chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może dzięki dodatkowi miodu? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A może dlatego, że dawno nie piekłam chleba. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE przepis autorski // ponad 1kg bochenek o dł. 30cm. ~ok. 400g aktywnego(...)150g mąki żytniej T2000 lub T720 ~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata") ~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy) Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Jeśli macie maszynę
chili & sugarDawno już nie robiłem chleba na zakwasie. W ogóle zdecydowanie za rzadko mi się to zdarza. A dzisiaj mam okazję. Bo za chwil parę odwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę(...)formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut (bułeczki mniej więcej 20 minut). Tak właśnie jest napisane na blogu Kornika, przytoczyłem przepis słowo-w-słowo. Dziękuję Kornikowi :) Na zdjęciach widać dwa chlebki, ale te powyższe składniki
Marder&Marder Manufacturesklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem o tym niedawno ). Bo głównym składnikiem tego napoju jest właśnie żytni chleb. Nie chciałem takiego sklepowego chleba używać, bo tak naprawdę to nie wiem co się(...)kryje. Zresztą lubię samemu robić wszystko od początku. Zatem co będzie nam potrzebne? 250 g chleba żytniego 125 g cukru 25 g rodzynków 10 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych) 2,5 litra wody cytryna Chleb kroimy na cienkie kromki i czekamy kilka dni żeby się całkowicie zsechł. Potem gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy ten chleb (dobrze jest mieć
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chleb z San Francisco. Prawdę mówiąc nie wiem skąd taka nazwa. Czy faktycznie właśnie taki chleb wypieka się w mieście świętego Franciszka? A może ten chleb ma tyle wspólnego z San Francisco co ryba po grecku z Grecją? Czyli nic... Nie wiem, nie bardzo czułem potrzebę szukania źródeł. Nazywa się jak się nazywa, to mało istotna rzecz. Ważne(...)pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g aktywnego zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki octu balsamicznego mleko do posmarowania chleba Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki
Marder&Marder ManufactureOstatnie weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza" , której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego
Weekendy w domu i ogrodzieodpornośc organizmu oraz bakterie kwasu mlekowego regulujące mikroflorę jelitową i wspomagające trawienie. Doskonały kwas chlebowy możemy w prosty sposób przygotować w domu Składniki: 0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie 2 kromki suchego chleba żytniego 5 litrów wody, 20 gramów świeżych drożdży, 20 - 25 dkg cukru sok z jednej cytryny rodzynki Przygotowanie(...)Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy) Kromki chleba włożyć do kamiennego garnka lub szklanego naczynia i zalać bardzo gorącą wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeden z najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika(...)odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Pieczenie chleba i inne przepis: Chleby
CookYourselfMuszę się przyznać, że do tej pory nie piekłam sama chleba, No, chyba, ze "chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek(...)tematyce w ksiegarniach. Ponieważ rok 2015 jest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice
Zawsze głodna!ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki . Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam do dekoracji drobno posiekanych(...)skórki lub sok z pomarańczy. I co z tego wyszło? Odpowiem cytując autora, Christiana Hellberga " Czasem najsmaczniejsze jest to, co najprostsze. Czy jest coś lepszego niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego! ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM /składniki na 4 porcje
KUCHARNIAJeśli wydaje się Wam, że domowy wypiek chleba wymaga profesjonalnych sprzętów albo jest czasochłonne czy pracowite - powinniście sprawdzić tą recepturę. Do jej przetestowania można wykorzystać zwykłą, pszenną mąkę i dowolny zestaw suszonych ziół czy dodatków typu słonecznik, siemię lniane, kminek, w zależności co tam znajdziecie w kuchennej szafce:) Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku(...)chleba, którą można kupić w internetowym sklepie producenta - firmy Rafex . Znajdują się w niej sezam, słonecznik, siemię lniane złote, siemię lniane, czarnuszka, kminek cały). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 350 ml wody 30 g świeżych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy natomiast na następujące typy: typ 580 – żytnia jasna typ 720 – pytlowa(...)sitkowa typ 1850 – starogardzka typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych) typ 3000 – z pełnego przemiału Podział na glutenowe i bezglutenowe Poza typami mąk można je również podzielić ze względu na zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana z pszenicy twardej, wykorzystywana do produkcji makaronów
Pyry na Gazpopularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z arbuza :D Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana(...)jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą
Słodko-Słony Świat IlonyCzęsto musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z chleba na zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już(...)świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik jak go zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy 1 gałązkę rozmarynu 3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki 1 łyżeczka cukru
Basia w kuchniPierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie. W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany . Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie. Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów. Mimo wszystko chleb się udał(...)jego kolor mnie oczarował. Chleb jest bardzo wilgotny i sprężysty. Edit okazało się, że w ramach przepisu podanego w akcji był błąd. Żałuję, że nie zajrzałam do Dany po właściwe proporcje. Mąki w oryginalnym przepisie jest duuużo więcej. I wszystko stało się jasne. Poprawiam u siebie, żeby nikt nie miał problemów
Sto kolorów kuchnijest Tang Zhong ? Czasem nazywany water roux , lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua . Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi się z dawnej Japonii i ostatnio odzyskuje popularność po publikacji w 2004 roku na Tajwanie książki, przetłumaczonej z chińskiego, opisującej tę metodę. Podstawą tej metody jest mieszanka mąki i wody w proporcji 1:5, którą się(...)podgrzewa na wolnym ogniu, aż osiągnie temperaturę 65 °C w czasie około 3 minut. Mieszankę tę się schładza i dodaje pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb. Tang Zhong umożliwia większą absorbcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb z bardziej puszystym, miękkim i elastycznym ciastem, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang Zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu
Grahamka, weka i kajzerka