ryby - 22088 przepisów (strona:93/1473)

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i górą kopru 60

wpłynęła na moje niżej opisane gotowanie, było zwyczajne wyjście na bazar z Agnieszką i Gosią. Szłyśmy alejką w poszukiwaniu ciekawych produktów, kiedy to przed naszymi oczami wyrosło stoisko z rybami. Skrzynki z wędzonkami, obok góry lodu i świeżych rybich ciał. Wędzona makrela - nasza ulubienica to klasyczny już zakup, ale tym razem patrzył na nas łosoś o pięknym różowym mięsie(...)dzwonki tak, żeby przygotować sobie smaczny obiad. Nie wzięłyśmy pod uwagę różnic w kwestii znaczeniowej i praktycznej słowa "dzwonek". Dla nas - dzwonek łososia to przekrój w poprzek ryby o grubości ok 2-3 centymetrów. Dla Pana z tasakiem - każdy z nich miał jakieś 5-7 cm - w zależności od tego jak nóż poleciał, z zaznaczeniem, że ważne jest, żeby

Gary Bez dna
Pstrąg łososiowy z cytrusami 66

Zbliża się piątek - u mnie w domu to tradycyjnie dzień, w którym na obiad jadamy ryby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na dorsza, dlatego dziś wykorzystamy inną rybę - pstrąga. Pstrąg łososiowy z cytrusami - przepis na 4 porcji Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 600g pstrąga, 1 pomarańczę, 1 cytrynę, 4 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki gorczycy(...)sól, pieprz. 1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 2. Rybę umyj, wyfiletuj i podziel na porcje. 3. Cytrusy umyj i także podziel na cząstki. 4. Ocet balsamiczny wymieszaj z olejem - w ten sposób stworzysz zalewę do ryby. 5. Rybę obtocz w przygotowanej zalewie, przełóż na papier do pieczenia i posyp gorczycą. Dołóż cząstki owoców i zawiń. Dzięki kopercie

Z notatnika dietetyka
Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli 100

oliwek, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano, ryba: przyprawy: 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy, 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru, ponadto(...)doprawiamy pieprzem. Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane. W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę. Pesto: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez

Moniki Smakołyki
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 79

dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek

W kuchni Karmel-itki
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 92

duża łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny, dzielimy nasz filet(...)dokładnie z sobą łączymy, do momentu, aż otrzymamy gęste jednolite ciasto. Na patelni o wymiarach 24 cm rozgrzewamy olej rzepakowy (patelnia musi być mała, żeby ryba smażyła się w dosyć głębokim tłuszczu). Kawałki ryby obtaczamy w cieście i szybko przekładamy na rozgrzany olej, smażymy naszą rybkę (na średnim ogniu), w zależności od jej grubości 2-3 minuty z każdej

KulinarneImpresje.pl
Rybka u Rysia 81

Rybka u Rysia - zdjęcia Cztery Fajery Jeśli lubicie ryby tawerna "u Rysia" będzie dla Was miejscem idealnym. Poczujecie się jak na Mazurach, zwłaszcza, że świeże, wędzone na miejscu ryby to prawdziwy rarytas na kulinarnej mapie Warszawy. U Rysia można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie również "na wynos", choćby na zbliżające się Święta. Oprócz wędzonych ryb będziecie(...)sandaczem i tatarem w różnych wariantach. To oczywiście tylko kilka propozycji, które miałam okazję tam jeść. Menu jest znacznie bardziej rozbudowane.  Oprócz tradycyjnie smażonych lub pieczonych bez tłuszczu ryb z mazurskich jezior, kartę dań wzbogacają potrawy z ryb morskich, świeże mule i dania z kuchni różnych zakątków świata. Dla tych z Was, którzy chcą zabrać do Rysia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz z piekarnika 115

Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą i położyć płaty ryby. Na każdym kawałku ryby położyć kawałki masełka i obsypać posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik do 020 C i piec 20 minut. Naczynie musi być odkryte. Pieczenie zależy od grubości ryby. Jeśli macie cieńszy(...)płat ryby to piec krócej. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło, roztopić. Dodać posiekany czosnek i smażyć kilka sekund. Wrzucić szpinak, smażyć mieszając aż szpinak zmięknie. Podanie – na talerzu rozłożyć kleksik szpinaku, położyć na nim rybkę. Serwować w towarzystwie ziemniaków. Rybka pyszna smacznego

Kuchnia Pokoleń
Smażona ryba i zestaw surówek 100

szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą panierkę polecam Wam sprawdzić ten przepis – ryba w kukurydzianej panierce   Do ryby najczęściej podaję zestaw ulubionych surówek. U nas są nimi: kapusta kiszona , buraczki , i prosta surówka z kiszonych ogórków . Ale możecie oczywiście podać smażoną rybę z innymi dodatkami(...)pokroić na mniejsze kawałki (tak jak u mnie). Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, w jajku i znów w mące. Smażymy na złoto z obu stron. Tak przygotowaną rybę podajemy z zestawem surówek i ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Kotlety rybne 128

rybę. I sukces - zamiana mięsa na rybę wizualnie nie została zauważona ;) Oczywiście w smaku ryba jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów(...)jajko 1 kajzerka namoczona w mleku mały pęczek koperku sól, pieprz 3 łyżki bułki tartej mąka, jajko i bułka tarta do panierowania Rybę rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ryby dodać jajko, sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Kajzerkę dokładnie odcisnąć z mleka i również dodać do masy rybnej. Całość dokładnie

My simple kitchen
Turbot duszony w winie 84

Turbot jest rybą morską najdelikatniejszą i najsmaczniejszą; ponieważ jest bardzo duży, przeto podaje się go zwykle przy liczniejszych zebraniach. Turbot jest kształtu płaskiego, z jednej strony ciemno-bronzowy,  z drugiej biały i tą stroną kładzie się do góry, wydając do stołu. Turbot jest tak smaczny, że nie wymaga prawie żadnych dodatków. ” Tak o turbocie w kuchni polskiej pisały Helena(...)Kulzowa i Maria Gałecka w 1934 roku. Niestety moje turboty nie były tak duże, były raczej jednoosobowe. Turboty kupiłam prosto z kutra (kuter firmy ryby u rybaka ) i na miejscu zostały one oczyszczone. Odgłowione, bez wnętrzności, z odciętymi płetwami i ze zdjętą ciemną, szorstką skórą. Turbot z jednej strony ma ciemną, szorstką skórę, z drugiej białą i gładką

królestwo garów
Turbot smażony 98

oczywiście turbot. Turbot , przed wojną nazywany był płaszczą. Tak o turbocie pisała Maria Disslowa w 1930 roku w książce Jak gotować : „ Płaszcza (turbot). Jest to duża szeroka i płaska ryba (stąd nazwa jej płaszcza), mięso ma białe tłuste i bardzo delikatne. Przyrządzać ją można na rozmaite sposoby, jak każdą inna rybę. (...) Oskrobać rybę, oczyścić, wyjąć wnętrzności, wypłókać starannie, wcisnąć soku(...)skórka otarta z cytryny, olej do smażenia, Turbota umyć, osuszyć, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Następnie oprószyć skórką cytrynową i skropić sokiem z cytryny. Lekko oprószyć mąką. Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gor

królestwo garów
Pieczona makrela 88

minut. Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek rozgnieść i posiekać, wymieszać z rozmarynem, oliwkami i skórką cytrynową. Wcisnąć farsz do środka ryby. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć ryby. Skropić ryby oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty(...)sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Jakie przyprawy do jakich potraw? 90

ostrych ziarenek), można też użyć ostrej i słodkiej papryki w proszku. Leczo doprawia się także czarnym pieprzem, czosnkiem, cebulą, kolendrą, bazylią i oregano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do ryby? Większość ryb jest delikatna w smaku, dlatego podczas ich przyrządzania należy szczególnie uważać z rodzajem i ilością przypraw, gdyż łatwo smak ryby zdominować. Podstawowymi przyprawami stosowanymi(...)cytrynowy. Rybę soli się w niewielkiej ilości i tuż przed obróbką termiczną – jeśli posolimy ją wcześniej i co gorsza dodamy za dużo soli, wtedy ryba puści wodę i stanie się zbyt sucha. Ryby szczególnie dobrze komponują się z ziołami. Koperek, estragon, majeranek, kolendra, rozmaryn czy oregano doskonale poprawią smak rybich dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do kurczaka? Kurczak

Kulinarne Przeboje