biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:186/225)

Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask 72

Wędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję, dziś najczęściej jest sposobem przygotowywania domowych kiełbas, szynek, boczku, serów i ryb. W sklepach coraz trudniej spotkać dobrej jakości wędzonki. Masowa produkcja, ograniczanie kosztów, ograniczanie czasu przygotowywania produktów oraz przepisy spożywcze sprawiają, że masowi producenci żywności odchodzą (odeszli) od tradycyjnych sposobów wędzenia. Bardzo trudno(...)niezwykła wiedza poparta doświadczeniem. Sprawdź nasze przepisy na wędzonki : Wędzenie sera domowym i tradycyjnym sposobem Nie ma nic pyszniejszego niż domowy wędzony ser. Przedstawiamy przepis na wędzenie sera białego, żółtego, mozzarella i camembert. Smacznego! Domowe wędzenie ryby krok po kroku Pyszna ryba uwędzona we własnym ogródku na pewno zasmakuje wszystkim. Sprawdzony przepis z zagłębia karpiowego Polski na pewno zasmakuje. Domowy

ProstePesto.pl
Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 99

wiele zastosowań dodawana do duszonych mięs idealnie z nimi harmonizuje; poprawia smak sałatek, sals, sosów; jest składnikiem marynat warzywnych i mięsnych; pokrojona w plastry i uduszona z niewielką ilością kiełbasy jest prostą i smaczna potrawą; z rybami, a zwłaszcza ze śledziami, tworzy pyszne dania, suche łupinki od cebuli są świetnym barwnikiem do jajek. Odmiany cebuli Cebula żółta , zwana też brązową(...)sparzeniu lub uduszeniu nabiera lekkiej słodyczy. Jest uniwersalna, więc można ją stosować do wszystkich dań. Cebula cukrowa - bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. Najlepiej sprawdza się na surowo. Cebula biała , nazywana też czosnkową z racji swojego delikatnie czosnkowego aromatu - idealna do sałatek, sals, delikatnych sosów, tatara. Jest łagodna i delikatna, jej biały kolor pięknie komponuje się w sałatkach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 189

niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem. Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji zestaw noży . Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić(...)cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki. Sos śmietanowo-serowy do makaronu był bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo prosto z balkonowej doniczki pietruszka. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 168

prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski wieprzowe Wykonanie: Umyć dokładnie(...)garnku zagotować bulion, dodać mleko, następnie podsmażony por i płatki owsiane. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażoną kiełbasą pokrojoną w plastry

zadanie-gotowanie
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 107

bardzo różnorodne i są w cenach zawierających się w przedziale 13,99 – 29,99 zł.!!. Przechodząc do degustacji. Pierwsze wino Taschner Soproni Irsai Olivér 2014 (14,99 zł). Białe wino z mało znanego szczepu Irsai Oliver. Pachnie czysto, intensywnie owocami tropikalnymi, melonem, brzoskwinią, egzotycznymi kwiatami. W ustach jest świeże, z lekko gorzkim i cytrynowym posmakiem. Proste i świeże(...)Merlot 2011 , wino pochodzi od dużego producenta (około miliona butelek). Pachnie dojrzałymi wiśniami. W ustach niska kwasowość i dużo wiśni. Jest gładkie i aksamitne. Polecane do szaszłyków z pikantnej kiełbasy. Proste i niezobowiązujące. Kolejne czerwone wino - Wekler Szekszárdi Bikavér 2012 (24,99 zł). Pachnie owocami wiśni i czymś co trudno określić -mokrym lasem. W ustach jest zrównoważone z dość przyjemnymi

królestwo garów
Błyskawiczny bigos 139

Jeśli naszła Was ochota na danie z kapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podpiekana swojska 161

karczku 1,5 kg podgardla sól dokładnie odmierzyć 17g/kg 1,5 główki czosnku 500 ml wody pieprz ziołowy 1 łyżka pieprz czarny 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka gorczyca biała 1 łyżka Mięso kroimy w niewielką kostkę i mieszamy tylko z solą. Wkładamy do pojemnika i w lodówce przechowujemy przez dobę, lub dwie. Przygotowujemy jelita, płuczemy je w letniej wodzie(...)oczkach 8mm. Czosnek z przyprawami i wodą wkładam do blendera i wszystko razem mielę. Dodaję do mięsa i mieszam od 30 do 50 min. Mięso powinno być kleiste. Nadziewamy kiełbasę i rozwieszamy do osuszenia. Wędzimy ok 6 godzin w temp 55-60 st. Pod koniec przez godzinę podnosimy temperaturę do 80 st i podpiekamy

Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa domowa parzona 281

Kiełbasa domowa parzona  Zrobiona w jelicie grubym 32 Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek(...)kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek świeżo wyciśnięty przez praskę 7-8 g/kg -gorczyca biała i czarna po 2 g/kg -woda 250 mil do peklowania i 150 mil po dodaniu przypraw.Wrazie potrzeby na koniec przed napełnianiem jelit można dodać jeszcze odrobinę wody. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą . Z łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Leczo z parówkami 27

słoik papryki konserwowej 1 cebula 1/2 kg pieczarek mały koncentrat pomidorowy woda cukier olej roślinny przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła) ogórki konserwowe 1/2 kg parówek (lub kiełbasa) Wykonanie: Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu. Cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty(...)pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie, chwilę pogotować. Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem. Artykuł Leczo z parówkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 232

alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu(...)odsączonymi kaparami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być  przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW . /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą

W kuchni Karmel-itki
Gumbo z Nowego Orleanu 50

pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, paprykę oczyścić i pokroić w niedużej wielkości paski, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i odstawić wszystko na bok. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni i odstawić na bok. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej. Garnek postawić na średnim ogniu i mocno rozgrzać. Aby sprawdzić czy jest(...)warzywa (selera naciowego, paprykę, cebulę i czosnek), wszystko wymieszać z zasmażką i smażyć na delikatnym ogniu ok. 8 min. mieszając. Następnie do garnka wlać ugotowany wcześnie bulion, dodać podsmażoną kiełbasę, liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do garnka dodać rozdrobnione mięso z kurczaka, pokrojoną

ememe kitchen
WĘDZARNIA PODLASKA CHATA- CZYLI RECENZJA WYROBÓW 82

dobrym składem. Przyznam, że mieszkając w Wielkiej Brytanii bardzo rzadko kupuję jakąkolwiek wędlinę w polskich sklepach, ponieważ po 2 dniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin(...)energetyczna: tłuszcz: 26 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11 g; węglowodany: 0,8 g w tym cukry: 0,5 g; białko: 26 g; sól 2,5 g. Powstawanie białego nalotu jest spowodowane naturalnym procesem zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu. Przechowywać w temp. od 2°C do 6°C. * boczek premium Produkt

Zrób to smacznie
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 292

słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik(...)czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki wody 5 łyżek oleju 2 płaskie łyżki soli łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki ostrej papryki mielonej po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego

Maślane ciasteczko
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 236

środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego(...)kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 237

środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego(...)kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny

OstryKęs