przypuszczał, że jego dzieło będzie obecne na milionach pikników, wycieczek, imieninach, urodzinach i będzie stanowiło mało wykwintną zakąskę do wódki. Pierwowzorem paprykarza była afrykańska potrawa czop -czop, czyi mieszanina ryb i ryżu z przyprawami. Nie będę się wymądrzać na temat tejże potrawy rodem z Afryki, bo się nie znam. Wróćmy do naszego rodzimego paprykarza. Do produkcji tego „przysmaku” używano(...)produktów tradycyjnych i skończyło się heheszkowanie i podrabianie. Paprykarz szczeciński jest oficjalnie produktem tradycyjnym. Niby w oryginalnym paprykarzu jest świeża ryba, ale ochota na paprykarz naszła mnie podczas pobytu w Kościelisku, a to nie jest Polinezja Francuska i ryb nie mamy. Padło na wędzoną makrelę i tak powstał domowy paprykarz szczeciński po mojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia
ladykitchenkażdego połowu wracała do wody, ale kilka razy mieliśmy okazję jeść świeżutką rybkę pieczoną na grillu – na zdjęciu karp i leszcze. Wystarczy sprawioną rybę podzielić na porcje, obtoczyć w oleju, doprawić solą i przyprawą do ryb. Piec na rozgrzanym grillu, uważając przy przekładaniu na drugą stronę, bo skórka ryby lubi przyklejać się do rusztu. To taki szybki sposób(...)rybę w prowizorycznych warunkach. A kiedy połów nie był udany, szliśmy na rybkę do smażalni, którą mogę Wam polecić. Smażalnia u Kazika to jeden z trzech lokali tego typu usytuowanych na zakręcie głównej ulicy. Z daleka widać charakterystyczne zielone parasole, które dawały cień w upalne dni. Ryba serwowana u Kazika jest naprawdę pyszna – świeża, soczysta z dodatkiem świetnych surówek
W mojej kuchniciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę. Składniki: • sprawione pstrągi tyle, ile jest osób • masło czosnkowe • masło ziołowe • natka pietruszki • cebula • kawałki papryki • sól, pieprz • przyprawa do ryb Sposób przygotowania: 1. Przygotować pstrągi: oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 2. Rozłożyć folię do pieczenia (błyszczącą stroną(...)środka), przygotować papier do pieczenia, na którym rozłożyć kilka kawałków masła czosnkowego i ziołowego. 3. Pstrągi doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do środka każdego pstrąga włożyć kawałeczki masła smakowego, natkę pietruszki, cebulę pokrojoną w talarki i kawałki papryki. Obłożyć kawałkami masła. 4. Każdego pstrąga zawinąć w papier do pieczenia, a potem w folię aluminiową. 5. Wstawić
W mojej kuchniKochani! :) Pomyślałam, że nowy miesiąc możemy zacząć konkursem, tak bez okazji ;) Do wygrania jest pięknie wydana książka "Ryby są super", gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów na dania z ryb- polecam! :) Zadanie konkursowe: Pokaż mi, że ryby są super;) Przygotuj danie obiadowe, przekąskę lub sałatkę, w których głównym składnikiem będzie ryba. REGULAMIN KONKURSU 1. Konkurs(...)jestem ja- Czerwona Porzeczka ;) 3. Konkurs trwa od 02.03.2016 do 23.03.2016 do północy. 4. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu dania obiadowego, przekąski lub sałatki, w których głównym składnikiem jest ryba. 5.Przepis wraz ze zdjęciem należy wysyłać na adres mailowy: martuchaa.g@gmail.com .W temacie maila proszę wpisać- Konkurs u Czerwonej Porzeczki. 6. Każdy Uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 przepisy. 7. Wysyłając
Czerwona Porzeczkaangielski obiad u nas Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas. Fish and chips pierwszy raz jadłam w Anglii w czasie wyjazdu do szkoły językowej. Do dzisiaj pamiętam to małą budkę, gdzie kupowałam to cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka, te frytki i wszystko(...)zapakowane w gazetę :) Ach, wspomnienia. Fish and chips 75 dkg białej ryby ( może być dorsz a u nas tym razem halibut ) 1 szklanka mąki 1/2 puszki piwa 1 jajko 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 1 litr oleju Dodatki ziemniaki oliwa szczypta chili
Kuchnia na wzgórzumomencie, gdy spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni. Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera 2 szklanki wody 1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka(...)mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia. Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka, mieszam
Gotowanie i blogowaniePieczone pstrąg przypomina mi zawsze wiosnę i zestaw standardowy nad wodą - ryba z frytkami. Przygotowanie takiej ryby jest szybkie, łatwe a efekty są powalające. Ilość składników również jest łatwa do zapamiętania. Składniki: 2 pstrągi 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki + 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Piekarnik nastawiamy(...)Rybę układamy na folii aluminiowej, osuszamy. Do środka wkładamy łyżkę masła, gałązkę natki pietruszki, pocięty na plasterki ząbek czosnku, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wierzch ryby nacieramy łyżką ziół prowansalskich, zawijamy rybę w folię i układamy na blaszce. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Pstrąga pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210*C, odkrywamy
Gotowanie i blogowanieSmaczne kotleciki z pokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna(...)ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać jajka, 2 -3 łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł rozgniecione troszkę widelcem. Wymieszać
W królestwie smaków Beatypolędwicę ) lub dowolna biała ryba sól i pieprz 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek 3 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają(...)skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe
Stare GarySkładniki 1 płat tołpygi 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo Pieczarki z tego przepisu , tylko dodałam 1 łyżkę więcej masła tak żebym później mogła polać nią ugrillowaną rybę, dlatego też nie przyprawiałam ryby solą i pieprzem. Proponuję zacząć od przygotowywania pieczarek gdyż rybka smaży się dość szybko więc można się za nią zabrać jak będziemy czekać aż winko(...)się zredukuje. Płat ryby dzielimy na 2-3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę. Gotowa rybę wykładamy na talerz i polewamy sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać
Piekielna Kuchnia Patipomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy(...)obkładamy kawałkami masła i n akrywamy drugim kawałkiem aluminiowej folii Szczupaka wstawiamy, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez
Miód i pieprzpłaskiej łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Nie muszą rosnąć(...)niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę. Rybę podsmażamy z obu stron i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia oleju. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i mieszamy. Na końcu dolewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, warzywkiem lub solą i mieszamy. Dodajemy szczypior i podsmażoną cebulkę i mieszamy. Ceramiczne naczynka natłuszczamy i posypujemy
Maminek kulinarnyłyżki cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki łagodnego ketchupu Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej WYKONANIE Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min. W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki. Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach(...)wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą. Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki
W kuchennym oknie EwyUwielbiam rybę w marynacie octowej! Między innymi dlatego, że dzięki leżakowaniu w occie, ości się rozpuszczają Ryba w marynacie Składniki: 1 kg ryb surowych ( może być karp) olej do smażenia mąka do panierowania Zaprawa z octu: 1 szkl. octu (6%) 2 szkl. wody 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy białej 2 cebule(...) oczyścić , pokroić na porcje (dzwonki), osolić, obtoczyć w mące . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zimną rybę ułożyć w misce. Przyrządzić zaprawę. Warzywa obrać, pokroić w krążki. Cebulę obrać pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem. Usmażone ryby ułożyć warstwami (można w słoju) lub w innym naczyniu, zalać zimną zaprawą z octu. Przechowywać
Gotowanie-ukpomidorów Postępujemy bardzo podobnie jak w przepisie na pstrąga łososiowego. Rybę czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy wewnątrz i z wierzchu. Łososia nacinamy w kilku miejscach z obu stron. Nacieramy rybę dokładnie pesto pietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor(...)wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby nam się nie ścięło. W nacięcia wkładamy na zmianę połówki cytryny, suszone pomidory na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Całe krążki cytryny wkładamy do środka (możemy dodać parę suszonych
Piekielna Kuchnia Pati