krokiety - 2464 przepisów (strona:100/165)

Tapas i nie tylko w Sevilli I 131

pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel

królestwo garów
Naleśniki – najlepsze ciasto 1157

Delikatne, puszyste i bardzo smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk

Zasmakuj Kuchni
Sajgonki na słodko z bananem, tonką i quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 155

miodem. Arkusze papieru ryżowego zwilżamy z obu stron, aby zmiękły (najlepiej robić to po kolei pojedynczo), 2 łyżki farszu nakładamy na zwilżony papier ryżowy, tak jak przy robieniu krokietów i w ten sam sposób zawijamy. Gotowe spring rolls smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu, ja użyłam Oleju Wielkopolskiego rzepakowego. Po usmażeniu układamy sajgonki na talerzykach posypujemy pudrem z liofilizowanej

Quinoa Raz!
Gołąbki pieczone 911

ostudzony ryż, jajko, przyprawę i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, tomaterę, dodać koncentrat pomidorowy

Ala piecze i gotuje
Krokiety z grzybami Kominkami: 128

miękkości, następnie przekrecamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę podsmażamy żeby sie zeszkliła. Dodajemy do grzybków doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor

Olga Piecze i Gotuje
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 327

minuty, następnie dodaj do lekko przestudzonego ryżu wraz z surowym mięsem mielonym. Dopraw nadzienie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Nałóż porcje farszu na liście i zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki

codojedzenia
GOŁĄBKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 135

ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami.  Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki w formie krokieta lub sajgonki  W  dużym garnku ułożyć na dnie liścia , który nam został i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować ok 30 minut aż będą miękkie. Podawać

pieprzny smaczek
Wątróbka drobiowa z jabłkiem – przepis 186

usmażeniu, razem z cebulką i jabłkami. Doskonale pasują do niej opiekane ziemniaki. Smacznego. wątróbka drobiowa z jabłkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gulasz z żołądków z indyka Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Gnocchi w sosie serowym Artykuł Wątróbka drobiowa z jabłkiem – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wegańskie sajgonki Tomka 207

duży płaski talerz nalać zimnej wody i na około minutę zanurzyć arkusz papieru. Następnie delikatnie wyciągamy papier, rozkładamy na płasko, nakładamy dwie łyżki farszu i zawijamy tak samo jak krokiety czy gołąbki. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, dopóki papier się nie przyrumieni, około minuty z jednej strony. Sajgonki najlepiej wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Dietolog
Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym 178

Naleśniki jak wiecie dają mnóstwo możliwości komponowania posiłków. Pyszne będą na słodko, na śniadanie czy deser, znakomite są również jako krokiety czy naleśniki z ostrym farszem. Zapraszam zajrzeć pod etykietę naleśniki po różne inspiracje. Dziś z farszem ze szpinaku, pyszne obiadowe danie. Polecam gorąco, nam smakowało bardzo. Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krokiety 210

Prawdziwa domowa kuchnia babci to coś czego mi w diecie brakuje. Staram się więc szukać tradycyjnych smaków, które będą zawierać produkty dozwolone. Tym razem są to krokiety z mięsem uwielbiane przez moich bliskich. Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym lub rosołem :) Naleśniki : • Mąka kokosowa 50 g • Mąka migdałowa 50 g • łupina babki jajowatej 10 g • olej kokosowy 30 g • jajka

Keto Przepisy
KROKIETY Z SEREM I PARÓWKAMI 162

Fajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :) SKŁADNIKI  NA OK. 12-15 KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru  ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko  olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą

Pani na deser
Naleśniki piwne z mięsem 649

się zetnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i podsmażamy. Podajemy polane ketchupem

Qchnia po prostu
Ekspresowe kartacze 162

Często mamy problem co zrobić z zamrożonym mięsem z rosołu, w końcu ile można jeść krokiety czy pierogi :). Dziś dodaje przepis na kartacze właśnie z takim mięsem w środku. Szybki i bardzo prosty obiad. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 179

Gotowe mięso przełożyłam do ryżu, wsypałam posiekaną miętę i wszystko dokładnie wymieszałam. Najlepiej zrobić to dłonią. Rozłożyłam liście kapusty i nakładałam na po łyżce farszu. Zwijałam gołąbki na kształt krokietów. Najpierw boki, potem zawijałam całość. Piekarnik   włączyłam na 180 °C. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyłam liście kapusty. Ułożyłam gołąbki i zalałam bulionem. Na wierzchu również rozłożyłam liście kapusty

Kuchnia u Krysi