Ciasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku niż tych bardzo dojrzałych i miękkich owoców, co zmniejszy ryzyko powstania zakalca. Równie ważne jest to, by owoców nie pakować zbyt ciasno, by ciasto miało miejsca, którymi może swobodnie parować :) Poza tym zachęcam(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe ze śliwkami – Składniki: ok. 300g śliwek – ok. 10-12 sztuk (u mnie węgierka, lepiej wybrać twardsze sztuki, które puszczą mniej soku) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g
Kulinarne PrzebojeWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o średnicy 20 centymetrów 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g cukru 3 jajka (rozmiar L) 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli oraz: około 500 g winnych jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ciasto jabłkowe Przygotowanie: Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Przed przygotowaniem ciasta do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszam. Do miski przekładam masło
Uwaga Babcia GotujeDziś zapraszam Was na pyszne i ciekawie wyglądające kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem . Wymyśliłam je (i przygotowałam) wraz z moją ukochaną siostrzenicą i… muszę Wam przyznać, że jest po prostu pyszne. Zasada „w prostocie tkwi siła” sprawdziła się tu w 100%. Ciasto idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, na przyjęcia rodzinne, „od tak” gdy najdzie(...)ochota na coś słodkiego. Polecam. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej typ 450 od Swoja Mąka. Sprawdziła się doskonale. I… tu mam dla Was małą niespodziankę 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Składniki: (na formę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 żółtka jaj klasy M 2 płaskie
Słodkie okruszkiTort Czarny Las, znany również jako Black Forest lub tort Szwarcwaldzki to znane na całym świecie idealne połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem śmietankowym. Ten przepyszny tort miał swoją premierę w drugie urodziny Błażejka. To mój pierwszy tort urodzinowy zrobiony własnoręcznie, z którego jestem bardzo dumna! Czekoladowe ciasto przełożone wiśniami(...)dziwię się, że zdobył taką popularność, bo naprawdę jest pyszny :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzi elić sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy 3 blaty ciasta i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem śmietankowy, składamy i dekorujemy tort. Składniki na 1 blat ciasta o śr 22cm: 120 g mąki pszennej
Słodki PomysłWilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady, kwaskowych malin i słodyczą cukru Królewskiego. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao(...)szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: świeże maliny listki mięty Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać
https:KKuchniaMniamSezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie(...)kruche ciasta, budyniu i owoców. Polecam Wam gorąco ten pyszny przepis na ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix , które od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni i… już wiem, że zostaną w niej na stałe Składniki: (na formę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka jaj klasy
Słodkie okruszkiOpis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)ciepłą wodę i dokładnie wymieszać. Drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do tego sól, mleko w proszku, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Ciastka i ciastaWilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko mnie to wtedy na mniejszą skalę A tak poważnie, wiem, że najłatwiej szukać winnych wszędzie, a najciężej zacząć od własnej osoby. Dlatego najpierw ponarzekam na innych, a dopiero potem poszukam błędów u siebie. Strasznie(...)się cieszyłam, że znalazłam dla was kolejne ciacho z cyklu: szybkie i łatwe, a tutaj taka klapa. To znaczy ciasto nadal jest szybkie i łatwe, ale wyszedł zakalec. Ciasto robiłam według przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią” i co ciekawe moje ostatnie ciasto, też z tej książki, również wyszło lekko zakalcowate ( tutaj odsyłam
Relaxtimezawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje, jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście rozsmarować, roladki przygotować, na blachę poprzekładać, zachowując odstępy dowolnie(...)poukładać, do wyrośnięcia pozostawić i tylko na 15 min do piekarnika wstawić. Każdą porcję sobie odrywamy i makowe zawijaki ze smakiem zjadamy. Składniki: ciasto: 100 g masła, 30 g świeżych drożdży, 400 ml mleka, 3 jajka, 60 g cukru pudru, ok. 900 g mąki - typ 480, szczypta soli, ponadto: 850 g masy makowej z bakaliami, 1 duża puszka Bakalland
Moniki SmakołykiCiasto czekoladowo pomarańczowe Ciasto czekoladowo pomarańczowe: nazwa jakaś taka zwykła, z wyglądu też nic specjalnego. Takie przeciętne ciasto, pomyśli każdy kto go jeszcze nie spróbował. Ale dodatek dżemu pomarańczowego i to jeszcze wraz ze skórką pomarańczy wykonuje tu całą smakową robotę. Ciasto jest pyszne ale też bardzo słodkie (szukajcie dżemów z jak najmniejszą ilością cukru). Połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą(...)jest świetne, chociaż doskonale mogłabym sobie wyobrazić również czekoladę z maliną (trzeba będzie spróbować). Co również wyróżnia to ciasto? Doskonale wpasowało się w moją kategorię, czyli ciasta szybkie i łatwe. Jak by się tak dobrze uprzeć to pewnie można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu
Relaxtimeznam ciasta, które robi się szybciej. Przyszykowanie tej szarlotki zajęło mi dosłownie 10 minut – zrobiłam ją między gotowaniem zupy i drugiego dania. Prosta, szybka, elegancka i okrutnie aromatyczna. Potrzebujecie jeszcze jakiejś zachęty? Ciasto francuskie to genialny wynalazek. Najbardziej genialny jest fakt, że można dostać je w każdym większym sklepie i mieć w swojej lodówce zawsze. A nigdy nie wiadomo kiedy(...)mało. Nie ukrywajmy – samo w sobie jest do zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową
Karo in the Kitchenmną swoimi radami na przygotowanie doskonałego makaronu ma ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji makaronu. Porady niezbędne do zrobienia doskonałego domowego makaronu: Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki. Stolnica powinna być zawsze obsypana mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało(...)wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasto powinno schnąć na stolnicy posypanej semolino (gruboziarnistą mąką otrzymaną z pszenicy durum). Nie możemy za bardzo wysuszyć ciasta, ponieważ podczas gotowania może się łamać. Makaron domowy możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce pod warunkiem, że będzie dobrze wysuszony i zamknięty
La grande e la piccola cuocaSzarlotka sypana , czyli ekspresowe, bardzo smaczne, jabłkowe kruche ciasto dla leniwych lub zabieganych. Przygotowałam sypaną szarlotkę, gdyż zostało mi trochę papierówek, a zapowiedziała się rodzina na grilla. Uznałam, że do grillowanego mięsa powinien być jakiś słodki, mało skomplikowany dodatek, smakujący wszystkim szczególnie dzieciom, bo dzieci mojej siostry uwielbiają ciasta z jabłkami. Ta sypana szarlotka jest inna niż tradycyjne szarlotki, jabłeczniki(...)inne ciasta z jabłkami, nie wymaga zagniatania, ani ucierania, ani miksowania, nie potrzebujemy też jajek, do jej przygotowania potrzebujemy tylko miskę, szklankę, łyżkę i potrzebne składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, masło, no i oczywiście jabłka. Nie wierzycie? Najważniejsze jest to, że to kruche ciasto z jabłkami zawsze wychodzi, efektownie się prezentuje i bardzo, bardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem(...)czarnej porzeczki. Ciasto jest dość wysokie, wygląda niemalże, jak torcik karmelowy. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Więc się domyślacie, że ja mam prawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. Tym bardziej, że to On w naszym domu robi najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli
SMYKWKUCHNIprowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym zapachu wędzonki. Musicie jej spróbować! Marco Ghia swoje warsztaty zaczął od krótkiej części teoretycznej. Opowiedział(...)kuchnie. W nich wszystkich równolegle istniały i ewoluowały jakieś odmiany placka chlebowego, który teraz nazywamy pizzą. Pizza znana z Neapolu nie jest jedyną słuszną. W zależności od regionu Włoch ciasto na pizzę może być cienkie lub grubsze, w kształcie koła, prostokąta czy owalu. Ciasta różnią też składem. Opowieść Marco bezpośrednio odnosi się to do tego, co zobaczyłam na warsztatach. Uczyliśmy
Chilli Czosnek i Oliwa