blogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu(...)wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut
wysmienitybulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka koperku 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin(...)Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby
VioletoweKucharzenieMakrela kojarzy mi się z dzieciństwa tylko pod jedną postacią - w formie wędzonej pasty na kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje(...)cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa. Do miseczki przełożyć twaróg kozi, podsmażone warzywa, posiekaną pietruszkę, żółtka, sok z cytryny oraz
UgotowaćTortilla z rybą w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw oraz wyjątkowym w smaku sosie tatarskim to świetne połączenie i ciekawa, wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej tortilli. Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru(...)łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli 4 placki tortilli (kupione lub domowe - przepis ) ok. 300 g białej ryby (np. dorsz, mintaj, czarniak) 2 pomidory 2 ogórki sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla
Słodka StronaPolecam :) Składniki: 1 kg dorsza 2 jajka 100 g sezamu cytryna mąka pszenna do panierowania masło klarowane do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na talerzu roztrzepać jajka, na osobny talerz wsypać mąkę i sezam. Rybę panierujemy najpierw w mące(...)później w jajku i na końcu w sezamie. Na patelni rozgrzać masło, smażyć rybę na złoty kolor, uważając by nie przypalić sezamu
magiczna kuchnia Kasikupiłam suma afrykańskiego. Do tej pory z ryb na naszym stole najczęściej gościły śledzie, dorsze, morszczuki... czyli to co jest znane od lat. Sum okazał się bardzo smaczną rybą. Ja filet z suma afrykańskiego przygotowałam w bardzo prosty sposób. Rybę podzieliłam na porcję, oprószyłam solą oraz pierzem i usmażyłam na oleju. Gotowego suma podałam z dodatkiem surówki z kiszonej(...)kapusty i kartofli. Poniżej (pod zdjęciem) znajdziecie kilka informacji o sumie afrykańskim. Sum afrykański Sum afrykański jest też nazywany tawadą lub stawadą. Jest rybą słodkowodną. Jego naturalnym miejscem występowania jest Afryka i azjatycka części zlewiska Morza Śródziemnego. Ryba ta występuje także w wielu krajach Afryki, Europy i Azji. Od 1990 r. sum afrykański jest hodowany w Polsce. Zbierając materiały
blog.moje-pasje.infozdrowo i kolorowo. Jeśli nie macie pomysłu na rybę to już go znaleźliście. Przepis jest prosty, szybki, a ryba duszona w ten sposób wyszła pyszna i soczysta, polec am. Składniki: 800 g filetów z ryby 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera biała część pora 2 ząbki czosnku sok z cytryny masło do smażenia sól, świeżo(...)mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlewać
magiczna kuchnia Kasitego rybnego dania pasuje biała ryba – w mojej wersji jest to dorsz na parze, ale równie dobry będzie sandacz czy halibut. Jeśli nie macie ochoty na parowaną rybkę – zmodyfikujcie ten przepis i przygotujcie ją na własny sposób. Możecie na przykład wybrać sandacza ze skórą i go usmażyć na łyżce masła, choć jestem przekonana, że będziecie bardzo zadowoleni(...)mojej wersji. Lubię nietypowe połączenia. Ostatnio mam ciągotki w kierunku kiszonek. Kiszona kapusta, ogórki małosolne, kwaśne dodatki bardzo mi pasują. Lubię też ryby. Stąd pomysł na danie, w którym łączę kiszoną kapustę i rybę. Do kapusty pasuje majeranek, do majeranku pasują ziemniaki i takim sposobem w mojej głowie (a potem w kuchni), narodziło się danie rybne z ziemniakami
Dietologszkodzi. W 20, góra 30 minut przygotujecie smaczny i zdrowy posiłek – to krócej, niż czas oczekiwania na pizzę! Dziś piątek, więc u mnie #fishfriday, a w roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie(...)dysponujecie czy najzwyczajniej Waszego nastroju i preferencji danego dnia, możecie przyrządzić rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut, a ja użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie
Dietologszkodzi. W 20, góra 30 minut przygotujecie smaczny i zdrowy posiłek – to krócej, niż czas oczekiwania na pizzę! Dziś piątek, więc u mnie #fishfriday, a w roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo, niskowęglowodanowo, więc cukier po obiedzie(...)dysponujecie czy najzwyczajniej Waszego nastroju i preferencji danego dnia, możecie przyrządzić rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut, a ja użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie
Dietologjest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać 9 miesięcznemu maluchowi. 2 pstrągi pół pęczka koperku ok. 2 łyżek masła klarowanego 6 ząbków czosnku Wypatroszone pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby doprawiamy z wierzchu sola i pieprzem. Do każdej ryby wkładamy(...)kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej. Pod rybę i na wierzch kładziemy odrobinę masła klarowanego, by skóra nie przywarła nam do folii. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut. Jeśli przygotowujecie większą ilość na raz i ryby są ułożone ciasno obok siebie, możecie wydłużyć czas pieczenia
Dieta bez mlekadodatkowo podstawka, na którym są ustawione może pełnić funkcję talerza, na którym podałam swoją porcję :) Niebawem pokażę Wam jak świetnie spełniły się w dziale z deserami. Tymczasem wróćmy do ryby i szybkiego obiadu dla dwojga ;) Składniki: 2 mrożone płaty ryby (u mnie miruna) śmietana kremówka 30% skórka otarta z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól(...)mnie zawsze himalajska różowa) stary ser żółty kilka plasterków masła opcjonalnie groszek zielony posiekany koperek Sposób przygotowania: Rozmrożoną rybę porządnie osuszyłam i odsączyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem cytrynowym. Na dno każdego naczynka położyłam plasterek masła, wlałam odrobinę kremówki, położyłam pokrojoną na kawałki rybę i zalałam ją kremówką, do której dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę
Blondynka Gotujerazem smarowidło do chleba albo przekąskę zrobiłam z wędzonej ryby maślanej. Ryba jest bardzo delikatna w smaku i pyszna, jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam. Mały kawałek ryby a ile przyjemności dla podniebienia. Polecam gorąco. Pasta z ryby maślanej, oliwek i pomidora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :) Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym Składniki na 2 porcje: 4 kawałki białej ryby świeżej(...)sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli układamy na patelni rybę, wlewamy wino lub bulion i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 5 minut. Podajemy z ryżem lub innymi
Smak mojej kuchniSmaczne, kolorowe placuszki, tym razem z rybą i warzywami. Składniki: -25 dkg ryby -2 jajka -15 dkg mąki -150 ml mleka -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -czerwona papryka -cebula -kawałek brokuła -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej Rybę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym, lub gotową przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i pozostawiamy(...)drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy
Maminek kulinarny