słoik papryki konserwowej 1 cebula 1/2 kg pieczarek mały koncentrat pomidorowy woda cukier olej roślinny przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła) ogórki konserwowe 1/2 kg parówek (lub kiełbasa) Wykonanie: Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu. Cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty(...)pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie, chwilę pogotować. Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem. Artykuł Leczo z parówkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu(...)odsączonymi kaparami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW . /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą
W kuchni Karmel-itkipokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, paprykę oczyścić i pokroić w niedużej wielkości paski, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i odstawić wszystko na bok. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni i odstawić na bok. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej. Garnek postawić na średnim ogniu i mocno rozgrzać. Aby sprawdzić czy jest(...)warzywa (selera naciowego, paprykę, cebulę i czosnek), wszystko wymieszać z zasmażką i smażyć na delikatnym ogniu ok. 8 min. mieszając. Następnie do garnka wlać ugotowany wcześnie bulion, dodać podsmażoną kiełbasę, liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do garnka dodać rozdrobnione mięso z kurczaka, pokrojoną
ememe kitchendobrym składem. Przyznam, że mieszkając w Wielkiej Brytanii bardzo rzadko kupuję jakąkolwiek wędlinę w polskich sklepach, ponieważ po 2 dniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin(...)energetyczna: tłuszcz: 26 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11 g; węglowodany: 0,8 g w tym cukry: 0,5 g; białko: 26 g; sól 2,5 g. Powstawanie białego nalotu jest spowodowane naturalnym procesem zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu. Przechowywać w temp. od 2°C do 6°C. * boczek premium Produkt
Zrób to smaczniesłoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik(...)czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki wody 5 łyżek oleju 2 płaskie łyżki soli łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki ostrej papryki mielonej po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Maślane ciasteczkośrodku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego(...)kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny
OstryKęsśrodku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego(...)kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny
OstryKęsvotes ) Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa Kminkówka Kaszubska, kiełbasa szynkowa , to domowa wędlina , wędzona w malutkiej przydomowej wędzarni , przygotowana ze starannością i miłością . Zdrowa , pozbawiona konserwantów , ulepszaczy , składająca się wyłącznie z mięsa nie z momu i innych wymysłów przemysłu spożywczego, naszych ,porąbanych czasów . Gdzie zdrowie, nie ma znaczenia ,liczy się tylko zysk i jak najniższe, koszty produkcji żywności ..Masakra , cóż , skoro(...)łyżki czosnku granulowanego 3 łyżki mielonego kminku 2 łyżki cukru sól peklowa 1 łyżka na 1 litr wody sól do smaku 4 łyżki pieprzu mielonego , czarnego 1 łyżka białej , mielonej gorczycy 1 szklanka zimnej wody Mięso przełożyć do garnka , zalać wodą z solą peklową , ma być całkowicie zanurzone i nie może unosić się nad powierzchnię , najlepiej dociążyć talerzem
Ogrodnik w podróżyteraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney(...)Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów! Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle
Sajkofanka smakuwarzona do słoniny 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -przyprawa puszczańska 2 g/kg -pieprz czarny 1 g kg -gorczyca ziarno biała i czarna po 2 g /kg -jelita w/p 30/32 -woda 10% + 250 ml WYKONANIE Łopatkę klasyfikujemy i peklujemy każdą klasę w osobnym pojemniku. Boczek tniemy w kawałki(...)jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 3 godz. Następnie kiełbaskę odparzamy w wodzie 75-80 st. do momentu jak w środku będzie miała 70 st. Po parzeniu natychmiast kiełbasę topimy w zimnej wodzie . Później chowamy do lodówki w celu dalszego wychłodzenia kiełbasy. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale nie ma z tym aż tak dużo pracy. My użyliśmy kiełbas zrobionych tydzień temu, na drugi Weekend z grillem. Przepis TUTAJ . W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu(...)idealnie pasuje sos koktajlowy, również pikantny. SOS KOKTAJLOWY 200 g śmietany 30% 2 łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem
Marder&Marder Manufacturemoże być przygotowana zarówno z samej wołowiny, wieprzowiny, jak i mieszanki jednego i drugiego mięsa . Dzięki temu jest pyszna i sycąca. Możesz też urozmaicić ją np. podsmażonym boczkiem albo kiełbasą. Jeśli wolisz inne odsłony, gulaszowa z kurczaka także będzie świetnie pasować jako rozgrzewające danie. Przygotujesz ją dokładnie w ten sam sposób, podmieniając składniki. Gulaszowa zupa jest na tyle sycąca(...)zmiękły. Często podaję zupę gulaszową z pieczywem czosnkowym albo świeżą bagietką. Moja gulaszowa nie ma dodatku alkoholu, ale często oprócz wody i bulionu, najpierw wlewa się piwo lub wino (białe albo czerwone). >> Zobacz też inne przepisy na zupy . Zupa gulaszowa – przepis Przygotuj sobie dużą patelnię i spory garnek. Ten przepis na zupę gulaszową robię na dwie osoby
RozdomowionaWspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz
Kulinarny S.O.S.innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON Z CHORIZO I KREWETKAMI Przygotowanie : 20 minut Porcje(...)mała lub pół czerwonej cebuli – 2 pomidory – 2 łyżki mascarponne lub 2 łyżki gęstej śmietany 18% i nieco mniej wina – 3 ząbki czosnku – pół szklanki białego wina – pół łyżeczki wędzonej papryki – spora szczypta płatków chilli (lub więcej jak lubisz pikantne dania) – do posypania posiekana pietruszka – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie
nietylkopasta.plSurówka z pora Kiedyś należałem do grupy ludzi, którzy mówili, że z owoców najlepiej lubią schabowego, a z warzyw kiełbasę... :-) Dziś sytuacja się odwróciła, główną rolę w pożywieniu odgrywają warzywa, sałatki, surówki i inne dodatki z ogródka lub bazarku. Teraz na talerzu dominują warzywa, czyli surówka obowiązkowo. Bez względu(...)białka są bardzo potrzebne, jednak główną rolę w napędzaniu naszego organizmu do właściwej pracy pełnią te wartościowe składniki, które znajdują się w np. surówkach... Składniki: 1 duży por (tylko biała część) 1 spora marchewka majonez pieprz sól Przygotowanie: Por tniemy w piórka, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy tyle majonezu aby składniki się połaczyły i przyprawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMłode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem(...)winie pod płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniadaniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam! składniki 700 g papryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku puszka czerwonej(...)obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz. Warzywa i kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie
Stare Gary