Lekki, delikatny mus chrzanowy do kiełbasy białej, kanapek, jaj czy wędlin. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. Jak ktoś nie przepada za mocnym aromatem chrzanu to mus jest znakomitą jego alternatywą, pachnie chrzanem ale nie nachalnie. Polecam, robimy. Mus chrzanowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielistki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu ziarnistego sól, pieprz 2-3 łyżki majeranku domowa vegeta 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do większego garnka przekładamy białą kiełbasę, obrana cebulę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe, zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Kiełbasę wyjmujemy, przekładamy na talerz, do żurku
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita
R'n'G Kitchendoprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy. SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO składniki: 1 czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu mięsnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz Na głebokiej
Monia miesza i gotujejego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni. Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu
Codzienne GotowanieJuż niedługo wspaniały świąteczny czas. Cała rodzina przy jednym stole, wspólne rozmowy, wspomnienia i... posiłki. Jajka, barszcz, biała kiełbasa, słodkie wypieki i... sałatki. Dziś chciałabym Wam przedstawić pomysł na inne podanie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Rolowana sałatka z pomidorkami cherry i ogórkiem kiszonym jest nie tylko smaczna, ale również pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Taką sałatkę możecie oczywiście również
Słodkie okruszkiangielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatymiejscu.... To co wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj zapraszamy na domowy żurek. U mnie przeważnie gości taki, który przygotowuję na białej kiełbasie, jednak dla odmiany ten został przygotowany i podany w zupełnie odmienny sposób. A czy u Was jada się tą klasyczną zupę z grzankami ? Pomysł i sposób podania to tradycja mojej serdecznej koleżanki i przyznam, że mi pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidigotuje.blogspot.com Nie tylko doskonała w okresie świątecznym, ale sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub puree. 5-6 kawałków białej kiełbasy (u mnie parzona) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany (użyłam 18%) 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka masło/olej sól, pieprz Kiełbasę
Di gotujeSkładniki : surowa biała kiełbasa 2 jabłka majeranek, smalec gęsi Przygotowanie : Umytą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować lekko tłuszczem,posypać majerankiem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C na około 15 min. Po tym czasie obłożyć kiełbasę pokrojonymi w plastry jabłkami Piec jeszcze około 10-15 min. ( do zarumienienia kiełbasy ). Tak upieczona kiełbasa może stanowić danie
Proste PotrawySzybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników
PychotkaaaKrok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Eli GotowanieŚwięta za pasem i czas na białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy. Składniki
Eli Gotowanie