To kolejna receptura, która gościła niegdyś na naszym poprzednim blogu i którą chcieliśmy Wam pokazać również tutaj. Uważamy, że nietypowość tego deseru zasługuje na ponowną publikację
W kuchni Karmel-itkiWarzywa rządzą! Przekonujemy się o tym za każdym razem, gdy odkrywamy jakieś nowe warzywo na nowo. Tak było i tym razem - nie spodziewałam się, że kalafior
W kuchni Karmel-itkiBardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne będą świetną alternatywą na obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz(...)przyprawa do ryb do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku z połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny
Blog kulinarny S9.PLKiedy dni są szare, bure, jesienne i ponure potrzebujemy słońca. I cukru, żeby wytworzyć niezbędną do przetrwania w taki czas energię. Dodając do tego orzeźwiający smak
W kuchni Karmel-itkiSeromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego
W kuchni Karmel-itkiSylwester już jutro, a u nas istny remontowy armagedon. Niemniej trzeba jakoś ugościć znajomych i powitać hucznie ten Nowy Rok, stąd w dzisiejszym wpisie znajdziecie coś
W kuchni Karmel-itkiTegoroczne Święta umilił nam nie tylko niesłodzony kompot z suszu, który działa dobroczynnie na trawienie (a przy świątecznym obżarstwie warto zadbać o ten aspekt), ale również
W kuchni Karmel-itkizaletę – szybko oczyszczą nam podniebienie z niekorzystnego działania umami z grzybowych uszek. Trust me! KARP K tóż nie zna słynnego fragmentu libretta do operetki „Gasparone“ Karla Millöckera? “ Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze. Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie, A szampany wie i kiep(...)można podczas, po i przed”. No właśnie… czy ryby lubią tylko białe wina? No cóż – nie do końca mogę się z tym zgodzić, gdyż w przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej
Kate's KitchenŚwięta dotyczą nas wszystkich, małych i dużych, młodszych i starszych, Polaków i obcokrajowców, a także wegan, wegetarian i ludzi, którzy spożywają mięso. Właśnie w tej ostatniej
W kuchni Karmel-itkiRyby po chińsku” (zobacz przepis tutaj – klik) podchodziłam dość niepewnie, o tyle „Ryba po japońsku” skradła moje serce od razu. Zrobiłam ją po raz pierwszy na zeszłoroczne Święta i w tym roku również planuję ją wykonać. Jeśli nie na Boże Narodzenie, to na Sylwestra. Ryba po japońsku smakuje wyśmienicie i z pewnością ją polubicie. Cudownie(...)przeplatają się w niej słodko-kwaśne smaki. Ryba po japońsku to doskonała propozycja zarówno na Święta, jak i inne rodzinne uroczystości. Polecam bardzo, nie zawiedziecie się. Dodatkowo fajną opcją na świąteczny stół jest karp z pieczarkami pod ciastem francuskim. Brzmi nietypowo? To nowa forma podania karpia, który przecież tak bardzo kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Farsz jest mielony
Smaki Na TalerzuRyba po japońsku to przepyszna rybna przystawka która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale i również będzie bardzo smaczną przekąską na imprezie czy kolacji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg filetów rybnych ( może być mintaj, morszczuk itp.) 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 duży słoik papryki konserwowej 4 duże cebule Składniki na ciasto do panierowania ryby : 1 szklanka(...)dość cienkie paski a cebulę w pół plastry, Następnie robimy ciasto do panierowania : mąkę i jajka rozklepujemy widelcem dolewając wodę, ( ciasto musi być dość gęste aby oblepiło filety), rybę maczamy/panierujemy w cieście i smażymy na patelni rumiano z obu stron, Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pokrojonych warzyw, na warzywa układamy usmażoną rybę którą przykrywamy pozostałą połową warzyw, Składniki
Blog kulinarny S9.PLPierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś
W kuchni Karmel-itki