biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:161/225)

Węgierski bigos z młodej kapusty 1166

załapałam. Uwielbiam takie wiosenne jednogarnkowe potrawy. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 marchewki 2 pomidory 5 pomidorów koktajlowych 20 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa śląska 3 parówki cienkie wieprzowe sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki, koper 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili

wesoła kuchnia
Ekspresowa fasolka po bretońsku 117

fasolkę po bretońsku... z pomidorami, kiełbaską, boczkiem, cebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 szt ziela angielskiego

Alutka-Gotuje
Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą 152

niezwykły smak i aromat. Idealnie będzie się on komponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych. Składniki pęczek białych szparagów mała szalotka 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki długo dojrzewającej 50 g kiełbasy chorizo oliwa makaron papardelle serek Camembert Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku. 341

Składniki: 800 g fasoli białej z puszki 5 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 1 cebula 200 g kiełbasy podwawelskiej Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka dolewamy wody około 1 cm ponad poziom fasoli, doprawiamy przyprawami i gotujemy. Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naszej fasoli, dodajemy przecier i dokładnie

Moje-pitraszenie
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 152

Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy

Trzeci talerz
Zagraj z fasolką 136

gałązek marchew 3 szt buraczki starte 300 g czosnek 5 ząbków pomidory z puszki 250 g  sól do smaku  pieprz biały mielony do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt dwa pętka kiełbasy   Wykonanie:   Włoszczyznę ( seler,por,pietruszka,marchew) wkładamy do garnka.Ziemniaki myjemy kroimy  w kosteczkę i dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą

Różowa kuchnia
ŻUREK ZUPA 135

koniec gotowania włoszczyzny, dodałam pół cebuli i starty czosnek. Teraz czas na białą kiełbaskę. Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek. Wlałam zakwas Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłam  w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy

potrawyregionalne
Wino w gronie czyli z wizytą na kalifornijskiej wsi 163

Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone białym barwnikiem z poobcinanymi do pnia gałęźmi. Widziałam wielkie uprawy drzew migdałowych i orzechów kalifornijskich (zwanych w Polsce włoskimi) uginające się pod ciężarem

Jem więc Jestem
Męskie żarcie: kopytka z kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórem 180

linkiem: http://www.greenscarf.pl/kopytka-ze-skwarkami-weganskie-wiadomo/ tym razem użyłam mąki pszennej razowej i dodałam gałki muszkatołowej. Kopytka dodatkowo poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec

greenscarf
Zapiekanka makaronowa na szybko 85

Tradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą

Tradycyjna Kuchnia
Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe 199

Konkurs trwa :) *potrawkę podałam na talerzu z serii Martha Platin od Porcelana Bogucice  60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny  4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu

Takie tam pichcenie
Sajgonko – krokieciki 125

wyrobie krokietów :) oczywiście robię też takie tradycyjne krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta

Smakowy Raj
Bigos Świąteczny i nie tylko 442

Święta zbliżają się bardzo szybko. Lubię mieć wszystko przygotowane do Świąt szybciej, by móc cieszyć się tym czasem z rodziną, by być wypoczęta i radosna. Od

Smaki Edyty
Fasolka po Bretońsku 160

Składniki : 50 dag  fasoli białej 40 dag boczku najlepiej trochę wędzonego i trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1 łyżka musztardy sarebskiej 2 łyżki mąki czosnek cebula  liść laurowy ziele angielskie sól , pieprz Wykonanie : Fasolkę moczymy 8 - 12 h ( najlepiej przez noc ) Odlewamy wodę w której się moczyła

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Kiełbasa chłopska 165

czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe   Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić

mojewypiekiinietylko
Chłopski garnek 864

tylko. Jest to rodzaj gulaszu lub bardzo gęstej zupy. Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest to danie jednogarnkowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy facet. Chłopski garnek to znakomite rozwiązanie(...)zalegają nam w lodówce. Każda jego wersja będzie smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chłopski garnek: 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 nieduże marchewki 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 puszka fasoli białej (400 g) 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju sól, pieprz

Danka Pichci
Wytrawna orkiszowa tarta – galette – z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą 84

galette na słodko, z owocami. Tym razem proponuję wersję wytrawną z ziołową ricottą, ziemniakami, burakami, szalotką i pikantną kiełbasą.   Składniki CIASTO Z TWAROGIEM 250 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g masła 100 g białego sera (twaróg półtłusty) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu jabłkowego NADZIENIE 150 g sera ricotta 1 ząbek

Tajemnice Smaku
Zalewajka na żurku 205

żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam!  Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup np. vegety; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno

Gospodyni Miejska
Łazanki 154

mnie znaczenia jaki ma kształt (choć nie ukrywam, że najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g  (u mnie Lubella Pióra nr 17)  kiełbasa 1-2 pętka  sól, pieprz  Makron gotuję według przepisu na opakowaniu.  Kapustę kroję w kostkę i wrzucam

Kuchnia Viki
Tegoroczny bigos z winem marsala 88

swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca(...)lekko osolonej wodzie w dużym garnku (u mnie 10- litrowy). Najlepiej wlej 2 szklanki wody i gotuj aż większość wody odparuje, wtedy nie musisz odcedzać kapusty. Do ugotowanej białej kapusty dodaj kiszoną kapustę. Moja tegoroczna kapusta nie była zbyt kwaśna, ale jeśli wolisz to obgotuj kiszoną kapustę aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Kiedy ugotujesz mięso do powstałego wywaru, około

codojedzenia
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 348

wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody 2 małe, białe cebule kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz odrobina oleju Na samym początku mięso(...)ziela angielskiego i liście laurowe. Gotować kilka minut pod przykryciem, na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). Uwaga, kapusta wyraźnie się skurczy. W międzyczasie cebulę obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy będzie szklista to dodać kiełbasę. Całość smażyć, aż do lekkiego zarumienienia cebulki. Masę z patelni oraz kawałki

Ugotować
FASOLKA PO BRETOŃSKU 157

Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować  od razu w większej ilości i zamrozić.   Składniki: 500g białej fasolki typu Piękny Jaś firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli

potrawyregionalne
Leczo z kiełbasą 148

Składniki 5 grubościennych czerwonych papryk 2 papryki grubościenne żółte 4 duże cebule 0,6 kg kiełbasy śląskiej 1 główka czosnku 1 puszka pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy sól , papryka ostra do smaku 1 łyżka – płaska ,cukru Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy(...)piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z kiełbaski , wrzucamy cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy

Ogrodnik w podróży
Sycąca potrawka z kiełbasą i boczkiem po meksykańsku 111

niecałe 30 minut miałam obiad gotowy. SKŁADNIKI 1 cebula 300 g wędzonego boczku 4-5 sztuk kiełbasy śląskiej Morliny 1 łyżka oleju rzepakowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól, świeżo mielony pieprz, chili, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Dodać olej rzepakowy i smażyć. Kiełbasy pokroić w plastry i dodać do podsmażonego boczku. Nadal smażyć mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa się lekko przypiecze. Następnie dodać pomidory w puszce, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych papryki, koncentrat pomidorowy, wlać 2 szklanki wody, nałożyć

Passions hobbies life
Placek pomidorowo - fasolowy 79

Zakupiłam w Lidlu 2 puszki fasolki białej pieczonej w sosie pomidorowym. Nie miałam ochoty na samą fasolę, musiałam coś kombinować i tak oto powstał pyszny

Moje Małe Czarowanie
Polskie risotto 94

niebo w gębie" i, że chce jeszcze, niestety więcej nie było. Następnym razem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dwie porcje 2 małe białe cebule 1/2 szklanki ryżu do risotto garść suszonych prawdziwków około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy, sprawdzi się kiełbasa myśliwska albo swojska, ważne aby była wyrazista w smaku 200 ml bulionu 2 łyżki tartego parmezanu Grzyby namaczamy

Delusional Trine
Fasolka po bretońsku 99

bretońsku, bo uważacie, że nie potraficie, albo że jest zbyt trudna do przygotowania, podążajcie za moimi wskazówkami. Potrzebujemy: 500 g suchej białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 500 g wędzonej szynki lub kiełbasy 340 g sosu pomidorowego dla dzieci LaSelva  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe woda 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

MamaOskarka
błyskawiczna fasolka po bretońsku 146

czasu czasami nam brakuje to w wersji błyskawicznej, korzystając z fasolki w puszce. Składniki: na dwie osoby puszka fasoli białej lub czerwonej  puszka pomidorów  100 g koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 100 g chudej kiełbasy  majeranek i tymianek Przygotowanie: na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać fasolę, pomidory i koncentrat i przyprawy - dusić pod przykryciem

Gotowanie z pasją
Fasolka po bretońsku 214

moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki

Czerwień i błękit
Rolady-farsz. 144

myślę, że jest bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem! SKŁADNIKI: 1 czerwona papryka mała 4 małe ogórki kiszone kawałek białej części pora 4 plasterki sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego  4 plasterki szynki lub kiełbasy sól, pieprz, vegeta, kilka kropel octu winnego, kilka kropel maggi . WYKONANIE: Rozpuścić masło, warzywa pokroić w słupki, przyprawić , blanszować około

Kuchnia Beaty