krokiety - 2464 przepisów (strona:102/165)

Kurki smażone z cebulą i chili 192

cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 586

pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając

Smak mojej kuchni
gołąbki z ryżem i warzywami 211

warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego

Gotowanie z pasją
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 150

świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki:  300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki zapiekane z brzoskwiniami 123

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ser ucieramy mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub cienkie plasterki. Na środek naleśnika nakładamy łyżkę twarogu i garstkę brzoskwiń, zawijamy jak krokieta. Układamy w naczyniu żaroodopornym i zapiekamy około 10 minut. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi

Delusional Trine
PRZEPISY NA OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY NA PONAD DWA TYGODNIE! 159

GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU!  KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD W 15 MINUT, MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM.  PIEROGI Z JAGODAMI JAK U BABCI! GRECKA TARTA

SMYKWKUCHNI
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 160

szybko mieszając, wlewać mleko. Sos gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 4. Naleśniki smarować nadzieniem szpinakowym. Składać jak krokiety i przekładać do naczynia żaroodpornego. Naleśniki ze szpinakiem zalać sosem beszamelowym. Zapiekać w 180 stopniach C przez 30 minut. UWAGA - z podanych proporcji powinno Wam zostać kilka sztuk naleśników. Zjedzcie

kolorowotorcikowo
spring rolls z krewetkami i awokado 178

zmięknie i stanie się plastyczny. Miękki papier układamy na ścierce, następnie kładziemy dwie krewetki, posypujemy sezamem, ukłądamy poski ogórka, rzodkwi, awokado, liść sałałaty i łyżkę makaronu. Zwijamy jak krokieta i odkładamy na tależ wyścielony papierem do pieczenia (wtedy mamy pewność, że spring rollsy do niczego się nie przykleją), układając kolejne rollsy uważamy, aby się ze sobą nie stykały. Podajemy

Cook&Love
Wrapy z humusem, gyrosem z kurczaka i warzywami 172

wrapów dzielimy na 8 części. Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową,  pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione na grillu.  Smacznego :-) W związku z 25-leciem firmy Bonduelle, mam dla Was ciekawostkę:-) Czy wiesz

kulinarne odsłony pati
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 204

kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów.  Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje

Słodki Kompromis
PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM 153

Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były  naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno

Zrób to smacznie
Spring rolls z quinoą, chia, truskawkami i poziomkami 98

truskawki i ćwiartki poziomek. Wszystko delikatnie mieszamy. Papier ryżowy zwilżamy i gdy zrobi się elastyczny, nakładamy na niego farsz z quinoy, chia i owoców. Zwijamy tak jak sajgonki, lub krokiety. Następnie każdy rulonik przekrawamy ostrym nożem na 4 części układamy na talerzu, półmisku, czy co tam mamy pod ręką ładnego do serwowania ;) ozdabiamy kwiatami ogórecznika. Ja dodałam jeszcze poziomki

Quinoa Raz!
Spring Rolls z indykiem 187

Jest wiele sposobów ich przygotowania, jednak jedynym z moich ulubionych jest wersja nie-smażona, podawana na zimno z różnymi sosami.  Te pyszności z papieru ryżowego noszą także nazwę krokiety lub naleśniki wiosenne :)  W dzisiejszej wersji chciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!) Składniki: 300 g sznycli

Taste Therapy
Naleśniki zapiekane z kurczakiem 766

patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy rozkruszonym serem mozzarella i cheddarem. Zapiekany w 180 stopniach przez około 15 minut

Delusional Trine
Naleśniki po chińsku 158

sojowy i sos śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem, jeśli smak jest nazbyt płaski. Usmażone naleśniki faszerować nadzieniem tak, jak krokiety lub sajgonki. Zwijać i podsmażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.  Podawać ze ostrym sosem chilli. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu