ryby - 22088 przepisów (strona:154/1473)

Ryba w cieście z curry 109

Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem(...)Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i  smażyć na rozgrzanym oleju. ryba w cieście z curry

O kuchni z uczuciem
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 184

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki
Morszczuk w sosie kokosowym 134

cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki.  Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku.  Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem(...)Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje.  Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem

Bon appetit mon amie
MUFINNKI Z MANDARYNKĄ 184

Jeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się

W kuchni Karmel-itki
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 113

dużo raźniej ( nietylkopasta.pl , parowarfaceta.blogspot.com ). Warsztaty zaczęliśmy od przygotowywania ryby, wspólnie z szefem kuchni z hotelu Mazurkas. Przyznam szczerze, że było to jedno z najlepszych dań rybnych, jakie jadłam. Ryba w „szalonej wodzie”! Brzmi ciekawie? Więcej Wam zdradzę w momencie, kiedy przygotuję przepis na to danie, bo skradło mi podniebienie. Jedynie na zachętę, niżej znajdziecie zdjęcie Po wspólnej degustacji porozmawialiśmy(...)Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście

Kuchnia Bazylii
Bacalhau com banana 107

zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem. Przy krojeniu ryby świetnie sprawdzają się nożyce od Fiskars . Lekkie, ostre, nie szarpiące mięsa. Idealne dla koneserów ryb. Składniki 500 g filetu z dorsza 2 banany 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka

R'n'G Kitchen
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 85

cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch każdego kawałka ryby kładziemy po porcji kaszy i kawału masła. Dociskamy lekko wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez(...)około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.  Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 157

cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i pieprzem,odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać ananasa(...)mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2 godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie

w mojej kuchni
Pstrąg po bieszczadzku z grilla 121

oliwie, oliwa, 1 cytryna, sól, garść zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około 10 minut, następnie(...)rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych.  Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB

królestwo garów
pieczony maślany szczupakowy sandwicz 150

pieczony maślany szczupak  Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sok  z jednej cytryny 4 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo folia aluminiowa do pieczenia(...)sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Filet wyjmujemy z lodówki, układamy go, skórą do dołu, na arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła). Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując

Miód i pieprz
Mintaj pływajacy w porach 135

smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy(...)solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami

Wanilia i Kardamon
Zioła w kuchni 201

zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby Ma bardzo charakterystyczny smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych(...)choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia

MarcinChef
Ryba po indiańsku 167

się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza 5 średnich ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)minut. Wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę ostrą, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak ziemniaki będą juz miękkie włożyć rybę pokrojoną na kawałki, oprószoną solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny. Rybę ułożyć na wierzchu potrawy i ponownie dusimy pod przykryciem aż rybka będzie gotowa. (około 12 minut) ryba po indiańsku

O kuchni z uczuciem
Szafranowe risotto z dorszem 174

łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotto tylko dodatek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy ze smażonym ma maśle dorszem. Jak usmażyć dorsza? Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło(...)odrobiną oleju, dorsza kładziemy od strony skóry i smażymy na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewracamy, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Mięso ma być jędrne, sprężyste i nie być wysuszonym wiórem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! Post Szafranowe risotto z dorszem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI 140

Jeśli ryba, to na specjalne życzenie mojej córki. A że znów jest na diecie, to nie mogła być smażona. Wersja dorsza z pieca, przypadła jej do gustu :) Mi też, bo obyło się bez filetowania ;) SKŁADNIKI: 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy) sól  pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 2 plasterki cytryny(...)świeży tymianek i rozmaryn A jak to zrobić: Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć z dwóch stron w czterech miejscach, dochodząc nożem do "kręgosłupa". Całą rybę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. W nacięcia powkładać przekrojone na pół plasterki cytryny, a środek natrzeć odrobiną masła wymieszaną z czosnkiem i ułożyć gałązki świeżych ziół. Rybę przełożyć do naczynia

Kuchnia w opałach