chleb - 26084 przepisów (strona:149/1739)

Zapiekanka z chleba 64

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek(...)soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem

moj przepis na
Zapiekanka z chleba 62

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek(...)soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem

moj przepis na
Chleb na maślance 57

jeden z niewielu rodzajów chleba na drożdżach który nieco dłużej otrzymuje swoją świeżość i ma ciekawy lekko kwaśny smak. Smak zawdzięcza oczywiście dodatkowi sporej ilości maślanki. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book Kolacje, przepisy(...)koszyka Deska Gąska Adrianna – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Arabela – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – chleb pszenny z garnka na drożdżach – chleb pszenny na zakwasie –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek

nietylkopasta.pl
Szybki chleb żytni z tartym jabłkiem 101

chleb na zakwasie, to naprawdę szybki i bardzo prosty. Jeśli odejmiemy czas fermentacji zaczynu, przy którym nic nie robimy, to czas skraca się do około 3 godzin. Zaznaczam, zakwas musi być stabilny, mocny nie taki zrobiony 5 dniowy. Za taki nie biorę odpowiedzialności za żaden chleb pieczony z mojego przepisu. Mimo mojej niechęci dodawania drożdży do chleba na zakwasie, proponuję(...)jednak tym, którzy mają młody zakwas aby dodali odrobinę drożdży do ciasta właściwego, Wiele osób zniechęcają pierwsze nieudane chleby. W miarę dokarmiania zakwasu, staje się on bardziej stabilny i na tyle dobry, że stopniowo drożdże można pomijać.   Szybki chleb żytni z tartym jabłkiem  pieczony w 2012r.   Składniki na zaczyn:   85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g

Leśny Zakątek
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka 109

Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Chyba nie ma bardziej przykrej sprawy w kuchni niż wyrzucanie chleba, tego ze sklepu, a jeszcze bardziej tego, który się samemu upiekło. Dobry swojski chleb nadaje się do jedzenia przez tydzień, albo i dłużej, ale i on w końcu czerstwieje. Na wzór gospodyń z Głogowa Małopolskiego można wówczas ugotować smaczną zupę, w której czerstwy chleb pełni(...)jest śmietaną z żółtkiem. Smak zupie chlebowej nadaje podsmażona cebulka oraz czosnek, kminek i szczypiorek. Ten przepis warto zachować i skorzystać z niego kiedy zostanie Wam kilka kromek kilkudniowego chleba, który nie nadaje się już na kanapki. Przepis pochodzący z Głogowa Małopolskiego powtarzam za publikacją pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g czerstwego

Trzeci talerz
KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO Z PIECZARKAMI I MOZARELLĄ 82

Jeśli szukacie prostych i szybkich przepisów na imprezowy stół, to polecam Wam krokiety z chleba tostowego. Nadziane pieczarkami i serem. Takie krokiety to doskonała imprezowa przekąska przygotowana dosłownie w kilka chwil. Nie potrzeba tu smażenia naleśników, wystarczy tylko chleb tostowy, pieczarki i odrobina żółtego sera.  Składniki na 5 krokietów: * 5 kawałków chleba tostowego * 5 plasterków żółtego sera(...)jajko * bułka tarta Wykonanie: Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć pieczarki doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Z każdego kawałka chleba tostowego odkroić skórkę. Chleb bardzo cienko rozwałkować przy pomocy wałka. Na każdy kawałek chleba położyć plasterek sera i rozsmarować podsmażone pieczarki. Chleb zawinąć w rulonik. W misce rozklepać jajko

Zrób to smacznie
Chleb na kefirze 84

Wraz z Nowym Rokiem, przychodzę do Was z chlebem przygotowanym wg wskazówek Kasi z bloga Tapenda. Część z Was wie, że brałam udział w konkursie organizowanym przez Mąkę Basię i to właśnie tam jedną z konkurencji było pieczenie chleba na kefirze. Nie jest to zadanie trudne, ale jednak pracochłonne i wymaga choćby minimalnego pojęcia. Warto np. zwracać uwagę(...)obeschło z góry i nie "przerosło", a przed przeniesieniem na koszyk, solidnie obsypać go mąką. Te z pozoru mało istotne rzeczy nieraz mogą nam popsuć wizję o pięknym bochenku chleba. A tego nie chcemy, prawda? Składniki: 500ml kefiru 5g świeżych drożdży 10g soli 350g mąki uniwersalnej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej Sposób przygotowania: Odmierzamy odpowiednią ilość drożdży i łączymy z kefirem

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowy ubijany w dwóch odsłonach 77

sytuacja na to pozwoli, bo dostęp do własnego komputera mam ogromnie ograniczony. Nie próbowałam piec tego chlebka na zakwasie. Może innym razem. Zrobiłam prawie zgodnie z przepisem.  Z chlebem nie miałam żadnych niespodzianek. Nie dość, że mało z nim pracy to w smaku i wyglądzie bajeczny! Nie raz jeszcze do niego powrócę. Przepis już znam na pamięć. Można zamiast(...)świeżych lub suszonych ziół. Do połowy ciasta dodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami.  Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej mąki orkiszowej jasnej i ciemnej a wody 750g. Drożdże rozkruszyłam w palcach dodając do mąki. Po wyjęciu z lodówki ciasto u mnie odpoczywało 2godziny

Leśny Zakątek
Sok Pomarańczowy uzupełni śniadanie o porcję owoców 79

śniadanie dla naszej rodziny.   Uwielbiam kanapki na śniadanie, które chętnie popijam pomarańczowym sokiem. Kanapka podobnie jak sok musi być wartościowa i pobudzać smakowe kubki. Podstawą apetycznej kanapki to chleb pełnoziarnisty, ser feta, włoskie orzechy i zielenina. Apetyczna kanapka z feta 1 porcja Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego chleba 50 g feta owczego garść zieleniny kilka włoskich orzechów sok pomarańczowy Tymbark(...)Obłóż kromki chleba zieleniną. Wierzch udekoruj pokruszoną feta i połówkami włoskich orzechów. Kanapki świetnie smakują na śniadanie z sokiem pomarańczowym. Kanapka z awokado to kolejny faworyt na śniadanie. Prosta, kolorowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? Awokado z serkiem 1 porcja Składniki: 1 kromka razowego chleba 2 łyżki kremowego serka 1 małe awokado 1 łyżka prażonego słonecznika ¼ łyżeczki czarnuszki porcja

codojedzenia
Chrupiące kanapki z pastą jajeczną 79

nadziane aromatycznym farszem z jajek oraz sera feta. Aby go zrobić, wystarczy tylko zetrzeć ugotowane jajka i wymieszać z fetą oraz dodać odrobinę majonezu. Następnie przełożyć przygotowaną pastą kromki chleba i chwilę podsmażyć na złoty kolor na patelni. To wszystko! Najważniejsze, że przepis prosty i bardzo skuteczny, ponieważ kanapki są wyjątkowo pyszne! Chleb jest chrupiący, a pasta delikatna, lekko słona(...)Takie kanapki z pastą jajeczną to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub nawet na szybki nieskomplikowany bezmięsny obiad. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na szybkie przekąski z chleba. Min. ekspresowych zapiekanek z chleba tostowego , pysznych czosnkowych kromeczek chlebowych , oraz szybkich kanapek z patelni . Zapraszamy na przepis na chrupiące kanapki z pastą jajeczną i mamy nadzieję, że przypadną

Kuchnia Na Wypasie
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 108

specjalne życzenie mego dziecka, które zamarzyło sobie prawdziwy chleb tostowy (ostatnimi czasy przygotowywała sobie tosty z chleba na zakwasie 😍), powstał chleb na wzór tych dostępnych w sklepie (ze składem nie do przyjęcia...😕). Prosty, z kilku podstawowych składników, bez zbędnych dodatków. Pyszny i puszysty, Dziecię orzekło, że genialny, cudowny...😋😋😋 Tak więc teraz mamy 2x dziennie tosty z szynką i z serem(...)czasu, aż się przeje...😂 Wróciłam do starego przepisu , kiedyś lata temu już piekłam dla niej taki chleb, zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, pominęłam też ziarna. Piekłam w ciemnej keksówce, o wym. 26x8cm Składniki: - 350g mąki orkiszowej tortowej typ450       (lub pszennej) - 60g semoliny (daję dunst orkiszowy) - 20g świeżych drożdży - 250g (ml) ciepłej wody (u mnie

Smaczne Zdrowe
Chrupiące kanapki z patelni 614

Super pomysł na szybkie i aromatyczne zapiekanki z chleba, czyli chrupiące kanapki z patelni. To bez wątpienia wyjątkowo pyszna przekąska na ciepło, którą zrobisz w kilka chwil. Do tego przepisu możesz wykorzystać podeschnięty już lekko chleb oraz skrawki wędlin i żółtego sera, które zalegają w lodówce. Większość z nas, jeśli nie wszyscy, lubimy podsmażany na masełku chleb. Kilka prostych składników(...)stanie się wyjątkowo pyszną zapiekanką . Jeśli szukasz więc przepisu na pomysłowe wykorzystanie pieczywa sprzed weekendu, to nasze kanapki z patelni będą dla Ciebie idealne. CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI Składniki: chleb: 10 kromek jajka: 3 szt. szczypiorek: kilka listków ser żółty: 100 g wędlina: 100g papryka czerwona: 1/4 szt. sól i pieprz olej lub masło do smażenia CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI

Kuchnia Na Wypasie
Recenzja produktów Sano Gluten Free i pyszne bezglutenowe brownie krok po kroku 94

jest, dlatego nawet na blogu możecie znaleźć wiele bezglutenowych pyszności - klik .   Jakiś czas temu miałam możliwość przetestowania produktów Sano Gluten Free . Marka w swojej ofercie posiada smaczne chleby, bułki i ciasteczka oraz świetne nasiona, mąki, przyprawy, błonniki i różne mieszanki do samodzielnego wypieku.    Poniżej zaprezentuję Wam kilka produktów Sano Gluten Free oraz pokażę jak krop po kroku(...)można przygotować rewelacyjne brownie bez glutenu.   Chleby   Chleby Sano Gluten Free smakiem, wyglądem oraz strukturą przypominają te wypiekane z mąk zawierających gluten.  To gotowe i bezpieczne produkty, które sprawdzą się w przypadku osób nielubiących samodzielnego wypieku pieczywa.      Rodzaje:   - chleb bezglutenowy "Biały" - chleb bezglutenowy "3 ziarna" - chleb bezglutenowy "Z Dynią" - chleb bezglutenowy "Słonecznikowy

Di gotuje
Chleb podstawowy 87

Pierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie niedokładności i zmiany. Zawsze wychodzi świetny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekaniem chleba. Można dowolnie mieszać mąki - mogą być razowe, mogą być

Chleby Rolfa
Chleb 7 ziaren na zakwasie 72

Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego(...)rozgrzewamy na 220°C. Wyrośnięte ciasto skrapiamy wodą, posypujemy sezamem, nacinamy na środku za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika wrzucamy naczynie z kostkami lodu i natychmiast wkładamy chleb na środkową szynę. Pieczemy 40-50 min. Chleb wyciągamy z piekarnika i po dłuższej chwili ostrożnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! Na Thermomix: ZACZYN

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania