krokiety - 2464 przepisów (strona:104/165)

Naleśniki z brokułami, bekonem i serem feta 135

odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu,  posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego

FITBUuK
Burrito z mięsem mielonym 183

Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość obu. 6. Doprawiamy całość przyprawami. 7. Na tortilli rozprowadzamy łyżkę śmietany, posypujemy startym serem i nakładamy farsz. 8. Zwijamy jak krokiety i zapiekamy (dla mnie świetnym rozwiązaniem jest toster, ale równie dobrze sprawdza się piekarnik).  Smacznego! :) FASOLA Fasola jest 3 z kolei źródłem białka (22%). Wyprzedza ją tylko soja i groch

FITBUuK
Sajgonki z kurczakiem i warzywami 280

warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili. Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakuje z słodkim sosem chili

Smakołyki Asi
Kapuśniaki 165

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 203

łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy

Słodka Strona
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 147

łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy

Słodka Strona
naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... 145

airfryer philips lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 233

łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy

Słodka Strona
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym 169

masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu ze szpinaku i zawijać krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut. Naleśniki ze szpinakiem podawać z sosem czosnkowym

Cukiernia Pychotki
Sos pieczarkowy 110

pieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kasz ą  gryczan ą , mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki maj ą  niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku. Sos z borowików, uważam  ż e jest jeszcze bardziej smaczniejszy, wi ę c w sezonie szczerze polecam pieczarki wymienić

kulinarne odsłony pati
Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku. 217

plasterków. Na każdy naleśnik na środku układam plaster szynki, na szynkę plaster sera pleśniowego i znów plaster szynki. Boki nalesnika składam do środka i zwijam w rulonik, jak krokiety. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, układam naleśniki łączeniem do dołu. Każdy rulonik smaruję z wierzchu przy pomocy pędzelka śmietaną i posypuję startym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika i zapiekam w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Sajgonki 143

sojowy i przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszamy. Arkusze papieru ryżowego maczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce, na gotowym arkuszu układamy porcję farszu i zawijamy brzegi, tak jakbyśmy zwijali krokieta. Na większości opakowań papierów ryżowych znajdziemy obrazki pokazujące jak prawidłowo należy to wykonać. Sajgonki smażymy na mocno rozgrzanym gorącym oleju. Podajemy z frytkami i ulubionym sosem chilli. Smacznego

Cook&Love
Spring rolls z quinoą i dżemem z rokitnika, pełne antyoksydantów i aminokwasów (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 137

farsz. Arkusze papieru ryżowego zwilżamy z obu stron wodą, a gdy zmiękną, nakładamy na nie po liściu sałaty, parę łyżek farszu i posypujemy świeżo startą kurkumą. Zawijamy, tak jak krokiety i gotowe. Ja do ozdoby użyłam jeszcze dodatkowych owoców granatu i pudru z liofilizowanych malin, ale sposób podania zostawiam już waszej inwencji. Powodzenia

Quinoa Raz!
Rosół z kurczaka 131

rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów

Czerwień i błękit
Gołąbki z ryżem do paelli 162

jednolita masa. Dodać wystudzony ryż i wymieszać. Mięso z ryżem nakładać na mniej więcej środek wewnętrznej strony liścia kapusty, wzdłuż głównego nerwu. Boki zakładać do środka i zwijać jak krokiety. Gołąbki można zapiekać na różne sposoby: naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem i wyłożyć liśćmi kapusty - na nich układać gołąbki - sposób idealny jeśli chcemy zapiec je z sosem; naczynie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania