ciasto - 161836 przepisów (strona:157/10790)

Ciasto marchewkowe light 231

Moje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J   Na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest doskonałą metodą na przemycenie odrobiny warzyw i witamin w diecie każdego niejadka. Prezentuje się świetnie,   a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki: 1/2 szklanki(...)miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki

Mania Gotowania
Szparagi na cieście filo 204

Był boom na szparagi, więc ja tak dla odświeżenia. Szparagi uwielbiam i chciałam zrobić coś pysznego. Wyszła mała zapiekanka z ciastem filo, który zagościł u mnie po raz pierwszy. Danie jest proste a ciasto filo jest coraz bardziej dostępne w przystępnej cenie. Składniki: 5-6 płatów ciasta filo  ok. 30g masła, roztopionego  pęczek zielonych szparagów  6 ziemniaków(...)gładką luźną masę. Szparagi gotujemy 5 min (wcześniej oczywiście ucinamy twarde końce). Następnie przekładamy do zimnej wody. Wykładamy na papier i osuszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 st.  Ciasto filo układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, smarując każdy płat roztopionym masłem. U mnie ciasto wystaje poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo

Olikowa kuchnia
Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe 198

krzaczka ostatnie już porzeczki, niewiele ich było więc nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić;) Jednak szybko przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który znalazłam na blogu Oli. Kruche ciasto, konfitura z porzeczek, świeże porzeczki i to wszystko pokryte kruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam! Spód: 200 g mąki pszennej,  125 g margaryny(...)konfitury z czarnej porzeczki ,  250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm. Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone porzeczki. Wierzch: 60g mąki pszennej,  100g margaryny,  2 jajka,  5 łyżek cukru,  225 g wiórków

Z miłości do słodkości
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 173

Ciasto to upiekłam w ramach V już edycji "Lubelskiego kociołka" . Tym razem tematem był, jak się zapewne domyślacie - RABARBAR ! Co przygotowały inne dziewczyny? - zobaczcie: Edyta -  http://www.pasjasmaku.com/ Marlena -  http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka -  http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Zapraszam po przepis na pyszne ciasto ! Składniki(...)marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze, tak by składniki dobrze się połączyły. Do małej blachy lub tortownicy

kolorowotorcikowo
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 179

Ciasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne.  ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wbić jajko, dodać pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. 2. Śliwki opłukać, wytrzeć, poprzekrawać na ćwiartki i pozbawić pestek. Wlać do rondelka ok. 200 ml wody i rozmieszać w niej budyń i cukier. Kiedy cukier

Pasja Smaku
JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 354

Pyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni. Jogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam go wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś(...)Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać. Maliny,jeżyny i pokrojone na kawałki nektarynki wymieszać z pozostałą mąką . Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 26 cm. wyrównać

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 195

druga połowa i bardzo puszystego. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy bledsze ciasta (ale bez zakalca), podany czas jest idealny do wypieczenia tego placka. Ja piekę to ciasto na dużej blaszce - takiej z piekarnika, dzięki(...)temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki. SKŁADNIKI NA CIASTO: -5 żółtek ( z dużych jaj) -1 szkl mleka -50g drożdży -0,5 kg mąki pszennej tortowej -3/4 szkl ksylitolu (lub cukru) -125g masła -1/2 łyżki cukru trzcinowego (gdy używamy ksylitolu) -szczypta soli SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

Smaczne Zdrowe
Szarlotka na kruchym cieście 1708

Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis(...)łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta

Ala piecze i gotuje
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 194

Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim.  Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam(...)kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie

Mia Cucina Sofieta
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 185

Dziś znów słodki popołudnie. Jabłecznik w trochę mniej tradycyjnej wersji- wygląda nieco jak bułeczki do odrywania. Ciasto pachnące niesamowicie słodko i waniliowo, po upieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie!   Składniki (forma 23cm x 23cm) 3 szklanki mąki 200 g miękkiego masła (kostka(...)Przygotowanie Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy, szczyptę soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone

Symfonia Smaków
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 159

można? Niedługo wiosna, lato, wyrzuty sumienia, że nie mieścimy się w zeszłoroczne krótkie spodenki i zwiewne sukienki... Otóż mam dla Was alternatywę tych wszystkich "niezdrowości" i proponuję dziś ciasto z fasoli! Ciasto z czerwonej fasoli. Hmm.. kiedyś nie wierzyłam nawet w marchewkowe, a okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo(...)ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to).  Taki słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (: Składniki

Symfonia Smaków
Ciasto z ricotta i brzoskwiniami 211

Dzisiaj mojej rodzince zaserwowałam ciasto przy który jest trochę pracy, ale słowa mojego męża : "smakuje jak naleśniki z brzoskwiniami I bitą śmietaną" wynagrodziły mi tą pracę. Było warto :) Zaczynamy:  Składniki: 250 gr masła 250 gr mąki 250 gr drobnego cukru 6 żółtek 450 gr sera ricotta 100 gr cukru pudru 4-5 brzoskwiń Wykonanie: Mąkę, masła I cukier mieszamy(...)Ubijamy 5 żółtek. Ubite żółtka przelewamy do mąki. Ugniatamy masę- do całkowitego połączenia składników.  Ubijamy ricotta z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.   Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą częścią wykładamy tortownicę I brzegi do połowy. Wypełniamy masą z sera I brzoskwiń. Drugą część wykładamy na papier do pieczenia lub folię, przykrywamy papierem I wałkujemy

Smaki Edyty
Ciasto czekoladowe z truskawkami- chocolate and strawberry gateau 249

Czasami potrzebujemy ciasta na specjalne okazje, do tego najlepiej na wczoraj :) Samo ciasto to 10 min przygotowania , wiec nie jest pracochłonne I trudne. Cała reszta, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ubicie śmietany I dekoracja - to już sama przyjemność . Polecam. Zaczynamy :  Składniki na ciasto: 150 gr self raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)każde 150 gr zwykłej mąki.  Wykonanie: Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie łyżką ciasto do tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45-50 min. Ciasto gotowe. Po upieczeniu studzimy I przekrajamy na pół.  Składniki na masę: 200 ml śmietany np kremówki

Smaki Edyty
Ciasto budyniowe z rabarbarem 249

Korzystam z rabarbaru póki jest, także kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem

Magiczne Życie Marty
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 238

Sezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazę na wypieki z płatkami owsianymi, więc jak tylko na forum cincin.cc znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę upiec to ciasto. Jednocześnie nie byłabym sobą, niczego nie zmieniając, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Ciasto, powiem nieskromnie, jest znakomite. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie(...)rekompensuję sobie to zamianą mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się więcej i więcej, takie jest pyszne. ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc / blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka

W kuchni Karmel-itki