ryby - 22566 przepisów (strona:136/1505)

POTRAWKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH 83

Odnoszę wrażenie, rozmawiając ze znajomymi, iż podroby w naszym kraju nie cieszą się zbytnią popularnością. No, może wątróbka drobiowa i pasztety z dodatkiem podrobów, ale to

W kuchni Karmel-itki
Bogactwo smaków kuchni sycylijskiej 59

katańskiemu kompozytorowi Vincenzo Belliniemu), pomidorki wielkości czereśni z Pachino, a także orzechy: migdały, ziemne, piniowe oraz pistacje (z położonego na terenie wulkanicznym Bronte). Wiele potraw nie obejdzie się bez ryb, zwłaszcza tuńczyka, sardynek czy „anchois”, które często występują w połączeniu z rozmaitymi rodzajami makaronów (klasyczna „pasta con le sarde” lub „con le tonno”), ale też na przykład z kaszą(...)kuskus. To unikatowe danie typowe dla Trapani, gdzie przywędrowało drogą morską z Tunezji. Co ciekawe, mięso i warzywa zostały tu zastąpione miejscową rybą. Charakterystyczne jest mieszanie smaków, czego przykładem może być „agrodolce” (słodko-kwaśny sos przygotowywany z cukru, rodzynek, czekolady, soku z cytryny lub octu) albo winogrona czy pistacje dodawane do spaghetti. Nasłonecznienie i silna mineralizacja gleb sprawiają, że Sycylia

ProstePesto.pl
MALINY W SYROPIE NA ZIMĘ 105

 Mamy już październik, więc w większości przypadków sezon malinowy można uznać za zakończony (w zależności od gatunków malin, jakie macie na ogrodach), oczywiście za wyjątkiem

W kuchni Karmel-itki
SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU 74

Kontynuując tematykę przetworów na zimę, z naciskiem na takie, które wspierając naszą odporność, zapraszam Was po przepis na syrop z owoców czarnego bzu. Czarny bez jest

W kuchni Karmel-itki
Gulasz rybny z dorsza 79

szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody 3 łyżki mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli       *** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym *** *** Kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym (zamiennie można rybę skropić sokiem z cytryny i posypać zwykłym pieprzem mielonym) *** *** Następnie rybę obtaczamy(...)mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z każdej strony na rumiano *** *** Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na tym samy tłuszczu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki pieczarek *** *** Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę *** *** Oraz paprykę i cukinie pokrojone w dużą kostkę *** *** Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki *** *** Mieszamy

Blog z Apetytem
KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA KOŚCIACH 117

W ostatnim poście zachwalałam Wam zupę krem z ziemniaków z boczkiem oraz fakt, iż zupę krem można zrobić praktycznie z każdych warzyw. Dziś, dla potwierdzenia swoich

W kuchni Karmel-itki
Pasta z makreli, z jajkiem i ogórkiem kiszonym 71

przygotowaniu dodatek do pieczywa. Pasta ta super się będzie nadawała na śniadanie, albo na kolację. Makrela jest bogata w białko, ale nie to jest jest kluczowym składnikim. Ta biała ryba zawiera w sobie bardzo cenne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także zapobiegają różnym chorobom serca. Jak widać warto jeść(...)makrelę, jak i inne białe ryby. Pastę z makreli polecam mimo wszystko jeść z białym pieczywem z odrobiną masła. Niestety z pieczywem razowym nie smakuje tak dobrze. Składniki 2 średnie makrele (łącznie ok. 450 g) 3 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 pęczku szczypiorku 1/2 cebuli sól pieprz pieczywo Aby pasta kanapkowa była smaczna, najlepiej abyśmy mieli jak najświeższą makrelę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KREM Z ZIEMNIAKÓW Z BOCZKIEM 77

Przez wiele lat traktowaliśmy wszelkie zupy po macoszemu. Bo tym nie można się najeść, bo przygotowanie długo trwa, bo od razu wychodzi porcja jak dla wojska

W kuchni Karmel-itki
Jakie witaminy i minerały przyjmować w ciąży? 117

przyczynić się do dobrego stanu zdrowia matki i dziecka w czasie ciąży i po porodzie. Gdzie szukać żelaza? Pokarmy, które zawierają najwięcej żelaza to: kaszanka, czerwone mięso, żółtko, ryby i owoce morza (najlepiej gotowane, gdy jesteś w ciąży), wzbogacone płatki śniadaniowe. Należy pamiętać, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż żelazo pochodzenia roślinnego. Witamina(...)hormonów tarczycy dziecka oraz w jego rozwoju neurosensorycznym. Niedobór jodu może mieć zatem konsekwencje dla rozwoju intelektualnego. Gdzie znaleźć jod? W jodowanej soli kuchennej, w skorupiakach (dobrze ugotowanych), w rybach morskich, takich jak łosoś, dorsz lub plamiak, w mleku i przetworach mlecznych – w jajach. Omega 3 i 6. Dobre tłuszcze, które należy włączyć do jadłospisu przyszłej mamy. Powszechnie

ProstePesto.pl
Czarny ryż zapiekany z fasolką i łososiem 85

filetu z pstrąga łososiowego 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg fasolki szparagowej szerokiej 700 ml bulionu warzywnego 15 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka wędzona, i ostra rozmaryn suszony olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje przyprawą do ryb, rozmarynem i odstawiam. Cebulę i czosnek drobno siekam. Przesmażam(...)mieszam. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni i wstawiam naczynie do zapiekania. Zmniejszam na 200 stopni i  piekę około godzinę. Po tym czasie układam na wierzchu kawałki ryb, pomidory i zapiekam jeszcze około 15 minut. Ryż czarny jest twardy i wymaga długiego gotowania, w tym wypadku pieczenia. Przed podaniem posypuję natką, papryką pokrojoną

wesoła kuchnia
Zalewa octowa 68

Zalewa octowa  Przepis na zalewę octową do ogórków, papryki konserwowej, grzybów, śliwek i ryb.  Zalewa octowa decyduje nie tylko o trwałości, ale także o smaku przetworów. Wraz z nadejściem lata zaczynają pojawiać się pytania jaka jest najlepsza zalewa octowa do ogórków, grzybów czy śliwek. Wiele osób poszukuje też przepisu na zalewę do ryb. Poszczególne rodzaje zalewy(...)Muminków zawiera ocet jabłkowy lub ocet winny. Poniżej znajdziesz przepisy na zalewę octową do grzybów, śliwek w occie, ogórków, papryki konserwowej i innych warzyw oraz na najlepszą zalewę do ryb. Zalewa octowa uniwersalna  Ta zalewa może być wykorzystana do większości przetworów z warzyw, m.in. ogórków, papryki, marchewki, cukinii, patisonów, szalotki itp. Ze względy na idealne proporcje często określana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem 70

wymaga też większego przygotowania – część warzyw kroimy, pozostałe rzeczy przekładamy z puszki, mieszamy i pyszne jedzenie gotowe 🙂 Tuńczyk – jak jeść i kupować mądrze Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce i na świecie. W 2018 r. wartość sprzedaży produktów tuńczykowych wyniosła aż 42 mld USD, odpowiadając czyli prawie 30% globalnej sprzedaży ryb i owoców morza . Liczby(...)potwierdzają więc, że mamy do czynienia z ogromnym popytem na tę rybę. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Popularność tuńczyka miała jednak swoją cenę. Intensywne połowy tej ryby odbiły się negatywnie na populacji wielu innych gatunków. W sieci do połowu tuńczyków wplątują się m.in. delfiny, żółwie czy ptaki. Dlatego tak ważne jest, by przy zakupie wybierać produkty pochodzące ze zrównoważonych połowów

Na-talerzu.pl
Restauracja Kuter Port 65

kemping. Całość jest bardzo czysta i zadbana, a całe otoczenie sprzyja relaksowi. Obejrzyj galerię obiektu Kuter Port oraz poznaj ofertę Menu Kuter Port Menu restauracji jest krótkie, oparte na rybach (a obecnie w czwartki i piątki dostępna jest karta z owocami morza ) oraz sezonowych warzywach. Mimo to amatorzy zarówno pierogów jak i mięsa znajdą coś dla siebie i wszystko(...)często jest wyznacznikiem jakości restauracji. No cóż, zupa bardzo bogata, delikatnie pikantna i po prostu pyszna. Absolutnie nie ma się czego przyczepić. Zupa rybna Kuter Port Kolejnymi punktami były ryby: sandacz w sosie borowikowym serwowany z pieczonym ziemniakiem z twarożkiem oraz pieczony halibut podany na tagliatelle ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz dynią. Do tej pory wydawało mi się

Kate's Kitchen
5 produktów, które należy spożywać w czasie upałów 75

cukru, jeśli to możliwe! Ale jeśli naprawdę nie możesz znieść kwasowości, możesz dodać odrobinę miodu: bogaty w interesujące składniki odżywcze, jest znacznie zdrowszy niż biały cukier. Pomyśl również o rybach podczas upałów. Dobrze jest jeść świeże owoce i warzywa w czasie upałów. Ale powinieneś również spożywać wystarczającą ilość białka. Pod tym względem ryby są dobrym wyborem, ponieważ większość(...)gatunków jest lekkostrawna. Podczas gdy możesz zdecydować się na chude ryby, takie jak dorsz w folii, pomyśl o sardynkach i innych “tłustych” rybach ze względu na ich zdrową dla serca zawartość omega-3. Filet z dorsza smażony na patelni z masłem pietruszkowym jest tu doskonałym wyborem. W związku z tym, chude białe mięso (np. drób

ProstePesto.pl