Surowiec -cienka słonina max 2 cm -skórki wieprzowe najlepsze z świnki która była smalona słomą . Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość smalonych. Przyprawy i materiały pomocnicze -sól 17-20 g/kg -sól wędzona lub wędzarnicza 5 g/kg -papryka ostra wędzona 2 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -żelatyna 2,5 łyżeczki /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę do smaku ja dałem 10 g/kg -sznurek wędzarniczy -osłonka barierowa lub szynkowar Wykonanie Skórki wieprzowe i słoninę kro... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.