bułką tartą przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na panierkę. Do głębokiego talerza wybijamy jajko rozkłócamy. Na osobne talerze wsypujemy mąkę oraz panierkę z pistacji. Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku po czym dokładnie w panierce z pistacji – możemy delikatnie panierkę docisnąć(...)Kawałki ryby układamy na blaszce do pieczenia. Wszystkie kawałki skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ryba będzie wypieczona a panierka złocista. Upieczone kawałki ryby podajemy z porcją gorącej kaszy jaglanej z pomidorami. Powrót na górę
Smaczna StronaDomowy paprykarz szczeciński, to świetny sposób na wykorzystanie ryby lub/i ryżu pozostałego z obiadu. Jest pełen smaku, pożywny i zdrowy. Najczęściej przygotowuję go z wędzonej ryby, jednak równie dobrze smakuje z rybką grillowaną, smażoną lub pieczoną. Dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale smakuje na codzienne zdrowe śniadanie, kolację lub na przekąskę dla zaproszonych gości(...)Najlepszy ze świeżą bułeczką z masłem lub chrupiącym chlebkiem, chwilę zrumienionym na patelni. SKŁADNIKI 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek) 10 g masła 250 g filetu wędzonej ryby lub grillowanej/ usmażonej/ upieczonej (bez ości i skóry) 1 szklanka bulionu lub wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g masła
cool and mintyziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę ryby (skóra, płetwy, ogon, kręgosłup, głowa) jeszcze raz wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liście(...)laurowe, ziele angielskie, 2 nieobrane ząbki czosnku, obrane marchewki i pietruszkę pokrojone w grube słupki. 1 cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do ryby razem z kawałkiem pora i selera. Dołóż związany nitką pęczek natki pietruszki, dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do zagotowania, przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 1 godzinę. Filety pokrój w dużą kostkę
Delicious Placefiniszu, ale to wszystko jest ładnie zbalansowane. Smak pokrywa się z aromatem, choć dochodzi mineralność, nadająca tym bąbelkom przyjemnej świeżości. Do czego: aperitiff, lekkie przekąski, przegrzebki, grillowane krewetki, białe ryby w lekkich sosach na bazie wina i masła. Nagrody: Wine Expo Poland – srebrny medal Konsumentów International Organic Wine Award 2018 – srebrny medal Azienda Agricola Lusenti Malvasia Emiliana 2016 White(...)mnie dysonans. Najprościej określić to tak: to jest dobre wino, ale „nie moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa
Kate's Kitchenfiniszu, ale to wszystko jest ładnie zbalansowane. Smak pokrywa się z aromatem, choć dochodzi mineralność, nadająca tym bąbelkom przyjemnej świeżości. Do czego: aperitiff, lekkie przekąski, przegrzebki, grillowane krewetki, białe ryby w lekkich sosach na bazie wina i masła. Nagrody: Wine Expo Poland – srebrny medal Konsumentów International Organic Wine Award 2018 – srebrny medal Azienda Agricola Lusenti Malvasia Emiliana 2016 White(...)mnie dysonans. Najprościej określić to tak: to jest dobre wino, ale „nie moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa
Kate's KitchenFala upałów już za nami, ale to nie oznacza, że czas imprez w gronie znajomych dobiega końca - wręcz przeciwnie! Wszelkie ogrodowe party przenoszą się na poddasza
W kuchni Karmel-itkiW moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała
W kuchni Karmel-itkiSłodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkilimone 2 spicchi d'aglio coriandolo rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny; d oprawiamy solą i pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, następnie układamy ziemniaki, pomidorki(...)oliwki. Całość spryskujemy 2-3 łyżkami oliwy, d oprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Rybę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem rybę dekorujemy listkami kolendry. **** PREPARAZIONE Sbucciate le patate e tagliate a dadini. Pulite le orate e riempite la cavità con 2 spicchi d'aglio
La grande e la piccola cuocaosolonej wodzie przez 15 minut (gotuj całe ziemniaki, bez przekrawania na pół. Ziemniaki mają pozostać lekko niedogotowane). Odcedź i zostaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Rybę pokrój na mniejsze kawałki szerokości 2,5 - 3 cm. Oprósz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozpuść masło, wsyp na nią posiekane cebule i szklij je przez 2 minuty. Teraz dodaj(...)formy układaj okręgi z lekko zachodzących na siebie plasterków ziemniaków (1 warstwa). Na ziemniakach rozłóż połowę masy bakłażanowej, rozsmaruj. Na masie poukładaj w odstępach od siebie połowę ilości kawałków ryby. Rozłóż drugą połowę masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym
Delicious Placeorigano secco 1-2 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Rybę oczyszczamy z ości, myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na połówki. Morszczuka układamy na dość dużym kawałku pergaminu. Na wierzchu ryby układamy pomidorki, oliwki; doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano; skrapiamy(...)łyżkami oliwy. Pergamin dokładnie zwijamy w szczelny pakiecik, przekładamy na forme do pieczenia. Rybę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Pulite il filetto di nasello, togliete le spine, quindi lavate il filetto e asciugatelo bene. Tagliate i pomodorini in quarti e olive a metà. Preparate un grande foglio di carta
La grande e la piccola cuocaTo chyba najlepszy przepis na ciasto ucierane, jaki miałam okazję wypróbować ( KLIK, KLIK ). Wypiek jest miękki, puszysty, a zarazem bardzo wilgotny, co do tej pory rzadko
W kuchni Karmel-itkiCrème brûlée to chyba jeden z popularniejszych francuskich deserów. Dość prosty w przygotowaniu, zawsze robi furorę na rodzinnych uroczystościach czy podczas kolacji z przyjaciółmi. Obłędnie smakuje
W kuchni Karmel-itkiWakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten
W kuchni Karmel-itkipieprz sok z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego* 1/2 małej cebuli Sposób przygotowania: 1. Przygotowany filet oprószyć solą i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę zawinąć(...)folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 20-25 min. 3. Upieczoną rybę pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić mięso od skóry i widelcem podzielić na małe kawałeczki. 4. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Dodać do ryby razem z koperkiem. 5. Dodać majonez oraz jogurt. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. ** *Jeśli
A Ty Smakuj Mnie