chleb - 25827 przepisów (strona:159/1722)

Grecka sałatka z pomidorów i chleba – Dakos 21

Grecka sałatka z pomidorów i chleba, Dakos — kulinarny klejnot Krety: Historia, Pochodzenie i Rodzaje To moje drugie podejście do Dakos — pierwszy przepis TUTAJ W sercu śródziemnomorskiej kuchni leży prostota, świeżość i harmonia smaków, a jednym z najjaśniejszych przykładów tych cech jest grecka sałatka dakos. Znana również jako koukouvayia, dakos jest tradycyjną przekąską pochodzącą z Krety, której historia i wariacje smakowe(...)miejscowych, jak i podróżników z całego świata. Historia i Pochodzenie Historia dakos sięga starożytnej Grecji, gdzie prostota i dostępność składników były kluczowe w codziennej diecie. Podstawą sałatki jest suchy chleb zwany paximadi, który był sposobem na konserwację chleba przez dłuższy czas w gorącym, śródziemnomorskim klimacie. Tradycyjnie paximadi robiono z mąki jęczmiennej, wody i soli, a następnie suszono na słońcu

RafalCook
Chleb pszenny z prażoną cebulą 25

Ostatnio jakoś mnie naszło na takie chleby z formy. Zawsze traktowałem je po macoszemu, wolałem takie samodzielnie formowane bochenki. Zresztą w sumie nadal wolę, ale potrzebowałem przerwy. Musiałem opracować parę przepisów na takie chleby z formy. I to właśnie jest jeden z tych przepisów, naprawdę udany. Banalnie prosty, każdy sobie z nim poradzi, a zapach i smak chleba jest niesamowity(...)Dodatek prażonej cebuli był doskonałym pomysłem. A odrobina pieprzu i nieco większa odrobina miodu jeszcze bardziej podkręciły smak. Mam w głowie jeszcze ze dwa czy trzy pomysły na takie chleby z formy, a potem pewnie znowu wrócę do tradycyjnych bochenków. Ale tymczasem, póki co, korzystajcie z tego przepisu. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Tosty jak koreczki 36

właśnie finger food. Sprawdzą się na sylwestra, ale też na kinder party czy inne imprezy na których zależy nam na małych w formie przystawkach. Główny prym wiedzie tu chleb tostowy okrojony ze skórki (skórki możemy jak najbardziej wysuszyć na bułkę tartą). PRZEPIS TOSTY JAK KORECZKI Składniki: chleb tostowy masło majonez ser żółty w plastrach pomidorki koktajlowe Jak zrobić tosty(...)koreczki: Od chleba tostowego odcinamy skórki. Kromkę chleba smarujemy masłem, na nim układamy plaster sera żółtego. Drugą kromkę chleba smarujemy majonezem i stroną z majonezem układamy na serze. Teraz drugą stronę drugiej kromki smarujemy masłem i układamy na niej plaster sera. Trzecią kromkę sera smarujemy majonezem układamy na serze. Teraz powstałą kanapkę kroimy w ćwiartki. W każda kanapkę wbijamy wykałaczkę

Dorota Smakuje
Pszenno-żytni chleb z wędzoną papryką 31

Dawniej nie przepadałem za takimi chlebami z formy. Skórka za miękka, kształt przerośniętego klocka lego, taki dobry w sam raz dla emerytów. Liczył się tylko klasyczny elegancko uformowany bochenek z chrupiącą skórką, najlepiej pszenny. Bo im więcej glutenu, tym lepiej. Nie ma nic lepszego niż zatopienie zębów w kromce tętniącej glutenem. Ale chyba się starzeję. Coraz chętniej właśnie sięgam(...)chleby właśnie z formy czy po prostu z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Fajne są. Takie wyraziste w smaku. Byłem więc ciekawy co było, gdyby do takiego chleba dodać sproszkowanej wędzonej papryki. No i okazało się, że wyszedł naprawdę dobry chleb. Sprawdźcie zresztą sami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Coffin Bread kanapka z Tajwanu 45

Coffin bread to tradycyjna potrawa pochodząca z Tajwanu. Ta popularna przekąska składa się z kawałka chleba, który został wycięty w kształt TRUMNY wypełniony różnymi składnikami. Choć Coffin bread jest dzisiaj bardzo popularny, ma on interesującą historię i wiele wersji. Coffin Bread Początki Coffin bread można śledzić od czasów japońskiej okupacji Tajwanu, kiedy to lokalni mieszkańcy nauczyli się wypełniać kawałki chleba(...)czasem ta potrawa stała się bardzo popularna i zaczęła być sprzedawana na ulicach Tajpej. Nazwa — Coffin bread — pochodzi od kształtu, w którym podawana jest ta przekąska. Tradycyjnie kawałek chleba jest wyciągany z wnętrza — TRUMNY – a następnie wypełniany składnikami. Istnieje wiele różnych wersji tej potrawy, w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Obecnie Coffin bread jest popularny w całej

RafalCook
Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy) 46

Keto chlebek szpinakowy to zdrowa i ciekawa alternatywa tradycyjnego chleba. Posiada chrupiącą skórkę, wilgotne puszyste wnętrze przełamane chrupiącymi pestkami dyni, a całość dopełnia delikatny posmak szpinaku! Do jego przygotowania nie wykorzystujemy mąki pszennej, dzięki czemu jest bezglutenowy . Ponadto, posiada on niewiele węglowodanów więc jest idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak  keto ,  low carb  lub  dieta(...)netto 71 g 4 g Błonnik 44 g 2 g * obliczenia dla 20 kromek Przepisy na keto pieczywo Keto panini Keto bułki z siemieniem lnianym Keto krakersy lniane Keto chleb z siemieniem lnianym Bułki z babki jajowatej Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Keto naan Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Jeszcze więcej keto przepisów! Keto naleśniki

WegePrzepis
Chleb pszenny na zakwasie z figami i słonecznikiem 49

Dawno nie było tu przepisu na domowe pieczywo , więc spieszę z autorskim przepisem, który wykorzystywałam ostatnio kilka razy z rzędu. Proponowany dziś chleb nie jest pracochłonny. Ciasto można przygotować przed wyjściem do pracy, a dokończyć po powrocie do domu. Z kminku można zrezygnować, jeśli ktoś nie lubi, choć zachęcam spróbować, bo dodaje temu pieczywu charakteru. Do swojego przepisu(...)temperaturze 230℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem obniżyć temperaturę do 190℃, zmienić program na termoobieg i piec jeszcze 36 minut. Po upieczeniu postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy dźwięk. Chleb odłożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia. ----- Podobne: chleb z dynią i figami orkiszowy chleb marchwiowy pełnoziarnisty z porzeczkami

Weekendy w domu i ogrodzie
PROSTY CHLEB Z GARNKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ 221

pyszny chleb powinien nosić nazwę dla początkujących, bo od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba. Jest bardzo łatwy do zrobienia i zawsze się udaje. Jest pieczony na drożdżach, a nie na zakwasie, ale ani trochę nie ujmuje mu to smaku. Ponieważ jesteśmy oboje z Mężem fanami prażonej/smażonej cebulki, zawsze dodaję ją do takiego chleba. Chrupiąca skórka(...)łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży 1 łyżka miękkiego masła dodatkowo: 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na łyżeczce masła na złoty kolor oraz łyżeczka sezamu do posypania chleba Wykonanie: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy

Walijskie Pichcenie
Najprostszy chleb pszenny razowy 24

Przepis na chleb – pyszny, domowy, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – któż go nie uwielbia? Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z naprostszych przepisów na domowy chleb na drożdżach, który przygotujecie błyskawicznie i to nawet, jeśli nie posiadacie najmniejszych umiejętności piekarskich. Wiele osób, które wprawione są w domowym wypieku chleba, dosyć radykalnie uważa, że chleb ... The post Najprostszy chleb pszenny(...)razowy first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Najprostszy chleb pszenny razowy pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Croque Madame 49

nazwa tejże kanapki. Kanapka Croque Madame jest popularnym daniem wielu bistr, serwowana jest zarówno na śniadanie jak i w porze lunchowej . Ja przygotowanie kanapki Croque Madame zaczynam od zakupu chleba. Osobiście uważam, iż chleb pszenny jasny sprawdza się w tej kanapce najlepiej. Użyć możecie swojego ulubionego pieczywa, w tym chleba tostowego, a nawet ciemnego pieczywa. Dobra Croque Madame powinna być(...)chrupiąca na zewnątrz i miękka, delikatna w środku, dlatego też pieczywo ma tutaj duże znaczenie. Kiedy mam już kupiony chleb, koncentruję się na szynce oraz serze. Szynka powinna być dobrej jakości, wędzona, pokrojona w grube plastry, które w trakcie jedzenia kanapki są wyczuwalne. Z kolei ser, po który należy sięgnąć robiąc tę kanapkę to ser Gruyere bądź ser szwajcarski , bądź

MeCooks
RalfFondueBurger 52

krótka historia Founde. Founde powstało, jak to zwykle bywa z biedy, no może nie z biedy, ale w XVIII wiecznej Szwajcarii rolnicy wykorzystywali w okresie zimowym, resztki sera, czerstwy chleb, wina, by to wszystko zajadać przy ognisku. Roztapiano ser w winie i maczano w nim czerstwy chleb. Chociaż książki kucharskie z Francji i Belgi z XVIII wieku wspominają jako pierwsze(...)zakończenie zapraszam na mój pomysł na Burgera z Founde, czyli RalfFondueBurger. Ralf… To seria burgerów i kanapek 🍔 – 🥪, na które przepisy znajdziesz tutaj . Składniki Bułki 00 ⬇️ Przepis na Chleb 00 Founde Ser Raclette 50 gram Ser Gouda 50 gram Ser Ementaler 50 gram Wino białe wytrawne 300-350 ml Sok z cytryny 1 łyżka Musztarda Dijon 1 łyżka Mąka

RafalCook
Chleb żytni na zakwasie – trójfazowy 67

Makaron makaronem, zawsze był jest i będzie moim ulubionym kulinarnym tematem ale czasami nachodzi człowieka chęć zabrać się za coś innego. Taki chleb na przykład. Kto nie lubi zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba (nawet jeśli pamiętamy, że jedzenie takiego gorącego, prosto z pieca nieszczególnie jest zdrowe)?  A przy tym chleb też jest w gruncie rzeczy robiony głównie(...)mąki i wody. Zupełnie jak makaron…  Zapraszam zatem na bochenek pysznego żytniaka na zakwasie. Chleba robionego metodą trójfazową, co brzmi bardzo poważnie i „profesjonalnie” a tak naprawdę oznacza po prostu przygotowanie go w trzech, kolejno następujących po sobie etapach, przedzielonych odstępami w czasie których zakwas może sobie z mąką odpowiednio popracować. Przepis nie wymaga żadnych, szczególnych umiejętności a jedynie

Pasta Po Polsku
Bruschetta i Bagietka 41

Bagietka, czyli dwa w jednym. Bagietka oczywiście powstała z mąki typu 00 z licencją na…zajadanie, bo przecież nie mogło być inaczej. Jeśli nie znasz mojego przepisu na Chleb 00, koniecznie zajrzyj tutaj , ja od blisko półtora miesiąca innego nie piekę w domu. Po zrobieniu Bagietek wpadł mi pomysł na zdrowszą wersję Bruschetty, oczywiście to nie pierwsza, która zrobiłem(...)Włoszech, to jej pochodzenie jest tak samo stare, jak Rzym, czyli bardzo stare. Plantatorzy oliwek próbowali w ten sposób świeżo wyciśnięta oliwę z oliwek z opiekanymi na ogniu krokami chleba i posypaną solą. Wraz z latami, dziesiątkami i setkami lat, bruschetta zmieniała się i jej dodatki. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moimi

RafalCook
Chleb z ziarnami, zdrowy i pyszny 49

ciasta można użyć malaksera z końcówką do gęstych ciast lub rękoma dokładnie ugniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, następnie ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować olejem i obsypać ziarnami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Wyjąć chleb z formy i poczekać aż ostygnie. Wykonanie chleba w thermomix do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Jak rozmrozić pieczywo 56

pieczywo? Pieczywo można rozmrozić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to nagrzanie piekarnika do 180 st. C i włożenie do niego pieczywa bezpośrednio z zamrażalnika. Oczywiście wcześniej zdejmujemy torebki foliowe. Chleb pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie powinien być chrupiący i pachnący, taki jak zaraz po kupieniu w piekarni. Drugi sposób to rozmrożenie pieczywa, a następnie jego upieczenie. Chleb rozmrażamy(...)foliowych torebkach, tak aby nie uciekła nam z niego wilgoć. Następnie chleb, albo pieczywo już w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. na 12 minut. Pieczywo po upieczeniu będzie pachnące, chrupiące i miękkie w środku. Czy można zamrażać raz odmrożone pieczywo? Nie należy zamrażać wcześniej odmrożonego pieczywa. Nie powinno nam się nic stać po zjedzeniu takiego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!