krokiety - 2464 przepisów (strona:102/165)

PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM 167

Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były  naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno

Zrób to smacznie
Spring rolls z quinoą, chia, truskawkami i poziomkami 113

truskawki i ćwiartki poziomek. Wszystko delikatnie mieszamy. Papier ryżowy zwilżamy i gdy zrobi się elastyczny, nakładamy na niego farsz z quinoy, chia i owoców. Zwijamy tak jak sajgonki, lub krokiety. Następnie każdy rulonik przekrawamy ostrym nożem na 4 części układamy na talerzu, półmisku, czy co tam mamy pod ręką ładnego do serwowania ;) ozdabiamy kwiatami ogórecznika. Ja dodałam jeszcze poziomki

Quinoa Raz!
Spring Rolls z indykiem 196

Jest wiele sposobów ich przygotowania, jednak jedynym z moich ulubionych jest wersja nie-smażona, podawana na zimno z różnymi sosami.  Te pyszności z papieru ryżowego noszą także nazwę krokiety lub naleśniki wiosenne :)  W dzisiejszej wersji chciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli

Taste Therapy
Naleśniki zapiekane z kurczakiem 776

patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy rozkruszonym serem mozzarella i cheddarem. Zapiekany w 180 stopniach przez około 15 minut

Delusional Trine
Naleśniki po chińsku 167

sojowy i sos śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem, jeśli smak jest nazbyt płaski. Usmażone naleśniki faszerować nadzieniem tak, jak krokiety lub sajgonki. Zwijać i podsmażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.  Podawać ze ostrym sosem chilli. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Spring rolls z awokado i krewetkami 155

zasadzie dowolna, poza krewetkami. Powiny być kładzione pierwsze, aby były widoczne po zrolowaniu. Dodatkowo możemy posypać całość czarnym sezamem. Zakładamy boki do środka i zawijamy ściśle podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy

mojewypiekiinietylko
Kolorowe naleśniki 149

czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 127

dużej misce mieszamy mięso mielone z mielonym ryżem. Dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym liściu kapusty układamy porcję mięsa (około garści). Zawijamy tak jak krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę. W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając

PatiGotuje
Spring Rolls z grillowanym kurczakiem 131

Warzywa wrzucić do miski i wymieszać z przygotowanym sokiem. 5) Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, następnie na środek kłaść po trochu każdego składnika i zawijać jak krokiety (zaginamy boczne brzegi papieru, przykrywamy dolnym brzegiem i zwijamy w rulonik). 6) Przygotować sos do maczania spring rolls. Papryczkę drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 7) Gotowe sring

Fitsweet.me
Sos Remoulade - idealny zimny sos do ryb 245

słone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni. Sos Remoulade nadaje się też do kotlecików czy krokietów z ryb i kraba lub z krewetek. Ja podałam mój sos Remoulade do chrupiącego Vis-Burgera. Przepis na vis-burgera wkrótce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gołąbki z mięsem i ryżem 489

osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety. Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać

Kuchnia Danusi
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 198

warzyw.          I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sajgonki z mięsem mielonym 165

Danie raczej łatwe w wykonaniu a na pewno mniej pracochłonne niż krokiety...  Wystarczy zrobić farsz, nałożyć na papier ryżowy, zwinąć i usmażyć.  Wychodzi bardzo fajny obiad:) Jeśli ktoś nie lubi smaku chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula

Ze smakiem bez glutenu
Najprostszy sos pieczarkowy 342

nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek

Kulinarne przygody Gatity
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 315

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem

karmelowy

Proponowane wyszukiwania