potrafię stwierdzić. Może już byłam przejedzona;) Aaa, muszę jeszcze zaznaczyć, że choć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka(...)Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy. Umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy ciasto: do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy obie mąki oraz sól i pieprz. Mieszamy rózgą kuchenną aż do połączenia. Kawałki ryby zanurzamy w cieście. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju
Smaki Na Talerzukalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku . Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę odgrywa ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent na wykorzystanie niedojedzonej, smażonej/pieczonej ryby. Warto przetestować go w święta, kiedy w lodówce na pewno zostanie sporo karpia. Pomysł na zapiekankę podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley Składniki: 1 cebula(...)drobno posiekany 1 marchew drobno posiekana 1 pietruszka drobno posiekana Kawałek selera drobno posiekany 1 liść laurowy 1 łyżka oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina 300-500 g ryby morskiej (morszczuk, czarny drosz, łosoś) – może być mrożona 1 łyżka koncentratu pomidorowego Garść posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Pure 1 mała główka kalafiora 3 małe ziemniaki
Niedzielny kucharzchyba jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Banalnie prosta w przygotowaniu, dodatkowo szybka i nie wymagająca zbyt dużej ingerencji z naszej strony. Ryba jest soczysta, warzywa miękkie i lekko przypieczone. Można przebierać w rodzajach ryby, ale i także warzywach, tym samym tworząc nowe kombinacje. Składniki (2 porcje): 2 świeże pstrągi (po ok. 200 g) 3 średniej wielkości ziemniaki(...)papryki zielonej 1/2 papryki żółtej garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do ryby: sól, pieprz czarny, tymianek, sok z 1/3 cytryny przyprawy do warzyw: sól, papryka słodka, mieszanka ziół, czosnek granulowany Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj z łyżką oliwy
Zdrowie na języku :Pwarzyw 100 g masła 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1/2 papryczki pepperoni sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Warzywa rozmrażamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wnętrza ryb nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do środka po jednym krążku cytryny przekrojonym na połówki, po jednym ząbku czosnku pokrojonym na plasterki oraz po gałązce rozmarynu. Na jednym boku ryby(...)Między rybami rozsypujemy warzywa. Całość oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy pokrojoną w krążki papryczką pepperoni. Masło kroimy na małe kawałki i 1/3 jego części rozkładamy równomiernie na rybach i warzywach. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy pozostałą część masła i zapiekamy przez 10 minut
Qchnia po prostuEmilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam to żmudne przebieranie ryby kawałek po kawałku, żeby nie zaplątała się żadna ość Jak miała 2 lata podczas wyjazdu na Mazury , ku naszemu zdziwieniu, wciągnęła pół wędzonego karpia. A potem przestała(...)można ją było namówić na rybę. Teraz powoli wraca, w zeszłe wakacje z dziadkami zajadała się codziennie rybą z grilla ( taka jest wersja dziadków), w domu nie tak chętnie ale czasem uda się ją namówić na kawałek ryby. To curry z łososiem, które robiłam już nie pierwszy raz ( lubię je bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu) gotowałam
Cooking for Emilylub podać z innym sosem niż sugeruję ja. Nawet Zosia i Marysia zjadły kilka sztuk, a za rybą jednak jeszcze nie przepadają. Może to być doskonała alternatywa dla piątkowej ryby w panierce lub w wersji mini jako przekąska na imprezie. Naprawdę warto wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane(...)Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku. Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Dodaj jajka, szczypiorek, natkę i dopraw solą oraz pieprzem
kuron.com.plalternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje(...)przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów z mintaja lub innej ryby pół cytryny 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz i sól koperek do posypania
Kuchnia Bazyliioddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest(...)jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną Wam do gustu, śmiało dajcie więcej. Gotujemy na sypko kaszę gryczaną, studzimy i dodajemy do miski z mięsem– do tych gołąbków dużo bardziej
Karo in the KitchenWarzywa muszą zmięknąć. Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić. Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać. Radzę posmakować, każdy ma inny smak i lubi mniej lub bardziej kwaśne. Gdyby było za mało kwaśne(...)dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyjąć z filiżanek na półmisek
Kuchnia PokoleńRyba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna(...)przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Fitsweet.meTaka ryba w galarecie będzie smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mięso ryby jest zmielone więc nie trzeba obawiać się ości i spokojnie można to danie podać podczas Wigilii nawet małym smakoszom. Karp w takiej postaci jest przepyszny, ale możecie użyć innej ryby jaką lubicie. Mnie takie rybne pulpeciki najbardziej smakują z odrobiną domowego chrzanu. Ryba faszerowana(...)właściwie taki sam rybny farsz, to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła duże porcje takiej ryby bo wszyscy ją uwielbiali. Dzisiaj robię tę potrawę sama, wspominając Święta sprzed wielu lat. Staram się i ciągle coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej
Smaczna PyzaRyba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna(...)przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
Fitsweet.meniego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego. Właśnie z myślą o takich osobach przygotowałam pyszna zupę z pulpecikami(...)jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)lekko zmodyfikować przepis ze względu na brak liści mięty. Mimo wszystko rybka wyszła bardzo smaczna i serdecznie polecam wszystkim fanom kuchni śródziemnomorskiej, jak i kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet
Programista w kuchniryba dobra jest prawie na wszystko wiadomo. A jeszcze jak jest z piekarnika to już będzie bardzo zdrowo. Co prawda nie wiem jak przekonać do ryb Miśkę, ale do ryżu z sosem powstałym z pomidorów z ziołami prowansalskimi nie musiałam Jej przekonywać. Pocieszam się tym, że chociaż koło ryby jej zestaw leżał. Składniki: 150 g ryby(...)pomidorów z puszki 50 g sera feta oliwa z oliwek sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: posmarowaną oliwą oraz przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na rybie ułożyć pomidory posypać ziołami prowansalskimi i pokruszoną fetą piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min Podawać z ugotowanym ryżem
Gotowanie z pasją