biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:175/225)

Bigos z białej kapusty 50

delikatnym sosie pomidorowym z koperkiem. To prosta potrawa, która każdego dnia smakuje lepiej. Zapraszam po mój sprawdzony i ulubiony przepis na bigos z białej kapusty z boczkiem, passatą i koperkiem. SKŁADNIKI: 1 biała kapusta – 2 kg 2 duże cebule – 460 g 2 ząbki czosnku 300 g wędzonego boczku 4 marchewki – 370 g 1 pietruszka(...)boczku możesz zrezygnować, dać go więcej bądź zastąpić kiełbasą. Na dużej patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju. Przesmażam na nim kosteczki boczku z posiekaną cebulą i czosnkiem. Boczek z cebulą smażę kilkanaście minut na średniej mocy palnika, tak by boczek delikatnie się zarumienił. Często mieszam. Do dużego garnka wkładam pokrojoną w kostkę białą kapustę, wlewam litr wody (lub bulionu). Litr

Zasmakuj Kuchni
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 96

Bigos z młodej kapusty Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty . Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo. Bigos z młodej kapusty  dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych(...)ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku) ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę

Lekcje w kuchni
Kiełbasa z chilli i papryką słodką 98

podgardle 1kg /8 mm PRZYPRAWY  -peklosól 18 g/kg -pieprz syczuański świeżo mielony 2 g/kg -papryka kolorowa płatek 5 g/kg -chilli płatki suszone 2 g /kg -gorczyca ziarno biała 5 g/kg -suszony szczypiorek 2g/kg  -czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg -kminek mielony 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% WYKONANIE Każdy rodzaj mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach(...)zalecaną dawką peklosoli, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą klasę 1 i 2 i dodajemy większą ilość wody jaką przeznaczamy na ta kiełbasę ,mieszamy i w między czasie dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy. Gdy wszystko się nam ładnie połączy dodajemy następnie wyrobioną  3kl z pozostałą wodą oraz podgardle. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Staropolski bigos mojej Mamy 4737

domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej Mamy Składniki na ok. 8 osob: 1kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka) ½ kg kiełbasy ¼ kg boczku wędzonego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ziarenka jagód jalowca garść grzybów suszonych 10 śliwek suszonych bez pestek 1 mała cebula pieprz, sól, tłuszcz do smażenia(...)dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny. Bigos najlepszy

Mia Cucina Sofieta
Barszcz z botwiny na żurku 40

innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Barszcz biały z lanymi kluseczkami Rosół Zupa grochowa Krem ze szparagów Barszcz chrzanowy Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Zupa z młodych buraczków i botwinki Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno

Moja Książka Kucharska
Chrzanowa z kiełbasą 42

kiełbaską.   krem chrzanowy: 2 ziemniaki 1 kawałek selera 1 por biała część 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łyżki chrzanu sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 125 ml śmietanki 30 % 500 ml bulionu drobiowego 1 cebula 4 jajka olej rzepakowy natka pietruszki 500 g kiełbasy wiejskiej Krem chrzanowy: Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki obieram i kroje

wesoła kuchnia
Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem 134

będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam

wesoła kuchnia
Pieczarkowe kule nadziewane śląską 248

niebieską pleśnią- trójkącik ( lub inny ) 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól ,pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy , wyłamujemy ogonki – kapelusze odkładamy , a ogonki siekamy drobniutko . Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z kiełbasą śląską . W misce łączymy startą cebulę i kiełbasę

Ogrodnik w podróży
Sycylijska ostra kiełbasa 156

dużej misce wymieszać mięso, tłuszcz, sól, koper, pieprz i mieloną paprykę. Starannie wyrobić farsz ręką.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie(...)razem dodać do wody białego octu winnego  - 1 łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć.  Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać w lodówce. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles

Stare Gary
Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej 44

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie

Kuchnia Tomka
PIECZONA KAPUSTA 228

domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku

pieprzny smaczek
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 193

chorizo. Przepis znalazłam na   hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami 172

Jedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na

bistro mama

Proponowane wyszukiwania