sobie innych świąt niż te, spędzone za stołem. Bardzo wyraźnie to widać, kiedy odwiedzamy nasze babcie. One raczej nie rozumieją, że nie mamy apetytu na kolejne 10 pierogów, 5 krokietów czy potężną porcję kapusty z grzybami. Jak sobie radzić z przejedzeniem? Razem z marką Fitaqua przygotowałam dla Was krótki poradnik. Najprostszym sposobem są ziołowe herbatki. Do wyboru mamy naprawdę sporo
Codzienna kuchnia niecodziennachociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie zależy od mąki.Takie usmażone naleśniki można wykorzystać do naleśników na słodko, wytrawnie, do krokietów. 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie
Moje domowe kucharzenierodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść
Smakowite Daniabarszczu. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryn, czosnkiem, goździkami. Podajemy na ciepło np. z kapuśniaczkami, pasztecikami, krokietami, uszkami
Domowy Smak Jedzeniabigos niż farsz tradycyjny. W moim farszu jest dość pokaźna ilość grzybów suszonych, zwykle podgrzybków i prawdziwków, bo takie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz
Mieszam w Garnkudosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki
Pobite gary Barbaryczas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia, więc tu kłopotu nie było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie
Weekendy w domu i ogrodzieosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam
Ola la LCHFkilka sekund. Zdjąć naleśnik z patelni. W ten sam sposób usmażyć pozostałe. Mi wyszło 6 naleśników, średniej wielkości. Wykonanie – na każdy naleśnik nałożyć porcję jabłek i zawinąć jak krokiety. Najpierw dwa boki do siebie następnie pozostałe. Powstanie piękna paczuszka. Tak przygotowane naleśniki położyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie glazury do smarowania – masło roztopić na patelni dodać cukier i migdały
Kuchnia PokoleńNajczęściej odwiedzane przepisy w listopadzie 2016r : Krokiety z chleba tostowego. A jednak zaglądacie do takich prostych przepisów :) Przepis: kliknij po przepis Szarlotka z połówkami jabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis: kliknij po przepis Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek
W kuchni u Monikisajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryAromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 240 ml wody do gotowania kapusty 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie
Szybko SzybkowarBarszcz czerwony, gości u mnie często i zazwyczaj robię go na dwa dni. Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami oraz jako popitka np. do krokietów :) Składniki na 4 osoby: około 6-7 średnich buraków 1/2 cytryny tyle kawałków kiełbasy ile osób będzie jadło barszczyk ;) warzywko majeranek sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 cytryny 3 łyżki mleka
Gotowanie...to proste !płaską patelnię smaruję przed każdym naleśnikiem olejem (w przypadku braku pędzelka wlewam kilka kropel oleju), rozprowadzam ciasto i smażę z obydwu stron. Jeśli potrzebuję bardziej delikatnego ciasta np. do krokietów to zmniejszam ilość mleka zastępując go wodą gazowaną w stosunku
Z notatnika