Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg białej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1 łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać
kulinarnyswiatdomiosoby 3 pętka białej kiełbasy 1 duża cebula 1 jabłko sól pieprz majeranek pure 500 g ziemniaków 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 2 łyżki lekkiego serka kanapkowego Cebulę i jabłka kroimy w plasterki, Na patelni podsmażamy aż jabłka puszczą sok, wkładamy kiełbasę i przyprawy do smaku. Dusimy aż nadmiar płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy
Gotowanie jest łatweżurawinowej jest bardzo smaczny, na lekko ostry smak, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Zawsze przygotowuje go ze świeżo utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy. Składniki: 2-3 korzenie chrzanu 3/4 szklanki konfitury żurawinowej sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy
Bajeczna Kuchniadania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj
Ana Mari's worldŻurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane jaja
SMYKWKUCHNIkawiorem" jajka z sardynkami czerwone jajka kraszanki pasta jajeczna z awokado pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim pomidory zapiekane z jajkami rosti/jajko/anchois sałatka wiosenna z jajkami sałatka z białej kiełbasy z jajkami sałatka z jajek z kukurydzą i pomidorkami żółtka graved smażone
królestwo garówCzasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje. U mnie sodra to połączenie wszystkich najważniejszych składników wielkanocnych. Składniki: 2 pętka białej kiełbasy 2 kromki chleba 2 ugotowane jajka 1 łyżka startego chrzanu 1 szklanka maślanki sól do smaku Wykonanie: Kiełbasę zaparzyć, następnie pokroić w kostkę razem z jajkami i chlebem. Doprawić chrzanem
Tradycyjna KuchniaWielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów. Wśród nich jest również sos tatarski. Szybko się robi i warto go wykonać aby cieszyć się pysznym smakiem wzbogacającym smak kiełbas czy mięs. Sos tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać na talerze
Monia miesza i gotujewzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie ( gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki jak w gazowanej wodzie
w mojej kuchniwielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Na blogu znajdziecie moje dwa przepisy na żurek, jeden - na żurek na białej kiełbasie i drugi - żurek z nutą chrzanu . W tym roku postanowiłam żurek podać w miseczkach z chlebka. Wielokrotnie na zdjęciach widziałam żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu
Monia miesza i gotujeLekki, delikatny mus chrzanowy do kiełbasy białej, kanapek, jaj czy wędlin. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. Jak ktoś nie przepada za mocnym aromatem chrzanu to mus jest znakomitą jego alternatywą, pachnie chrzanem ale nie nachalnie. Polecam, robimy. Mus chrzanowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielistki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu ziarnistego sól, pieprz 2-3 łyżki majeranku domowa vegeta 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do większego garnka przekładamy białą kiełbasę, obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita
R'n'G Kitchendoprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy. SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO składniki: 1 czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu mięsnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz Na głebokiej
Monia miesza i gotuje