posiekać siekaczką lub nożem lub mikserem lub w robocie, ciasto podzielić na dwie części: mniejszą i większą, zawinąć w woreczkach i do zamrażalnika na godzinę schować wszystkie składniki na sernik o temperaturze pokojowej włożyć do miski i mikserem zmiksować z 3 minuty na dużych obrotach tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta (odrywam kawałki(...)wylepiam palcami), masę sernikową wylać na ciasto z mniejszej części odrywać kawałeczki, płaskie kulki kłaść na wierzchu sernika piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie
W Mojej Kuchni LubięBezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński. Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła(...)wierzchu sera poukładać cienko pokrojone plastry brzoskwiń lub moreli z puszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut. Jeśli po 60 minutach nie cały sernik wyrośnie to należy włączyć termoobieg i dopiec go w wyższej temperaturze. Po upieczeniu gorący sernik będzie wysoki, po wystygnięciu może opaść. Nie należy się tym przejmować ponieważ
Ze smakiem bez glutenuSernik z wiaderka z truskawkową pianką, lekki i puszysty, rozpływa się w ustach. Przyznam, że nie jestem fanem masy serowej z wiaderka, która jest rzadsza i niestety jeśli chodzi o skład to cóż …mało sera w serze;) Natomiast są różne sytuacje kiedy to nie mamy możliwości dostania dobrego sera, czy po prostu czasu aby go trzykrotnie zmielić. Wtedy(...)misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC . Mój sernik piekłam 1,5 godziny. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Truskawkowa pianka: 300 ml śmietany kremówki
Rusty Forkgorących dni lata, jak i na wielkanocnym stole. Jego smak jest delikatnie cytrynowy i niezbyt słodki, a konsystencja - lekka i piankowa. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: SPÓD 100g herbatników typu petitki 50g masła LEMON CURD 125ml soku z cytryny 2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego(...)śmietanki, wymieszać - żelatynę wlać do bitej śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na lekko zastygniętą warstwę serową, wyrównać, a następnie łyżeczką utworzyć na wierzchu nieregularną powierzchnię - całość ponownie schłodzić DEKORACJA - schłodzony sernik udekorować - pozostały lemon curd (około 80g) przełożyć do rękawa cukierniczego z uciętą końcówką lub z tylką o niewielkim okrągłym otworze, masę wycisnąć na wierzch sernika cienkimi wężykami (ja utorzyłam
Smakołyki Berenikidużych zdjęć aktywne jest też zdjęcie) 1. Babka wielkanocna (najszybsza) Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich Ciastka/babeczki "grzybki" Lody kajmakowe (tylko 2 składniki) Babka majonezowa Sernik żurawinowy Sernik z murzynkiem Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Babka piaskowa pomarańczowa (na śmietanie, ekspresowa) 2. Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki(...)koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka" Spodobał Ci się ten wpis
Kolorowy Przepisownikmożna delikatnie wymieszać. Wylać masę na ciasto kruche. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C, wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec 65-70 minut. Jeśli zauważycie że sernik robi się za szybko przypieczony to można go przykryć folią aluminiową. Ja nie musiałam, ale uprzedzam. Zostawić w blaszce aż całkowicie ostygnie. Polać lukrem lub czekoladą, jak kto woli
Kuchnia PokoleńSerniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta . Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami , teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała(...)wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny smażone skórki 1 pomarańcza 1 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki cukru
Pobite gary BarbarySernik jak nie sernik. Z niewielką ilością sera, ale jednak ciągle sernik. Nie umiałam sobie wyobrazić ani smaku ani jego konsystencji patrząc tylko na zdjęcia, a trafiłam na nie na popularnej platformie PINTEREST . Jeżeli wcześniej nie spotkaliście się z tym sernikiem, to pewnie macie podobną zagwozdkę... Nie pozostaje więc nic innego, jak upiec i spróbować. Smakuje dobrze(...)Jednym mniej, drugim bardziej ;) Mąż powiedział, że mało sernika w tym serniku. Bo na pewno nie jest klasycznym, ciężkim polskim wypiekiem. Jest lekki, puszysty, ani nie bardzo wilgotny, ani nie suchy. Trochę jak upieczona pianka, bardziej jak miks biszkopta z sernikiem. Ciekawa jestem czy ktoś się skusi ;) Piekłam w kąpieli wodnej. Tak było podane w większości przepisów. Proporcje dopasowałam
bistro mamajego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą(...)czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze, że jest to jak dotąd najlepszy sernik na blogu. Nie zraźcie się długim opisem wykonania, bo robię to dla was by jak najdokładniej opisać wam czynności, które rzutują na efekt końcowy. Polecam wam ten sernik
vaniliowoczekoladowamarchewką! Przepis na blogu Ala piecze i gotuje po raz pierwszy zobaczyłam, ekhm ... Ponad trzy lata temu. Wtedy ciągle jeszcze ciasto marchewkowe wydawało mi się trochę niemożliwe , więc sernik z marchewkową wkładką przyciągnął moją uwagę. Urocza dekoracja z marcepanowych marchewek skojarzyła mi się z Wielkanocą, i właśnie z tej okazji postanowiłam go upiec. Udało się, cóż... Nieco później, niż(...)się wybornie, wszystkie składniki łączą się w idealną całość. Jeśli nie boicie się eksperymentów, spróbujcie zaserwować taki bliskim na Wielkanoc. Gwarantuję, że nikt nie pozostanie wobec niego obojętny! Waniliowy sernik z marchewkową wkładką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g orzechów włoskich 40 g masła marchewkowa wkładka: 200 g marchewki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazało się ,że malin w zamrażarce brak . Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością. Składniki : foremka 25x30 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 3/4 szklanki (170g ) cukru 4 jajka 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 puszka mleka kokosowego 1 budyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka(...)łyżek wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki na spód sernika owoce ok 300g - użyłam czarnej porzeczki mrożonej . Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ... 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu sernika Wykonanie : Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników. Wszystkie
Malinowa Kawiarenkapolać je całe, a dopiero później kroić na kawałki. Pamiętajcie: ogranicza Was tylko wyobraźnia... (I pory roku; próba zdobycia jarzębiny w marcu to jak szukanie igły w stogu siana...) Sernik kasztanowy na zimno z musem karmelowym i karmelową polewą lustrzaną Składniki: (na formę 30x20 cm) spód brownie: 2 jajka 70 g cukru 10 g mąki pszennej 90 g ciemnej(...)czekolady (57%) 90 g mlecznej czekolady 80 g masła sernik kasztanowy: 300 g serka kremowego 150 g słodzonego puree z kasztanów 200 g śmietany kremówki (38%) 4 listki żelatyny mus karmelowy: 2 żółtka 195 g cukru 30 g masła 4 listki żelatyny 225 g śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 220 g cukru 150 g glukozy w płynie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał(...)Wlać śmietankę 9. Wsypać kokos 10. Wymieszać masę serową z ubitymi białkami 11. Wylać masę serową na ciasto 12. Upiec Pobierz wersję do druku: Pobierz Pycha sernik Artykuł Pycha sernik pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plbiszkopty, dodać masę, wygładzić wierzch, z 3 razy stuknąć tortownicą o blat stołu aby usunąć powietrze z masy piekarnik elektryczny na grzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu śliwki bez pestek(...)ogniu aż śliwki się ugotują,rozpadną, do szklanki z wodą wsypać tortenguss rote, wymieszac i wlać do śliwek, mieszać do zagęszczenia, wystudzić gdy mus zacznie tężeć wyłożyć na wierzch sernika i schować do lodówki na 2 godziny - sernik jest tak smaczny, że brak słów do opisania, trzeba sernik upiec i zjeść..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznajdują się w niej również całe owoce żurawiny (niektóre popękały). SKŁADNIKI Kruchy spód: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 65 g cukru 1 jako szczypta soli Sernik: 7 jajek szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie(...)białkami mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód, wyrównać górę i włożyć do piekarnika na 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik studzić w ten sposób przez co najmniej 30 minut, a dopiero później studzić go w temperaturze pokojowej
Passions hobbies life