chleb - 25827 przepisów (strona:155/1722)

U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 117

kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać. Bo ile te biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy(...)wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis:       Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Chlebek pszenno żytni na zakwasie 136

mąka pszenna 300 g -woda dawałem na wyczucie ciasto ma być mocno gęste i po wyrobieniu ma się nie kleić mocno do rąk -sól dwie łyżeczki -jajko do posmarowania chleba po wyrośnięciu Zaczynamy od zrobienia zaczynu i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.Po tym czasie wykonujemy dalsze czynności. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż przestanie się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 110

pieczenia.Posypujemy sezamem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze,aż ciasto podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 50 min.Wyjmujemy i gotowe jeżeli chleb będzie jeszcze miękki od spodu to wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min miękką stroną do góry.Wyjmujemy spryskujmy wodą i czekamy aż ostygnie .Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem 101

Kupiłam automat do wypieku chleba. Postanowiłam rzecz jasna wypróbować ten gadżet. Mogę śmiało rzec , że faktycznie jest przydatny, bo gdy będziemy trzymać się miar i wag zawartych w książeczce ,to możemy śmiało zacząć kombinować i tworzyć własne chleby. Ja zrobiłam jak zwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi 1000 g, pyszny i syty. Ma ładną strukturę, chrupiącą(...)skórkę i nie sypiący się środek. Smakuje trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w piekarniku, w keksówce. Składniki 350 ml maślanki 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 płaska łyżka cukru 540 g mąki orkiszowej typ 1450 graham  Symbio łyżka czarnego sezamu łyżka

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z chleba 123

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek(...)soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem

moj przepis na
Goły jeździec na śniadanie 184

Czyli druga młodość czerstwego chleba :) W szale twórczym upiekłam tak dużo pieczywa, że nie udało się nam go zjeść póki było jeszcze świeże i miękkie.  Włos na głowie mi się jeży na myśl o marnowaniu pożywienia, więc zaczęłam szukać inspiracji na spożytkowanie czerstwego już mocno pieczywka. Z pomocą przyszła Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie , która podsunęła mi nietuzinkowy(...)pomysł na czerstwy chleb w postaci... Gołego jeźdźca ! Czemu taka nazwa??? A nie mam pojęcia! Ale jest chwytliwa i wesoła, przyjęłam ją i będę powielać :)  Żródło: autokrata.pl Niejaka Bafka dywaguje tu nad etymologią frazy, dopatrując się jej źródeł w sposobie nazwania tego specjału w innych krajach: w Niemczech jako Armer Ritter , w Anglii jako Poor Knights of Windsor . Może

Grunt to przepis!
Chleb graham na zakwasie z czarnuszką 166

jeden z najprostszych przepisów na chleb. I aż dziwne, że do tej pory go tutaj nie umieściłam. Spieszę zatem naprawić to przeoczenie :) Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść ciasta z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ----- Podobne: Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb orkiszowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 190

barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew (około 70 g) małą pietruszkę (około 70 g) kawałek korzenia selera (około 40 g ) 3 ząbki czosnku 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej letniej wody słój 3 litrowy lub inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję(...)kroję na mała kawałki . Czosnek kroję na mniejsze kawałki . Teraz do dużego słoja wkładam wszystkie pokrojone warzywa , zalewam letnią wodą . Wody wlewam pod wierzch ale tak aby zmieścił się chleb . Na koniec do słoja wkładam czerstwy chleb . Słoik obwiązuję gaza lub lnianą ściereczką i odstawiam na 48 godzin. Po dwóch dniach : Ze słoja z kiszonym barszczem wyjmuję chleb

Uwaga Babcia Gotuje
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 139

chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami O zaletach mąki orkiszowej, napisano  już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć. Biorę się więc do pieczenia chleba, tym razem urozmaicając jego smak, wybornym aromatem suszonych w letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość

Miód i pieprz
Zakwas na chleb - tani, domowy sposób 189

Domowy zakwas do pieczenia chleba przepisu mojej mamy. Tani i prosty sposób na upieczenie pysznego, chrupiącego chleba z każdego rodzaju mąki. Do pieczenia pierwszego chleba przygotowujemy samodzielnie  zakwas, do następnych bochenków wystarczy odłożyć do lodówki 2 łyżki z wyrobionej masy chlebowej. Pierwszy zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni a odłożony z masy chlebowej nieco(...)dłużej bo do 24 dni.  Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik> Składniki ( 2 chleby): 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej  (3 * 1/4 szklanki) 3/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej, ale nie zimnej , wody  (3 * 1/4 szklanki ) Potrzebny: duży słój lub garnek ze stali szlachetnej Przygotowanie ( przez

Pora na pora i pomidora
Chleb marchwiowy na zakwasie 143

upieczeniu w listopadowej piekarni Amber chleba marchwiowego Jima Laheya postanowiłam upiec podobny na zakwasie, bo jednak chleby na zakwasie cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc(...)gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka". Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia.   ------- Podobne: Chleb marchwiowy Jima Laheya Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
mieszany razowiec z ziarnami dyni 152

chleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko wzbogacą jego smak, sprawią również że nasz bochenek, stanie się źródłem cennych minerałów i witamin. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, nasiona dyni, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
chleb francuski na zakwasie 152

chleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty.  Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 186

chleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek, w prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki. sposób wypieku jednego bochenka bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1,5 szklanka mąki pszennej 10  strąków nasion(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz