ryby - 22088 przepisów (strona:111/1473)

Kotleciki rybne 75

surówką z białej kapusty , jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Dodatkowo do polania kotlecików polecam sos sezamowo-sojowy. Przepis na sos również znajdziecie poniżej. Danie, mimo że przygotowane jest z ryby, to bardzo smakuje dzieciom , nawet nie spodziewałam się, że tak bardzo je polubią. Koniecznie spróbujcie, może przygotujecie je juto na obiad? Print Kotleciki rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne kotleciki z ryby z tajską nutką Course Ryby i owoce morza Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 420 g łososia bez ości i skóry 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 małe cebulki grubo posiekane 1 łyżka sosu

SprawdzonaKuchnia.pl
Fish burger 62

Czas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki , surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso(...)ryby, nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera , oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały

SprawdzonaKuchnia.pl
Łosoś w sosie szparagowym 114

taki lekki i zdrowy obiad.  200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól, pieprz, przyprawa do ryb, płatki chili olej rzepakowy estragon świeży 100 ml wina białego natka pietruszki Filet z łososia posypuję przyprawa do ryb, płatkami chili. Odstawiam na 20 minut. W tym czasie(...)wody albo bulionu jak macie. Dusze na wolnym ogniu około 10 minut. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, płatkami chili. Sos zostawiam na patelni, układam w nim rybę, dodaję pomidorki i główki szparagów.Na rybie układam estragon. Jeżeli wasza patelnia nie jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię. Nic się jej nie stanie. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Skarby natury. Łosoś. Którego wybrać? 73

Łosoś jest jedną z tych ryb, za którymi szczególnie przepadamy. Polacy kupują łososia wędzonego na ciepło i na zimno, a także surowego, którego można smażyć, piec, grillować czy gotować na parze. Łosoś wędzony doskonale nadaje się do kanapek i sałatek, a ten w pieczonej postaci można serwować z sosem beszamelowym, cytrynowym czy koperkowym. Choć jego specyficzny i słonawy smak(...)jest niemal zawsze tak samo pyszny, warto zainteresować się tym, z jakiego źródła są ryby, które jemy. Najczęściej sprzedawanym łososiem jest łosoś hodowlany i choć brzmi to niewinnie, należy zdać sobie sprawę z tego, w jakich warunkach hodowane są ryby w krajach skandynawskich. Śledztwa dziennikarzy europejskich dowiodły, że łososie w Norwegii są hodowane w fiordach, na dnie których

ProstePesto.pl
Czego nie jeść w ciąży? 120

surowego mięsa jak tatar czy niedopieczone/niedosmażone potrawy typu krwisty befsztyk, ale także surowe wędliny, jak np. szynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi czy owoce morza, np. ostrygi, raczej nie powinny znajdować się w jadłospisie kobiety(...)ciężarnej. Choć ryby są niezwykle zdrowym pożywieniem i jak najbardziej zalecanym podczas ciąży spożywane na surowo mogą być źródłem groźnych pasożytów i bakterii chorobotwórczych. Jeśli masz naprawdę dużą ochotę na sushi spróbuj nigiri-sushi - składa się z ryżu, wędzonej ryby (najczęściej łososia) i ewentualnego dodatku nori. Ważne jest, aby ryba wędzona była na ciepło - wysoka temperatura niszczy ewentualne

Z notatnika dietetyka
PULPETY RYBNE W POMIDOROWYM SOSIE 70

PRZEPIS NA DELIKATNE I PUSZYSTE PULPECIKI RYBNE W PYSZNYM RAGU POMIDOROWYM. FANTASTYCZNE DANIE OBIADOWE. SMACZNE I ZDROWE. MOŻECIE JE ZROBIĆ ZE ŚWIEŻEJ LUB MROŻONEJ RYBY. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 1/2 KG RYBNYCH FILETÓW 2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ 1 JAJKO 1 CZERWONA PAPRYKA 2 ŚREDNIE CEBULE 3 MARCHEWKI PĘCZEK KOPERKU 1/2 L POMIDOROWEJ PASSATY ( MOGĄ BYĆ POMIDORY Z PUSZKI + ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO(...)CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ, JEDNA W KOSTKĘ. A DRUGA W PIÓRKA. PAPRYKĘ UMYĆ I POKROIĆ W CIENKIE PASECZKI. MARCHEWKĘ OBRAĆ I ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. KOPEREK POSIEKAĆ. RYBĘ POKROIĆ NA MNIEJSZE CZĘŚCI I ZMIELIĆ W MASZYNCE DO MIĘSA LUB W BLENDERZE. POKROJONA W KOSTKĘ CEBULE USMAŻYĆ NA GORĄCYM OLEJU. ZMIELONA RYBĘ PRZEŁOŻYĆ DO MISKI. DODAĆ DO NIEJ PRZESTUDZONA

Pani M - kuchnia smakowita
Dorsz w sosie porowym 84

pozytywnym wpływie jedzenia ryb nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dorsz jest rybą, która zawiera mnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej(...)Filet z dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać białym pieprzem i solą. Następnie obtoczyć go w mące i na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a tłuszcz wylać. (patelni nie myć) Z pora odciąć zielone części, umyć białą część dokładnie, aby nigdzie nie został piach. Białe części pora przekroić wzdłuż na pół

Krylowa Kuchnia
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 102

Panierowany filet rybny z musztardą i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby w panierce. Musztarda która nadaje charakteru rybie oraz wyczuwalny posmak ziół sprawiają iż smakuje wyśmienicie i w mig znika z talerza :). Prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny, najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 duże(...)filety u mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem

Blog kulinarny S9.PL
Burgery rybne w błyskawicznych bułkach 88

minut Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Może to być ryba pieczona, lub wędzona, może też być surowa, ale wtedy kotlety trzeba smażyć 4-5 minut dłużej. Burgery rybne są bardzo smaczne i zdrowe(...)oprócz ryby jest w nich kasza, która pełni rolę spoiwa (dlatego do kotletów nie trzeba dodawać jajka) i warzywa. Ważne, żeby do burgerów dodać świeżą cebulę i czosnek. Równie proste do zrobienia są błyskawiczne bułki hamburgerowe. Czas to mniej niż 20 minut. Jest to możliwe dlatego, że błyskawiczne bułki nie zawierają drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane

Niedzielny kucharz
Bezglutenowe klopsiki z karpia w sosie 82

Klopsiki dietetyczne do tego bezglutenowe. Zrobiłam je z karpia bo bardzo lubię tę rybę a smażony karp już mi się znudził. Polecam nie tylko od święta. Podałam je w pysznym sosie pomidorowym. Można je zajadać na ciepło i zimno. W klopsikach przemyciłam kaszę jaglaną która jest mega zdrowa a zastąpiła ona bułkę. składniki na kotleciki rybne: 1 kg filetu(...)karpia 1 cebula 1 por biała część 1 jajko 1/3 szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb 1/2 szklanki płatków owsianych 4 gałązki natki pietruszki masło klarowane sos pomidorowy: 500 ml pasaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny i czerwony 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich Kotleciki rybne: Kaszę gotuję w 170 ml wody

wesoła kuchnia
Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie 135

dobrze wiecie pochodzę z Warmii i tam się urodziłem. Dlatego ryby od zawsze były w mojej diecie i do dziś je uwielbiam. Jedną z moich ulubionych jest łosoś. Przygotowuję go na wiele sposobów, a to mój ulubiony. Smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham to połączenie smakowe(...)przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 filety z łososia (po 200g) ze skórą 500g świeżego szpinaku baby 1 czerwona cebula 100 ml śmietanki 30% cytryna sól, pieprz masło, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ze skóry łososia usuwamy łuski. Filety myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą

kulinarnyJa
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 106

Nowy Rok to nowe wyzwania. Też tak macie? Nasz Nowy Rok tym bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy

W kuchni Karmel-itki
Ryba Po Grecku 89

podrzucam wam kochani super przepis, który właśnie wtedy możecie wykorzystać. SKŁADNIKI: 6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś) 2-3 jajka bułka albo panierka do panierowania ryb 2 cebule 1/2 selera 5 marchewek 4 liście laurowe(...)ziela angielskie 1łyżeczka papryki słodkiej 1łyżeczka cukru 300ml wody 2łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz olej folia do żywności STELLA WYKONANIE: 1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy. 2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika. 3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce

Dziś Ja gotuje
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 134

układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie

Korniszonki