Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno
Zrób to smacznietruskawki i ćwiartki poziomek. Wszystko delikatnie mieszamy. Papier ryżowy zwilżamy i gdy zrobi się elastyczny, nakładamy na niego farsz z quinoy, chia i owoców. Zwijamy tak jak sajgonki, lub krokiety. Następnie każdy rulonik przekrawamy ostrym nożem na 4 części układamy na talerzu, półmisku, czy co tam mamy pod ręką ładnego do serwowania ;) ozdabiamy kwiatami ogórecznika. Ja dodałam jeszcze poziomki
Quinoa Raz!Jest wiele sposobów ich przygotowania, jednak jedynym z moich ulubionych jest wersja nie-smażona, podawana na zimno z różnymi sosami. Te pyszności z papieru ryżowego noszą także nazwę krokiety lub naleśniki wiosenne :) W dzisiejszej wersji chciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli
Taste Therapypatelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy rozkruszonym serem mozzarella i cheddarem. Zapiekany w 180 stopniach przez około 15 minut
Delusional Trinesojowy i sos śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem, jeśli smak jest nazbyt płaski. Usmażone naleśniki faszerować nadzieniem tak, jak krokiety lub sajgonki. Zwijać i podsmażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Podawać ze ostrym sosem chilli. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuzasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem. Zakładamy boki do środka i zawijamy ściśle podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy
mojewypiekiinietylkoczasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować
Kulinarne przemysleniadużej misce mieszamy mięso mielone z mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym liściu kapusty układamy porcję mięsa (około garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę. W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając
PatiGotujeWarzywa wrzucić do miski i wymieszać z przygotowanym sokiem. 5) Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, następnie na środek kłaść po trochu każdego składnika i zawijać jak krokiety (zaginamy boczne brzegi papieru, przykrywamy dolnym brzegiem i zwijamy w rulonik). 6) Przygotować sos do maczania spring rolls. Papryczkę drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 7) Gotowe sring
Fitsweet.mesłone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni. Sos Remoulade nadaje się też do kotlecików czy krokietów z ryb i kraba lub z krewetek. Ja podałam mój sos Remoulade do chrupiącego Vis-Burgera. Przepis na vis-burgera wkrótce
Sztuka gotowania w/g Samiryosolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety. Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać
Kuchnia Danusiwarzyw. I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni
Przepisy kulinarne babci AntoninyDanie raczej łatwe w wykonaniu a na pewno mniej pracochłonne niż krokiety... Wystarczy zrobić farsz, nałożyć na papier ryżowy, zwinąć i usmażyć. Wychodzi bardzo fajny obiad:) Jeśli ktoś nie lubi smaku chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula
Ze smakiem bez glutenunimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek
Kulinarne przygody GatityRolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem
karmelowy