biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:193/225)

Jak obrać i ugotować szparagi 120

parze z gotującej się wody. Wodę solimy i dodajemy odrobinę cukru. Szparagi po gotowaniu wsadzam do wody z lodem – to przerywa proces gotowania i zachowuje ładny kolor. 2. Szparagi białe – obieram, gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Do gotowania używam płaskiego rondla, w który szparagi mogą swobodnie pływać „na płasko”. Po 10 minutach też lądują w wodzie(...)zupy. Będzie klasyka w postaci sosu holenderskiego, ale też podkręcona. Dla wielbicieli grillowania – obtoczcie szparagi w oliwie, posólcie i oprószcie pieprzem i grillujcie, sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy czy innej karkówki. Zaczyna się sezon – jedzmy szparagi! Post Jak obrać i ugotować szparagi pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
40 przepisów z nowalijkami 180

ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem(...)jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem

Moja smaczna kuchnia
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 130

takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu(...)czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę

ladykitchen
Fizoły 124

fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego(...)Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie nie występuje. Zostawcie podstawę – fasolę oraz śliwki i twórzcie własne wersje, może to będzie wasz ukochany comfort food .   Post Fizoły pojawił

ladykitchen
Kiełbasa pikantna z serem 83

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabniane było na maszynce nr.8 -szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm -karkówka 0,5 kg /szarpak -boczek 0,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 116

polską surową. Dlaczego? Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy, powoduje że kiełbasa jest po prostu pyszna. Nie tylko my doceniliśmy produkty Olchowego Dymku. W roku 2017 na festiwalu Smaku w Grucznie wątrobiana wędzona zdobyła tytuł Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne(...)tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem niemieckich maszyn z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych, tak zwanych cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wznowienie produkcji nastąpiło w 2013 roku. Nowi właściciele odtworzyli linię produkcyjną i według starych sprawdzonych receptur rozpoczęli produkcję. Obecnie wytwarzają kilka rodzajów musztardy, ale cały czas eksperymentują

królestwo garów
Fasolka po bretońsku 123

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI:   0,5 kg fasoli piękny Jaś   3-4 liście laurowe   4-5 ziarna ziela angielskiego   250 g kiełbasy podwędzanej   250 g boczku wędzonego   olej do smażenia   2 duże cebule   1 puszka pomidorów   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie   Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili(...)się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników

W garach u Gosi
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 123

Mięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał(...)świń ok. 6000 r. p.n.e. Hodowla zwierząt rozwija się aż do dziś – zarówno pod kątem wzrostu efektywności, jak i różnorodności hodowanych gatunków. Podział mięs Wyróżniane są trzy grupy mięsa: białe, czerwone, ryby. Mięsa białe i czerwone są w naszym kraju bardzo popularne, z kolei ryb wciąż jada się stosunkowo niewiele. Warto tutaj zwrócić uwagę na interesujący fakt, iż trzecia grupa

Z notatnika dietetyka
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 205

jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła Kaczkę rozkładamy na desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin(...)kaczki zacząć ją faszerować delikatnie przesuwając mięso aby szyjka również była napełniona - ja nie popychałam go łyżka od środka tylko po prostu ręką przesuwałam od zewnątrz tak jakby napełniając kiełbasę. Zszywamy i napełniamy całą kaczkę. Należy zszyć także szyjkę kaczki oraz dziury po nóżkach i skrzydłach. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną delikatnie natłuszczoną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron

sierotka maRysia w kuchni
Biały barszczyk z grzybami leśnymi 130

A co tak mi się zachciało takiego barszczyku to sobie ugotowałam. Też tak macie że jak coś za wami chodzi to nie ma zmiłuj tylko trzeba

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczana sałatka z porem - idealna do grilla 160

Sezon grillowy w pełni. Dobra kiełbasa, mięso, żeberka, kaszanka...to chyba podstawy. Jednak, aby urozmaicić grillowe jedzenie przygotowujemy również warzywa czy sałatki. Dla mnie jednym z najlepszych dodatków są tzw. ziemniaczane wariacje, czyli sałatki na bazie ziemniaków. Dodatków można wymyślać i komponować niezliczone ilości, bo ziemniak jest bardzo wdzięcznym kompanem i smakuje chyba ze wszystkim. Moja dzisiejsza sałatka oprócz ziemniaków(...)półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet winny, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać musztardę i majonez, wymieszać. Połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym). Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla. Jeśli zostanie Wam grillowane mięso, to możecie je wykorzystać do przygotowania sałatki z winogronem lub brokułowej sałatki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszona cebula na kanapki 140

domu i wręcz ją pokochałam. To danie warto zrobić, kiedy w lodówce zalegają resztki wędlin z którejś z imprez. Do mojej wersji cebulki dodałam szynkę, jednak możecie użyć także kiełbasy czy schabu. Danie, mimo tego, że jest proste i “chłopskie”, według mnie smakuje znakomicie. Podane ze świeżym pieczywem… musicie je zrobić, a nie pożałujecie Jak wiecie, przeważnie(...)pokrywką i dusimy. W dalszym ciągu co jakiś czas mieszamy, aby cebula się równomiernie poddusiła. 3 Kiedy cebula będzie miękka, doprawiamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie innymi przyprawami. Podajemy z białym pieczywem. Artykuł Duszona cebula na kanapki pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 136

sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami(...)plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę 1 cukinia pokrojona w kostkę pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 300 g ryżu do paelli lub risotto 200 ml białego wina 1 litr bulionu drobiowego oliwa kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku cytryna kilka czarnych oliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Kiełbaska z królika 439

SUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Leczo z kurczakiem 271

drodzy, kiedy tylko nadchodzi ten czas kiedy wszystko wokół pachnie pomidorami, cukinią i papryką, nie potrafię odmówić sobie zrobienia Leczo. Wersja tradycyjna jest oczywiście z suchą, pyszną kiełbasą jednak ja, z racji mojego zdrowego odżywiania, postanowiłam ten składnik zamienić na pierś kurczaka, która niesamowicie dobrze wpasowała się w temat. Nieco odchudzona wersja Leczo nadal jest pyszna, nadal kusi smakiem(...)małe cukinie  2 papryki- u mnie żółta i czerwona 1 cebula 1 papryczka chilli sól pieprz oliwa z oliwek- jedna łyżka  1/4 szklanki wody/bulionu lub białego wina  Cebulę i piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli

Mango Papaja