę kakao 3 łyżki cynamonu mielonego ½ łyżeczki soli. Przygotowanie: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie
ladykitchenresztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza z "byle czym" około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody ścinki (drobne) różnych gatunków żółtego sera (około(...)podsypując maką, brzeg lekko zawiń. Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik. Obierz warzywa, pokrój je drobno. Pokrój mięso i kiełbasę. Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy wszystkie składniki i posyp je serem. Upiecz pizzę w piekarniku nagrzanym
Gotuj Sam!KASZĄ JAGLANĄ /autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki(...)naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach, ok. 30 minut, aż pomidory się pomarszczą i przypieką. Dla mięsożerców: Do masy można dodać pokrojoną wędlinę, kawałki kurczaka lub inne mięso czy kiełbasę. Ważne, aby było już wcześniej poddane obróbce. SMACZNEGO NOWEGO ROKU! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOlejek z bergamotki jest tak powszechny w kuchni kalabryjskiej jak u nas cytryna i podobnie jej się używa. Nadaje cytrusowego aromatu lodom, ciastkom, ale też daniom rybnym i słynnej kiełbasie nduja. W każdym sklepie kupimy sobie bergamotkową lemoniadę, a na wieczór możemy wypić trochę bergamotkowego limoncello, które podaje się w kieliszkach do prosecco. W Kalabrii jest w ogóle sporo oryginalnych(...)wino bardzo jakościowe. Za to całkiem dobre jest wino z apelacji Cirò. To czerwone przypomina nieco Barolo, ma sporo alkoholu, mocne usta i wysoką mineralność. Jest też oczywiście Cirò białe i różowe, które dobrze pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie
Ugotowane pozamiataneSkładniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła Przygotowanie : Farsz : Zaczynamy od farszu, ponieważ wszystkie składniki muszą ostygnąć :) 1. Ziemniaki obieramy(...)mleka koziego, Gałka Ustrzycka z mleka krowiego oraz niezastąpiony ser topiony z kminkiem. Goście byli bardzo zaskoczeni, ponieważ we Francji ser wędzony nie jest popularny. 2. Kabanosy, kiełbasa myśliwska oraz kiełbasa suszona (oj ależ nam pachniało w mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;) 3. Na stole znalazły się
Kitchens Alphabetpatelnię, wrzucamy starte warzywa i podsmażamy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i przesmażone warzywa i gotujemy ok 5 minut. Na patelni stapiamy boczek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilkę smażymy. Przekładamy do wywaru z warzyw i gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas, śmietanę, chrzan, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy majerankiem. Pozostałą cześć boczku(...)prawidłowego działania naszego organizmu. Zwiększają odporność organizmu.Wchodzą w skład naszych błon komórkowych, wzmacniają je tworząc barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, a także wzmacniają układ odpornościowy poprzez zwiększanie wytwarzania białych krwinek. 3- olej rzepakowy jest smaczny. Zapisz
Kasia i jej kobiecy światkońca odkrytym przez Polaków mieście. Prezentacji miasta Cagliari towarzyszyła muzyka fortepianowa grana na żywo przez kompozytora z Sardynii, Riccardo Scaccia. Jak wyglądało menu wieczoru? Przystawki Sucha kiełbasa z Campidano Oliwki z Parteolli Makarony Malloreddus alla campidanese – makaron malloreddus przygotowany według tradycyjnego przepisu z Campidano Fregola - gatunek regionalnego makaronu z Sardynii - z szafranem Dodatki
Moja smaczna kuchnia