ryby - 22088 przepisów (strona:117/1473)

Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 162

Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki(...)stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pstrąg duszony w porach 110

łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku(...)Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut  z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę

Gotuj Sam!
Maślany miętus 147

dawno temu kiedyś ją jadłam ( zapamiętałam nazwę ) ale ni w ząb nie pamiętałam jak smakowała. Niedawno natknęłam się na miętusa w sklepie ( hurtowni ). Ryba wyglądała sympatycznie i zachęcająco. Postanowiłam kupić. Aby poznać lepiej smak tej ryby usmażyłam ją tylko na maśle z dodatkiem oleju. Ryba przepyszna. Jak będziecie mieli możliwość kupienia miętusa to warto. Szkoda tylko, że tak rzadko(...)łuski i oczyszczamy. Jeżeli mamy miętusa całego warto go przekroić na płat. Miętusa tylko solimy i obtaczamy w mące. Na patelnię wykładamy masło klarowane i dolewamy niewielką ilość oleju. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Morszczuk smażony w cieście na zielono 124

dodatkowo w cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w  ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów. Składniki: Filety z morszczuka ( mrożone(...)drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje ( wiadomo :) )surówka z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już poezja. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Jaglane kotlety z rybą i szalotką 136

Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. A ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez(...)wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki. Składniki 250 g filetu z mintaja 100 g kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy

My Chcemy Jeść
Sandacz smażony 155

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki(...)temu ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Filet z morszczuka po kaszubsku 144

Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka(...)liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego  Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Łosoś pieczony na soli babci Basi 109

więc dzisiaj polecam łososia pieczonego na soli. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Do tego bardzo soczysta i aromatyczna ! Potrzebne nam składniki : 1- 2 filety z łososia ze skórą po 25 dag ( ja miałam jeden ) ok. 1/2 kg soli kuchennej, pieprz cytrynowy Kamis, przyprawa do ryb Prymat, Sposób przygotowania : Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno około 1 centymetrową(...)warstwę soli. Filety opłukać i położyć na soli skórą do dołu. Każdy filet oprószyć obficie przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Naczynie z pokrywką lub przykryte folią aluminiową wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-45 min .   Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 174

Składniki: ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz(...)lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, w blaszce ułożyć porcje nototeni pędzelkiem nałożyć całą marynatę na porcje ryby, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 15 minut, następnie na termoobiegu 160 C piec z 10 minut, rybę taką lubimy z ziemniakami i surówką

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki rybne 162

Szybie i smaczne kotleciki z ryby  Nieco w innej wersji nisz zwykle Składniki 450 g ryby u mnie dorsz 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżka dobrej przyprawy do ryb Szczypta pieprzu pomarańczowego Sól Pieprz Natka pietruszki 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki Olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić w małą(...)kostkę. Przełożyć pokrojoną  rybę do miski ,wbić jajka , dodać przyprawy, startą na drobnej tarce cebulę,  czosnek i posiekana natkę pietruszki.  Dodać śmietanę i mąkę wszystko razem wymieszać  Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.  Łyżka kłaść masę na rozgrzany olej i smażyć kotleciki

W królestwie smaków Beaty
Kotleciki z dorsza w wersji fit 173

Dorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki(...)zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans wyjdzie pewnie gorzej niż zalecenia dietetyków. Może więc czas to zmienić i odkryć kilka nowych przepisów z rybami w roli głównej? Kotleciki z dorsza to pomysł doskonały

Tradycyjna Kuchnia
LESZCZ NADZIEWANY PASTĄ Z RUKOLI I ORZECHÓW 97

Leszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)Apetina. Mielimy blenderem na pasę.  Rybą lekko rozchylamy brzuszki i nadziewamy pastą.  Nadziane leszcze obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy je na blaszkę piekarnika, na wierzch rozkładamy resztę farszu i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C.  Ryby podajemy ciepłe udekorowane odrobiną serka, pomidorkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety mielone drobiowo - rybne 166

Ostatnio z wypadu na ryby mąż przyniósł mi dorodnego leszcza.  A że leszcz nie jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g.  świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka      2 średnie cebule(...)bułki tartej  + bułka do panierowania      1 łyżeczka soku z cytryny        szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu

Lubię to gotuję