ciasto - 160568 przepisów (strona:159/10705)

Pyszne i proste ciasto ze śmietaną, bez pieczenia 86

Odkąd trafiłam na przepis na to pyszne ciasto ze smietaną, robiłam je już ze trzy razy. Za każdym razem wychodziło przepyszne i szybko znikało. Bez pieczenia, bez babrania, bardzo proste w wykonaniu. Rozpływa się w ustach i to dosłownie, a na jednym kawałku raczej nie skończycie. Ciasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę, więc jeśli(...)lubicie lody śmietankowe, to zróbcie to ciasto koniecznie. Ja dodałam jeden składnik więcej poza oryginałem, dzięki któremu dodatkowo pogłębiłam smak ciasta. Szukacie czegoś nowego na świąteczny stół? Polecam bardzo ten przepis. Ciasto robi się przy okazji pobytu w kuchni. Nie musimy wyjmować stolnicy, żeby zagnieść ciasto. Miksera używamy tylko przez chwilkę. A, przyda się nam blender, ale jeśli

Mieszam w Garnku
Śmietanowiec zwany Styropianem 60

mojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam(...)blogu Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się połączyły. Można też wyrobić

moj przepis na
Drożdżowe cebularze lubelskie z cebulką i makiem 69

Drożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna receptura wypiekania cebularzy znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 25 g świeżych drożdży babuni 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko z chowu ekologicznego

ProstePesto.pl
Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego 160

przepis nie został jeszcze oceniony) Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak(...)musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉 Sprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie: Ciasto francuskie z serem feta Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Pierś kurczaka w cieście francuskim Mini

Kuchnia Bazylii
Świąteczne pierniczki z nadzieniem 48

Mój przepis, z którego korzystałam już kilkukrotnie w tym roku, jest bardzo prosty i łatwy. Dlatego tak bardzo go lubię Jeśli zależy Wam na miękkich ciasteczkach to wystarczy rozwałkować ciasto nieco grubiej i co bardzo ważne, pilnować czasu pieczenia! Bo granica między miękkimi a kruchymi pierniczkami jest bardzo cieniutka ;p Fajne jest też to, że z tego samego przepisu możemy(...)rondelku na małym ogniu, dodać przyprawę do piernika i kakao W misce ubić mikserem jajka, dodać mąkę oraz sodę i połączyć z jajkami Powoli dolewać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,5 cm, wycinać pierniczki Jeśli chcemy

Healthycreations.pl
Stollen 79

Lista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych. CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN? bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak. rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol(...)wyparuję w trakcie pieczenia i leżakowania, więc dzieci też moga zjeść to ciasto. drożdże - do tego przepisu lepiej użyć świeżych drożdży i nie zastępować ich suszonymi. mąka do ciast drożdżowych - czyli taka o większej zawartości białka (glutenu). jaja masło - wyjęte z lodówki przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe

Pełny talerz
CIASTA NA ŚWIĘTA 624

Ciasto drożdżowe z makiem   Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski   Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową     Sernik z rodzynkami   Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik(...)śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro   Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami

Lena Gotuje
Ruisleipä po polsku 99

mąka żytnia bez szczegółów, jeśli chodzi o typ. Na początek upiekłam z samej mąki żytniej razowej. Ktoś kto piecze chleby razowe, to wie jak trudno jest uformować z takiego ciasta bochenek. Dlatego tego typu chleby najlepiej piec w foremkach. W chlebach z mąki żytniej trzeba wyważyć stosunek mąki do ilości wody. Zbyt mało wody to ciasto będzie zbite(...)rezultacie chleb o twardym miąższu. Zbyt dużo wody, ciasto opadnie w trakcie pieczenia i miąższ będzie zbyt mokry.   To moje trzecie podejście do chleba Upiekłam z żytnich mąk mieszanych, aby łatwiej było uformować bochenek Tym razem nie bawiłam się w małe chlebki. Wiedziałam już po 2 nieudanych próbach, że nie uzyskam takich chlebków. Przepis zapewne jest tajemnicą i muszę

Leśny Zakątek
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 181

Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)miodownik zagości na Waszym i Ich świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma

Ostra na Słodko
Makowiec zawijany vel strucla makowa 72

Tradycyjne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany na drożdżowym cieście pachnący i aromatyczny od bakalii i skórki pomarańczowej. Dla wielu to ciasto jest synonimem świąt. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: 60 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na jedną struclę) Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 żółtka(...)masła 1 żółtko 2 białka 1 łyżka cukru pudru garść posiekanych orzechów garść pokrojonych rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Lukier 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Przygotowanie: Ciasto Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką Przykryj do czasu

Słodki Blog
Ciasto " Śliwki w biszkopcie" 87

Ciasto " Śliwki w biszkopcie" to wypiek, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jest to ciasto, które może sprawdzić się podczas rodzinnych spotkań lub miłego niedzielnego popołudnia. W tym cieście mamy doskonałe łączenie miękkiego biszkoptu, kwaskowych wiśni i słodkiego kremu. Tym co decyduje o sukcesie tego wypieku to jego szybkość wykonania, dostępność produktów oraz niesamowity smak. Moim zdaniem ciasto " Śliwki(...)śmietany 30% 50 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Biszkopt : Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto wlewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dzielę na dwie połowy. Masa śliwkowa : Śliwki rozmrażam. Miksuję

Ciasta z tradycjami
Ciasto na pizzę 74

przepis nie został jeszcze oceniony) Jak zrobić ciasto na pizzę z piekarnika? Potrzebujesz kilku podstawowych składników, chęci i trochę siły do zagniatania… no chyba, że wyręczy Cię robot kuchenny 🙂 Ciasto na pizzę zrobisz z mąki każdego typu, jednak najlepsza będzie mąka typu 00, dzięki jej użyciu ciasto będzie bardziej chrupiące. Do przygotowania przepisu będzie potrzebna także oliwa z oliwek(...)olej rzepakowy. Oczywiście polecam oliwę, która nada charakterystycznego aromatu. Ciasto na pizzę najczęściej przygotowuję z suszonych drożdży, na pół kilograma mąki używam jednego opakowania suchych drożdży czyli około 7 gram. Do pizzy polecam zrobić własny sos czosnkowy , który będzie smacznym dodatkiem. Smacznego! Pamiętaj, że pizza wyłożona na rozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca. Zobacz też: Mini pizze

Kuchnia Bazylii
CIASTO GRUSZKOWE BEZGLUTENOWE 80

Ciasta z owocami cieszą się w moim domu wyjątkowym powodzeniem. Po cieście jabłkowym przyszedł czas na ciasto gruszkowe . Ciasto to przygotowałam na bazie mąki bezglutenowej ryżowej. Już jakiś czas temu odkryłam, iż gruszki świetnie komponują się ze smakiem ciasta czekoladowego. Zresztą nie tylko gruszki, gdyż również jabłka oraz kiwi fajnie sprawdzają się w tym cieście. Poniżej zostawiam Wam zatem przepis(...)ciasto gruszkowe bezglutenowe i życzę udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki na czekoladowe ciasto z gruszkami. 50 ml oleju słonecznikowego 3 miękkie gruszki (50 dkg) 2 łyżki ciemnego kakao 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 8 dkg cukru pudru

MeCooks
Brownie z cukinii 114

Tekst przeczytasz w 4 min Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno czekoladowym w wersji z cukinią jest zaskakująco dobre. Sceptycznie nastawionych do tego typu wypieków zapewniam, że nie pożałujecie tego eksperymentu. Dobrze znane ciasto marchewkowe lub leśny mech to przykłady udanych ciast warzywnych. Wszystkie tego(...)ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy (33x23 cm) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, czekoladę rozsypać na wierzchu. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić

SprawdzonaKuchnia.pl