biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:107/225)

Zupa chrzanowa 97

ziemniaków obiadowych - typ kulinarny BC, 600 g białej kiełbasy surowej, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 4-5 gałązek tymianku, listki laurowe, 5 owoców ziela angielskiego, 7 ziaren pieprzu czarnego, cukier, sól, 200 - 250 g chrzanu *, 200 ml żurku, 200 ml śmietany 18%, 4 jajka ugotowane na twardo, Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą (tylko tak, aby ziemniaki

królestwo garów
Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską 101

Aromatu i smaku dodała firma Galeo , producent przypraw. Składniki 400 g makaronu (u nas fusilli) 6 cienkich pętek białej kiełbasy 3 liście laurowe 2 szalotki 2 łyżki oleju 100 g fasoli mamuciej 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku cukier sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron

R'n'G Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej, marchewki ,ryżu z kiełbaską 121

żółtej fasolki szparagowej 0,5  szkl. ryżu sól, pieprz domowa vegeta listek, ziele  śmietanka 18% koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu. Wyjąć kiełbaskę i pokroić [ ponownie dodać do zupki], zupkę wymieszać ze śmietaną, dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Kaszanka 170

przerwie ale jest jeszcze jeden powód. Mieszkając w Hiszpanii tęsknię za takimi prostymi Polskimi posiłkami . O ile kaszanki nie widziałam, na pocieszenie można tu kupić białą kiełbasę ,która jest sprzedawana jako uwaga... tradycyjne katalońskie danie...boffiara.    Jej ciemna wersja jest calkiem podobna do kaszanki tyle że jest z ryżem i niestety przez to smakuje zupelnie inaczej

Lubczyk i Wanilia
Wereszczaka po warszawsku 157

litewskiej. Bardzo ciekawe jest to, że te dania były zupełnie różne w różnych miejscach. Ponoć wersja kojarzona z Warszawą to właśnie danie jakie pokazuję Wam dzisiaj czyli biała kiełbasa w sosie cebulowym na piwie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Najlepszy domowy zakwas na żurek 115

Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki

Ugotowane pozamiatane
Żurek 97

duże ziemniaki 2 ząbki czosnku cebula 1 litr zakwasu na żur (kupiłam dwie butelki 0.5 l)  duża śmietana 12% 3 parzone białe kiełbasy sól pieprz majeranek Warzywa obrać i zalać lekko osoloną wodą (około 3l). Gotować przez 20 minut z dodatkiem przypraw (liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę

Karola gotuje
“Pyszne do pudełka”-recenzja 127

aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka

Ugotowane pozamiatane
KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 165

zupa rybna mojego męża tym razem przyrządzona była jako „Bergeńska”. Określił ją jednym słowem: ZNAKOMITA! To samo mogłabym powiedzieć o moim „żurku na swojskim zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem” – naprawdę dawno nie jadłam tak smacznego. Jako danie główne postawiliśmy na jagnięcinę ( gicz jagnięca sprawiona po norwesku ) i baraninę ( tradycyjna duszona baranina po skandynawsku ). Jedno i drugie świetnie

Smaki Ewy
Żur sandomierski 162

drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek

wesoła kuchnia
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 158

Kuchnia polska. Receptury mojej babci "  autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ),  sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy białą kiełbasę, mocną uwędzoną i mocno czosnkową kiełbasą typu " chłopska " (poprzednia próba z "podwawelską" była średnio udana) Paweł dodatkowo podbił smak dodając Marmite, które idealnie pasowało do naszego żurku.   Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 113

niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 170

Przepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika

Szczęśliwa kuchnia
Lekka zupka 136

średnia kapusta biała   1 cebulka   1 ząbek czosnku   1 łyżeczka pieprzu ziołowego   2 łyżki pasty pomidorowej  2 laski białej kiełbasy  1 kostka rosołowa   sól   pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę szatkuję , następnie do rozgrzanego garnka wkładam poszatkowaną kapustę i przesmażam około 10 minut , często

Mój Smak
Żurek wielkanocny 126

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko   - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Biała kiełbasa – 200g Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie) Wykonanie: Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę

Kuchnia Bon Appetit