Yudane – przygotowujemy z 20 % mąki z przepisu – stosunek mąki do wody wynosi 1 : 1 – mąkę zaparzamy wodą o temperaturze około 90°C – sparzone ciasto używamy minimum po 4 godzinach (lub po nocy przechowując je w lodówce) Metoda Tangzhong (Water Roux) – przygotowujemy z 7 % mąki z przepisu – stosunek mąki do wody wynosi(...)ciasto gotuje się na małym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji pasty/kleiku – ugotowane ciasto używamy od razu po przestygnięciu (lub po nocy przechowując je w lodówce) Więcej na ten temat poczytacie na Ani blogu Kuchennymi drzwiami Składniki CIASTO YUDANE 70 g mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750 – około 13 % białka) 70 g wrzącej wody CIASTO WŁAŚCIWE
Tajemnice SmakuUmiejętność przygotowania doskonałego ciasta kruchego jest nie do przecenienia. Poznawszy podstawowe zasady jego tworzenia macie wielorakie możliwości jego wykorzystania. W wersji z solą nadaje się doskonale do tart z wytrawnym obłożeniem, do kulebiaków, na słone paluszki, różne paszteciki czy słone przekąski z różnymi dodatkami. Tak samo wiele możliwości jest, gdy kruche ma być bazą słodkiego deseru. Nadaje się(...)różnego typu ciasta, łącznie z kruchymi tortami, na ciasteczka, małe czy większe, markizy z kremem czy dżemem, można zawinąć je na kształt rurek do nadziewania, można piec babeczki czy najzwyczajniejszy placek z dowolnymi dodatkami, w zasadzie chyba każdy pomysł, jaki przyjdzie do głowy można wypróbować. Kruche ciasto to trzy podstawowe składniki: mąka, tłuszcz i jajka, a właściwie najlepiej żółtko
I tu będę miała takie tepominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki. Słodkie bułeczki z kruszonką [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Na ciasto 580 g mąki pszennej 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 30 g świeżych drożdży(...)Kruszonk a 80 g mąki 65 g masła 2 łyżki cynamonu 80 g cukru muscovado może być biały 🔪 Instrukcje Przygotowanie ciasta Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam(...)blogu Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się połączyły. Można też wyrobić
moj przepis naOdkąd trafiłam na przepis na to pyszne ciasto ze smietaną, robiłam je już ze trzy razy. Za każdym razem wychodziło przepyszne i szybko znikało. Bez pieczenia, bez babrania, bardzo proste w wykonaniu. Rozpływa się w ustach i to dosłownie, a na jednym kawałku raczej nie skończycie. Ciasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę, więc jeśli(...)lubicie lody śmietankowe, to zróbcie to ciasto koniecznie. Ja dodałam jeden składnik więcej poza oryginałem, dzięki któremu dodatkowo pogłębiłam smak ciasta. Szukacie czegoś nowego na świąteczny stół? Polecam bardzo ten przepis. Ciasto robi się przy okazji pobytu w kuchni. Nie musimy wyjmować stolnicy, żeby zagnieść ciasto. Miksera używamy tylko przez chwilkę. A, przyda się nam blender, ale jeśli
Mieszam w Garnkumojprzepisna.pl | Śmietanowiec To ciasto ma jeszcze inną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam(...)blogu Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się połączyły. Można też wyrobić
moj przepis naDrożdżówki z cebulką i makiem, mięciutkie drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Przepis pochodzący z Lubelszczyzny, pielęgnowany przez dziesiątki lat. Od 2007 roku tradycyjna receptura wypiekania cebularzy znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cebularze lubelskie – wytrawne drożdżówki z cebulą 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 130 kcal Wytrawne drożdżówki z karmelizowaną cebulką. Cebulowe drożdżówki z makiem na wzór tradycyjnych cebularzy lubelskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 25 g świeżych drożdży babuni 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko z chowu ekologicznego
ProstePesto.plprzepis nie został jeszcze oceniony) Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak(...)musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉 Sprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie: Ciasto francuskie z serem feta Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Pierś kurczaka w cieście francuskim Mini
Kuchnia BazyliiMój przepis, z którego korzystałam już kilkukrotnie w tym roku, jest bardzo prosty i łatwy. Dlatego tak bardzo go lubię Jeśli zależy Wam na miękkich ciasteczkach to wystarczy rozwałkować ciasto nieco grubiej i co bardzo ważne, pilnować czasu pieczenia! Bo granica między miękkimi a kruchymi pierniczkami jest bardzo cieniutka ;p Fajne jest też to, że z tego samego przepisu możemy(...)rondelku na małym ogniu, dodać przyprawę do piernika i kakao W misce ubić mikserem jajka, dodać mąkę oraz sodę i połączyć z jajkami Powoli dolewać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,5 cm, wycinać pierniczki Jeśli chcemy
Healthycreations.plLista składników jest dość długa, ale to ze względu na bardzo dużą ilość bakalii. Reszta już taka sama jak do prawie wsystkich ciast drożdżowych. CO BĘDZIE POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA STRUCLI STOLLEN? bakalie , duuuużo bakali. Jezeli nie lubisz tych w przepisie poniżej, można zastąpić je innymi. W końcu to Twój smak. rum - najlepiej ciemny. Jest go tu całkiem sporo, jednak alkohol(...)wyparuję w trakcie pieczenia i leżakowania, więc dzieci też moga zjeść to ciasto. drożdże - do tego przepisu lepiej użyć świeżych drożdży i nie zastępować ich suszonymi. mąka do ciast drożdżowych - czyli taka o większej zawartości białka (glutenu). jaja masło - wyjęte z lodówki przed przygotowaniem, aby trochę zmiękło. cukry - trzcinowy i waniliowy. Można zastąpić innym, ale nie ksylitolem. Ciasta drożdżowe
Pełny talerzCiasto drożdżowe z makiem Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik(...)śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami
Lena Gotujemąka żytnia bez szczegółów, jeśli chodzi o typ. Na początek upiekłam z samej mąki żytniej razowej. Ktoś kto piecze chleby razowe, to wie jak trudno jest uformować z takiego ciasta bochenek. Dlatego tego typu chleby najlepiej piec w foremkach. W chlebach z mąki żytniej trzeba wyważyć stosunek mąki do ilości wody. Zbyt mało wody to ciasto będzie zbite(...)rezultacie chleb o twardym miąższu. Zbyt dużo wody, ciasto opadnie w trakcie pieczenia i miąższ będzie zbyt mokry. To moje trzecie podejście do chleba Upiekłam z żytnich mąk mieszanych, aby łatwiej było uformować bochenek Tym razem nie bawiłam się w małe chlebki. Wiedziałam już po 2 nieudanych próbach, że nie uzyskam takich chlebków. Przepis zapewne jest tajemnicą i muszę
Leśny ZakątekMiodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie. Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze! To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście. Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły(...)miodownik zagości na Waszym i Ich świątecznym stole! Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma
Ostra na SłodkoTradycyjne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany na drożdżowym cieście pachnący i aromatyczny od bakalii i skórki pomarańczowej. Dla wielu to ciasto jest synonimem świąt. Czas przygotowania: 60 min Czas rośnięcia ciasta: 60 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na jedną struclę) Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 żółtka(...)masła 1 żółtko 2 białka 1 łyżka cukru pudru garść posiekanych orzechów garść pokrojonych rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Lukier 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Przygotowanie: Ciasto Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką Przykryj do czasu
Słodki Blog