ryby - 22566 przepisów (strona:93/1505)

Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 136

Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam(...)następnie z cebulą, cukinią, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem i gotowe! Ryż kalafiorowy z cukinią to chyba mój ulubiony zdrowy zamiennik. Jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie pasuje do ryb i mięs. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – samo zdrowie Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to idealny obiad dla wszystkich dbających nie tylko

Na-talerzu.pl
Pieczony filet rybny na młodej kapuście 112

sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba 1/2 główki młodej kapusty 1 marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 pęczek świeżego koperku sok z połówki cytryny olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb(...)dodajemy pomidory z puszki oraz koperek. Smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem., osuszony, rozmrożony filet rybny możemy podzielić na mniejsze kawałki. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb., kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy filety rybne. Na wierzchu ryby

Blog kulinarny S9.PL
Pasta rybna 101

Czas czytania: 2 min Bardzo lubię wędzone ryby, używam ich do kanapek, sałatek, pizzy i past. Dziś chciałam zaproponować wam najprostszą i najszybszą pastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne(...)ulubionym dodatkiem, dodatkiem, który lubiłyby dzieci, a tę chętnie spróbowały. Być może dlatego, że pasta ma bardzo delikatny smak, a to dzięki dodatkowi kremowego serka, który wspaniale łagodzi smak ryby. Print Pasta rybna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna pasta rybna. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 10 minutes Total Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety rybne 117

dorsza z dodatkiem kaszy jaglanej niektórym może wydawać się to dziwnym pomysłem, ale zapewniam, że takie połączenie sprawia, że kotlety są bardzo delikatne i miękkie. Kotlety przygotowane z samej ryby mogą być twarde, a dodatek kaszy jaglanej rozpulchnia ich konsystencję, co wpływa na ich smak oczywiście na korzyść. Kotlety doprawione aromatyczną zieleniną, skórką z cytryny, papryczką chilli i sosem(...)sojowym smakują wybornie. Mają łagodny smak i co bardzo ważne szczególnie dla małych dzieci smak ryby jest prawie niewyczuwalny. Kotleciki to błyskawiczny przepis będzie więc idealny na szybki obiad, można wykorzystać je do przygotowania przykład fish burgerów. Kotlety rybne można również podać na święta w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Print Kotlety rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i górą kopru 117

wpłynęła na moje niżej opisane gotowanie, było zwyczajne wyjście na bazar z Agnieszką i Gosią. Szłyśmy alejką w poszukiwaniu ciekawych produktów, kiedy to przed naszymi oczami wyrosło stoisko z rybami. Skrzynki z wędzonkami, obok góry lodu i świeżych rybich ciał. Wędzona makrela - nasza ulubienica to klasyczny już zakup, ale tym razem patrzył na nas łosoś o pięknym różowym mięsie(...)dzwonki tak, żeby przygotować sobie smaczny obiad. Nie wzięłyśmy pod uwagę różnic w kwestii znaczeniowej i praktycznej słowa "dzwonek". Dla nas - dzwonek łososia to przekrój w poprzek ryby o grubości ok 2-3 centymetrów. Dla Pana z tasakiem - każdy z nich miał jakieś 5-7 cm - w zależności od tego jak nóż poleciał, z zaznaczeniem, że ważne jest, żeby

Gary Bez dna
Pstrąg łososiowy z cytrusami 110

Zbliża się piątek - u mnie w domu to tradycyjnie dzień, w którym na obiad jadamy ryby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na dorsza, dlatego dziś wykorzystamy inną rybę - pstrąga. Pstrąg łososiowy z cytrusami - przepis na 4 porcji Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować: 600g pstrąga, 1 pomarańczę, 1 cytrynę, 4 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki gorczycy(...)sól, pieprz. 1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 2. Rybę umyj, wyfiletuj i podziel na porcje. 3. Cytrusy umyj i także podziel na cząstki. 4. Ocet balsamiczny wymieszaj z olejem - w ten sposób stworzysz zalewę do ryby. 5. Rybę obtocz w przygotowanej zalewie, przełóż na papier do pieczenia i posyp gorczycą. Dołóż cząstki owoców i zawiń. Dzięki kopercie

Z notatnika dietetyka
Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli 138

oliwek, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano, ryba: przyprawy: 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy, 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru, ponadto(...)doprawiamy pieprzem. Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane. W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę. Pesto: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez

Moniki Smakołyki
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 121

dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek

W kuchni Karmel-itki
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 145

duża łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny, dzielimy nasz filet(...)dokładnie z sobą łączymy, do momentu, aż otrzymamy gęste jednolite ciasto. Na patelni o wymiarach 24 cm rozgrzewamy olej rzepakowy (patelnia musi być mała, żeby ryba smażyła się w dosyć głębokim tłuszczu). Kawałki ryby obtaczamy w cieście i szybko przekładamy na rozgrzany olej, smażymy naszą rybkę (na średnim ogniu), w zależności od jej grubości 2-3 minuty z każdej

KulinarneImpresje.pl
Rybka u Rysia 120

Rybka u Rysia - zdjęcia Cztery Fajery Jeśli lubicie ryby tawerna "u Rysia" będzie dla Was miejscem idealnym. Poczujecie się jak na Mazurach, zwłaszcza, że świeże, wędzone na miejscu ryby to prawdziwy rarytas na kulinarnej mapie Warszawy. U Rysia można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie również "na wynos", choćby na zbliżające się Święta. Oprócz wędzonych ryb będziecie(...)sandaczem i tatarem w różnych wariantach. To oczywiście tylko kilka propozycji, które miałam okazję tam jeść. Menu jest znacznie bardziej rozbudowane.  Oprócz tradycyjnie smażonych lub pieczonych bez tłuszczu ryb z mazurskich jezior, kartę dań wzbogacają potrawy z ryb morskich, świeże mule i dania z kuchni różnych zakątków świata. Dla tych z Was, którzy chcą zabrać do Rysia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz z piekarnika 160

Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą i położyć płaty ryby. Na każdym kawałku ryby położyć kawałki masełka i obsypać posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik do 020 C i piec 20 minut. Naczynie musi być odkryte. Pieczenie zależy od grubości ryby. Jeśli macie cieńszy(...)płat ryby to piec krócej. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło, roztopić. Dodać posiekany czosnek i smażyć kilka sekund. Wrzucić szpinak, smażyć mieszając aż szpinak zmięknie. Podanie – na talerzu rozłożyć kleksik szpinaku, położyć na nim rybkę. Serwować w towarzystwie ziemniaków. Rybka pyszna smacznego

Kuchnia Pokoleń