krokiety - 2464 przepisów (strona:104/165)

Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym 137

Nowa kuchnia i nowa patelnia do naleśników, która pozwala również zrobić ciasto na krokiety... 😆 "I znowu czuję się jak w raju... 😄" Mariusz Woyda  Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html Składniki na farsz: 200 g kaszy gryczanej 2 cebule tłuszcz do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka: Dynia zapiekana z ryżem 163

torebki ryżu 1 cebula duża 150g sera wegańskiego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia około 0,5l sosu pomidorowego  Przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym Przygotowanie: Ryż ugotować. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w kostkę. Cebulę dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 169

Fajnie jest przygotować coś co może posłużyć nam jako wyjście awaryjne jeśli nie mamy obiadu lub wpadają nie zapowiedziani głodni;)) goście. Takie są krokiety. Jak już się za nie biorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również

Kubki smaku
Hasło tygodnia - kotlety. 148

grubość ma znaczenie, bo w pewnym momencie wegetariański warzywny kotlet staje się jednak plackiem. Ale już schabowy może być cienki i nic jego kotletowatości nie zagrozi...  No a krokiety? Którędy przebiega granica pomiędzy nimi, a tematem naszego kulinarnego tygodnia? Ciężka sprawa, ale jakoś sobie poradzimy ;) PS Julka, uznajmy, że nuggetsy nie są jednak kotletami

zadanie-gotowanie
Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki 148

zaczynamy moi mili. Barszczyk czerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam całkiem odmienne acz podobne danie. Pyszny barszczyk zaprawiony mlekiem kokosowym i cudowne wietnamskie naleśniki z nadzieniem z grzybów i kapusty kiszonej. Rezultat jest znakomity, do wypróbowania. Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem 149

Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko,  czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne i bezmięsne danie, te zapiekane pod serem z pieczarkami i cukinią to świetny pomysł zarówno na obiad jak i późniejszy posiłek. Do zjedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Pycha! Składniki: Ciasto naleśnikowe

Wanilia i Kardamon
Sajgonki z warzywami 122

ryżowy nadawał się do zawijania, należy każdy arkusz papieru kilkukrotnie zanurzyć w letniej wodzie. 7. Zimny farsz nakładamy porcjami na mokry i elastyczny papier ryżowy, a następnie zawijamy jak krokiety: najpierw dół, następnie boki i całość zawijamy ku górze. 8. Gotowe sajgonki układamy sklejeniem do dołu jedna obok drugiej zachowując odstęp, ponieważ mokry papier ryżowy bardzo szybko przykleja się

Bez Cebuli
"ruskie" naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym 160

twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok 30 minut. Przed podaniem posypać resztą

6niebo
KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM 414

wystygnięcia.  Na bardzo mokre dłonie nabieramy garstkę mięsa. Rozbijamy palcami na mały placek. Nakładamy łyżeczkę farszu szpinakowego oraz łyżeczkę sera mozzarella. Lekko dogniatamy i zamykamy placek, formując małego krokieta. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor z każdej strony

Kuchnia Paulettes
Kotlety z gotowanego drobiu 172

lubię rosół? Zawsze jednak mam problem, co zrobić z tego rosołowego mięsa, bo nigdy nie możemy go przejeść.  Często je obieram, mrożę i wyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić.  Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z brokułami, bekonem i serem feta 121

odcedzamy. 2. Między czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu,  posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego

FITBUuK
Burrito z mięsem mielonym 163

Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość obu. 6. Doprawiamy całość przyprawami. 7. Na tortilli rozprowadzamy łyżkę śmietany, posypujemy startym serem i nakładamy farsz. 8. Zwijamy jak krokiety i zapiekamy (dla mnie świetnym rozwiązaniem jest toster, ale równie dobrze sprawdza się piekarnik).  Smacznego! :) FASOLA Fasola jest 3 z kolei źródłem białka (22%). Wyprzedza ją tylko soja i groch

FITBUuK
Sajgonki z kurczakiem i warzywami 265

warzywa zmiękną. Ostudzić, dodać posiekaną dymkę, sezam i sos chili. Papier ryżowy namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie położyć na desce i nałożyć sporą łyżkę farszu. Zwinąć jak krokieta i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać posypane dymką i sezamem. Doskonale smakuje z słodkim sosem chili

Smakołyki Asi
Kapuśniaki 148

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 192

łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy

Słodka Strona